Ernst Pels

Foto Ernst Pels

Ernst Pels richtte, samen met oudere leerlingen de jeugdtheaterschool MIRAKEL en aansluitend BOEMERANG op. Dit werden al snel de grootste in het land. Door radio en televisie (Stuif 's in bij de AVRO, kinderen voor kinderen bij de VARA, Tineke bij VERONICA en regelmatig de NCRV-radio) kregen deze scholen landelijke bekendheid. Ook werkte hij soms mee als radioverslaggever/regisseur bij culturele programma's voor de omroep en was betrokken bij de oprichting van locale televisie in Amersfoort.

Het idee voor het maken van jeugdtheater begon al op jonge leeftijd. Ernst speelde mee in het orkest van de bekende musical Anateveka in theater Carré (met o.a. Lex Goudsmit, Carry Tefsen en Jenny Arian). De professionele Amerikaanse werkwijze en zijn theaterwerk inspireerde hem om zelf kindermusicals te schrijven. Eerst voor de muziek en theaterscholen, daarna voor het onderwijs (via o.a. uitgeverij Vink).

Tijdens de beroemde theater- en muziekkampen had Ernst een andere rol dan zijn gebruikelijke directeurstaak. Hij moest iedere avond een spookverhaal bedenken en vertellen. Hij griezelt er nog zelf van...

Intussen gaf hij pedagogische schoolconcerten voor de overheid en reisde naar scholen in heel Nederland. Het was hard werken, want de avonden speelde hij in de theaters met in het combo van Henk de Jonge (o.a. Robert Long, Jenny Arian, Carry Tevsen). Jammer dat beide scholen na zijn vertrek niet als een uniek instituut zijn blijven voortbestaan.

Helaas moest Ernst het wat rustiger aan doen. Op advies van zijn artsen vertrok hij met zijn vrouw Hendrikje naar Frankrijk. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Met zijn vrouw, een kokkin en oproepdocenten van zijn laatste school, organiseerde hij in zijn accommodatie creatieve werkweken voor Nederlandse en Belgische scholen. Duizende leerlingen maakten daar met veel enthousiasme binnen een week een speelfilm of videoclip. Dat de resultaten vaak verbluffend waren, bleek uit de aandacht van SBS-6. Ook deze stichting groeide beiden het wel goed vonden gezien hun leeftijd. Een succes waren weer zijn spookverhalen op de slaapzalen. De leraren waren daar niet altijd blij mee, want daarna spookte het nog de hele nacht door...