José Hennekam

Foto José Hennekam

José Hennekam (1951) ging na zijn eindexamen gymnasium B in Groningen geologie studeren. Daar leerde hij ook de duiksport kennen. Op de universiteit van Utrecht specialiseerde hij zich vervolgens in de paleontologie. Tijdens zijn studie werkte hij bij de Stichting Film en Wetenschap voor het maken van films voor het onderwijs en als leraar biologie en maatschappijleer.

Daarna werd hij door het Noorder Dierenpark in Emmen aangenomen als hoofd afdeling exposities. Naast het op poten zetten van volkenkundige tentoonstellingen hield hij zich daar vooral bezig met de realisatie van het Biochron, het evolutiemuseum.

In 1983 besloot hij in Zwijndrecht zijn eigen bedrijf te beginnen, Galerie BIS, gespecialiseerd in fossielen, mineralen en edelstenen. Op zoek naar materiaal reisde hij vervolgens jarenlang de hele wereld af.

Na het opengaan van de Russische grenzen in 1990 was hij een van de eersten die in de Oeral een bedrijf begon, Escape (Eurasia Stone Cooperation And Paleontological Exploration). Verschillende expedities in de Polar-Oeral en Siberië waren het gevolg.

Toen hij eind 2004 besloot te stoppen met galerie BIS en schrijver te worden, lag er in elk groot geologisch museum ter wereld wel ergens een fossiel of mineraal dat uit Zwijndrecht kwam.