Ayaan Hirsi Ali

Foto Ayaan Hirsi Ali

Drs. Ayaan Hirsi Ali (1969) staat bekend als een intelligente, moedige, maar ook controversiële in Somalië geboren politica. Kwam na uitgehuwelijkt te zijn als asielzoekster uit Kenia naar Nederland. Studeerde politicologie in Leiden en werkte daarna bij het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Toen die partij haar in 2002 geen kandidaat stelde voor de Tweede Kamer stapte zij over naar de VVD. Werd voor die partij een spraakmakend Kamerlid, dat zich bezighield met integratie en emancipatie. Had soms moeite met de fractiediscipline. Als opinieleidster zocht zij het debat met moslims, waarbij zij 'heilige huisjes' niet spaarde. Met name de film Submission zorgde voor veel weerstand. Na de moord op Theo van Gogh, regisseur van de film, werd zij permanent bewaakt. In 2006 besloot zij zich in de VS te vestigen. Door een controverse rond haar nationaliteit werd dat vertrek bespoedigd. Werkt nu bij het American Enterprise Institute for Public Policy Research in Washington.

In 2002 verscheen Ayaans eerste essaybundel De Zoontjesfabriek, gevolgd door De Maagdenkooi in 2004. Een verzameling essays uit haar twee eerste boeken verscheen in onder meer de Verenigde Staten en Engeland (onder de titelThe Caged Virgin), Duitsland (Ich klage an), Frankrijk (Insoumise), Spanje en Italie. In 2004 maakte zij samen met Theo van Gogh de film Submission, Part One.

In 2006 verscheen haar autobiografie Mijn vrijheid en Ayaan verzameld, waarin haar twee essaybundels zijn aangevuld met niet eerder gebundelde stukken.