Al drie jaar legaal luisterboeken downloaden

Luisterrijk viert komende week jubileum, tijdelijk laag BTW tarief!

Haarlem, 3 juli 2009 - Het is vandaag exact drie jaar geleden dat Luisterrijk werd opgericht. In die paar jaar groeide Luisterrijk uit tot de populairste online winkel voor het downloaden van mp3-luisterboeken. 

Luisterrijk wist in de afgelopen jaren meer dan 75 uitgeverijen uit Nederland en België aan zich te binden. Vrijwel iedere uitgever in de Benelux is nu gewend aan het idee luisterboeken als mp3-download aan te bieden. Het aanbod luisterboeken op Luisterrijk is de 800 ruim gepasseerd. Wekelijks komen er nieuwe titels online. En het aanbod zal blijven groeien, zo laat ook het jaarlijkse onderzoek De uitgever aan het woord zien, waarin de Nederlandse uitgevers verwachten dat de stijging de komende jaren doorzet. Langzaam maar zeker wordt het luisterboek in Nederland net zo populair als in Duitsland, Engeland en de VS. 

Recessie
De recessie lijkt weinig grip te hebben op de markt voor luisterboeken. Op 28 juni eindigde de vijfde Week van het Luisterboek. Zowel Luisterrijk als uitgeverijen van luisterboeken zijn verheugd over de resultaten van deze week. Luisterrijk meldt een omzetstijging in vergelijking met vorig jaar van ruim 50 procent. Luisterrijk wist tijdens de week, die op 17 juni begon, veel nieuwe klanten te verwelkomen. Inmiddels telt de downloadwinkel meer dan 10.000 klanten, waarvan 25% regelmatig terugkomt. Luisterrijk was deelnemer aan de Week van het Luisterboek en voerde tijdens de Week campagne op diverse radiostations. 

LAAG BTW TARIEF BIJ LUISTERRIJK
In tegenstelling tot boeken vallen luisterboeken en downloads (incl. e-books) onder het hoge BTW-tarief. Voor een boek geldt het tarief van 6 procent, terwijl de consument 19 procent per verkochte download moet betalen. Om deze ongelijke behandeling van boeken en luisterboeken onder de aandacht te brengen, verlaagt Luisterrijk al haar prijzen tijdelijk met 13 procent, bij wijze van jubileumaanbieding. 'Normaal gesproken zijn de prijzen van Luisterrijk al tot 25 procent voordeliger dan de CD. Van 3 juli 18.00 tot en met 12 juli a.s. is Luisterrijk helemaal spotgoedkoop,' zegt medeoprichter Huub van de Pol. Op Europees niveau wordt later dit jaar een beslissing verwacht of luisterboeken en downloads ook onder het lage tarief mogen vallen.

Social media
Niet alleen consumenten waarderen Luisterrijk. De internetshop sleepte dit voorjaar voor de tweede maal een Thuiswinkel Award in de wacht. Vorig jaar won Luisterrijk een publieksprijs, dit jaar gaf een vakjury de prijs voor meest innovatieve webshop van Nederland. Luisterrijk maakt optimaal gebruik van de moderne sociale media als Twitter, Hyves en Facebook om klanten en relaties te bereiken. Met eigen podcasts en verschillende RSS-feeds biedt Luisterrijk alles wat een moderne consument verwacht. 

Klantenservice 
Tegelijk is opvallend hoeveel ouderen bij Luisterrijk voor het eerst van hun leven iets van internet downloaden. Ze gebruiken de gratis luisterboeken om het risicoloos uit te proberen. Als het echt niet duidelijk is, biedt een ‘ouderwetse’ telefonische klantenservice uitkomst. Mede-oprichter Dirkjan van Ittersum: 'We worden weinig gebeld, waarschijnlijk omdat we veel uitlegfilmpjes en een uitgebreide FAQ hebben. Maar we lossen werkelijk 100% van de vragen op, per mail of telefoon.' 

Luisterboeken bekender
In de afgelopen drie jaar heeft Luisterrijk niet alleen het legaal en veilig downloaden maar ook het luisterboek zelf duidelijk op de kaart gezet voor het grote publiek. Waar een gemiddelde boekhandel slechts een handjevol luisterboeken van enkele uitgevers aanbiedt, is bij Luisterrijk inmiddels meer dan 80% van alle Nederlandse en Vlaamse luisterboeken te koop, stuk voor stuk voorzien van een gratis luistervoorbeeld om de aanschaf van te voren te beoordelen. Het succes van de Week van het Luisterboek bewijst dat - in navolging van de buurlanden - ook de Nederlandse consument ontdekt heeft dat het luisterboek een goed alternatief voor lezen kan zijn, zoals in de auto, tijdens sporten, bij huishoudelijke klusjes, aan het strand, in bed of op reis. 

---- Einde Persbericht ---- 

Over Luisterrijk
Luisterrijk (www.luisterrijk.nl) is de grootste mp3-downloadshop voor luisterboeken in Nederland en Vlaanderen. Deze onafhankelijke internetboekwinkel levert meer dan 800 luisterboeken als legale mp3-download, met prijzen die gemiddeld 20% lager zijn dan de cd-versies. Consumenten kunnen de luisterboeken (na elektronische betaling) downloaden en ze vervolgens direct beluisteren, overzetten op een iPod of andere mp3-speler of branden op cd. De website biedt alle vormen van gesproken woord, variërend van literatuur tot hoorcolleges, van audiotours tot managementboeken en van kinderboeken tot thrillers in verschillende talen, waaronder het Nederlands, Vlaams, Fries, Engels, Duits en streekdialecten.

Luisterrijk heeft contracten met vrijwel alle uitgevers in Nederland en Vlaanderen. De webwinkel is winnaar van een Thuiswinkel Award 2008 (publieksprijs in de categorie Cd's/dvd's, boeken, tijdschriften & games klein) en 2009 (vakprijs Innovatie Award). De winkel is wereldwijd dag en nacht bereikbaar op www.luisterrijk.nl.