Peter R. de Vries

Foto Peter R. de Vries

Peter R. de Vries (1956-2021) was Nederlands bekendste misdaadjournalist. Hij schreef honderden onthullende reportages en verscheidene boeken. Op tv heeft hij zich een vaste plaats verworven met spraakmakende programma's die criminele zaken aan de kaak stelt.

Peter begon zijn journalistieke carrière al op 21-jarige leeftijd op de Haagse redactie van de Telegraaf. Daar ging al snel zijn voorkeur uit naar misdaadverslaggeving, toen hij op het hoofdbureau van de politie dagelijks de persconferentie bezocht waar alle misdrijven en rechercheonderzoeken de revue passeerden. Een jaar later werd hij overgeplaatst naar de redactie van Amsterdam.

Hier verscheen van zijn hand een groot aantal geruchtmakende reportages, onder meer over de miljoenendans rond de vrouwelijke notaris Josje S., de escapades van meesteroplichter Heer Olivier en de ontrafeling van de Caransa-ontvoering.

In die jaren kreeg Peter van collega’s en lezers voor het eerst het etiket ‘misdaadverslaggever’ opgeplakt, een aanduiding die nooit meer is verdwenen en inmiddels onlosmakelijk met hem is verbonden.

In 1987 stapte Peter over naar het weekblad Aktueel, dat hij transformeerde tot een misdaadmagazine. Vier jaar later besloot Peter verder te gaan als zelfstandig misdaadjournalist.

Samen met Jaap Jongbloed ontwikkelde hij in 1991 het eerste echte misdaadprogramma op de Nederlandse televisie: Crime Time. Met dit programma, dat later werd omgedoopt tot Deadline, deed het nauwkeurig reconstrueren van opgeloste en onopgeloste misdrijven zijn intrede.

Daarnaast schreef Peter in de jaren ’90 onder meer misdaadreportages en columns voor het Algemeen Dagblad en het weekblad Panorama. Eén van zijn grootste scoops behaalde hij in 1994. In Paraguay spoorde hij voor Panorama de al tien jaar voortvluchtige Heineken-ontvoerder Frans ‘Stekel’ Meijer op, Nederlands meest gezochte crimineel.

Peter is ook auteur van tien true crime boeken, waarvan de klassieker De ontvoering van Alfred Heineken, met meer dan 250.000 verkochte exemplaren en 23 herdrukken het best verkochte misdaadboek van Nederland is.

In 1995 werd Peter door John de Mol benaderd om zijn eigen misdaadprogramma te presenteren voor RTL4. In 1998 verhuisde het programma naar SBS6. Inmiddels is hij weer terug bij RTL. Peter mag worden beschouwd als een van de pioniers bij het inzetten van de verborgen camera om de waarheid aan het licht te brengen.

In de loop der jaren heeft Peter z’n programma een sleutelrol gespeeld bij de oplossing van meer dan tien moorden en verdwijningen, werden oplichters, fraudeurs en afpersers ontmaskerd, onthulde het programma tientallen spraakmakende justitiegeheimen, werden voortvluchtige moordenaars en andere criminelen opgespoord en ingerekend, werd het Koningshuis aan het wankelen gebracht en werden gerechtelijke dwalingen rechtgezet.