Frits Koster

Foto Frits Koster

Frits Koster (1957) kwam in 1979 in aanraking met de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie. Hierdoor geïnspireerd maakte hij eind 1982 een reis naar Azië. Tijdens deze reis is Frits ingetreden als boeddhistisch monnik en heeft ruim vijf jaar gemediteerd en gestudeerd in Thailand, Birma, Sri Lanka en Maleisië. In 1988 kwam hij terug naar Nederland. Hij begeleidt sinds die tijd meditatieactiviteiten op verschillende plaatsen in Nederland en Ierland; daarnaast geeft hij lezingen en cursussen over de boeddhistische psychologie.

Frits is inmiddels uitgetreden en woont in een klein dorp in Groningen. Hij werkt als trainer Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Training (MBCT) bij GGZ-instellingen in het Noorden van het land en is verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland, België, Duitsland, Ierland en Noorwegen. Samen met psychiater Erik van den Brink heeft hij de cursus Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) opgezet, als een vervolg voor mensen die de cursus Mindfulness gevolgd hebben en behoefte hebben aan een grotere mate van (zelf)compassie in hun leven.

Frits Koster is auteur van de volgende boeken: Bevrijdend inzicht (1999), Stress: wat kan ik er zelf aan doen? (2002 – niet meer leverbaar), de audio-CD Inzichtmeditatie (2003), Het web van wijsheid (2005), Basisprincipes vipassana-meditatie (2008) en het audioboek Mildheid (2011 – i.s.m. Jetty Heynekamp). Deze publicaties zijn verschenen bij uitgeverij Asoka. Samen met Erik van den Brink heeft hij het boek Compassievol leven (2012) geschreven; dit boek is verschenen bij uitgeverij Boom.