Eerste Friestalige luisterboek als download

Haarlem, zondag 24 februari 2008 – Een primeur voor het Friese taalgebied: voor het eerst is er een Fries luisterboek te downloaden via internet. Luisterrijk heeft het boek Leafde en leed út de oerpolder van de Friese schrijver Hylke Speerstra opgenomen in het aanbod. Het luisterboek bestaat uit tien Friese verhalen, voorgelezen door de auteur zelf. 

De introductie van een Fries luisterboek betekent een noviteit.  Voor het eerst kunnen Friezen een luisterboek downloaden in plaats van op CD aanschaffen. Het luisterboek Leafde en leed út de oerpolder is bij uitstek een aanrader voor de Friese lezer. Op onnavolgbare wijze brengt Hylke Speerstra het platteland en zijn bewoners uit het verleden tot leven. Hij sprak meer dan tweehonderd Heidenskipsters en diepte familiegeschiedenissen uit aan de hand van dagboeken en documenten van officiële instanties. En Speerstra gaat verder waar het geheugen van de huidige generaties verstek laat gaan, hij vult de verhalen aan: precies zo was het, of zo had het kunnen zijn. 

Bij Luisterrijk kunnen consumenten sinds eind 2006 luisterboeken downloaden. Tot nu toe waren alle luisterboeken in het Nederlands en Vlaams, en enkele in het Engels. In de afgelopen maanden is Luisterrijk hard gegroeid. Het aantal luisterboeken dat bij Luisterrijk kan worden gedownload loopt inmiddels tegen de 300, variërend van hoorcolleges, romans en literatuur, cursussen en zelfontplooiing tot jeugd- en kinderboeken. Met de introductie van het boek Leafde en leed út de oerpolder breidt Luisterrijk het aanbod van luisterboeken opnieuw uit.  

---- Einde persbericht ---- 

Over Leafde en leed út de oerpolder (Fries)
Hylke Speerstra socht om in ferlerne mienskip en fûn dy yn it Heidenskip fan de njoggentjinde ieu. Hy hie petearen mei mear as twahûndert Heidenskipsters, âld-Heidenskipsters en oare belutsenen út de omlizzende doarpen en fiere omkriten. Hy djippe fergetten oantekeningen op, lies alde deiboeken en notysjes, sneupte yn argiven fan ynstansjes en famyljes, knope raffelige einen oan elkoar en folde de feiten oan mei fiksje. Sa ûntstie it boek De oerpolder, dat yn 2006 ferskynde en binnen in jier fjouwer kear werprinte waard. Foar dit lústerboek selektearre de skriuwer tsien fan de moaiste ferhalen ut it boek. Hy lést se sels foar.

Over Hylke Speerstra
Hylke Speerstra (1936) is oud-hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant en een van Frieslands meest gelezen schrijvers. Zijn boeken zijn vaak gebaseerd op interviews en historisch onderzoek. 

Over Luisterrijk
Luisterrijk is de downloadshop voor luisterboeken. Deze onafhankelijke internetboekwinkel biedt luisterboeken aan in mp3-formaat. Consumenten kunnen de luisterboeken downloaden en ze vervolgens direct beluisteren. De website biedt alle vormen van gesproken woord, variërend van literatuur tot hoorcolleges en van kinderboeken tot thrillers. Luisterrijk biedt ca. 300 luisterboeken aan in digitaal formaat die consumenten direct kunnen downloaden na elektronische betaling. Luisterrijk is te vinden via www.luisterrijk.nl