Handleiding luisterboek op audio-cd branden

Deze handleiding geeft uitleg over het branden van een luisterboek op audio-cd met behulp van Windows Media Player 12. Deze mediaspeler is onderdeel van Windows 10 (en eerdere versies). 

Als u de bestanden van Luisterrijk brandt op audio-cd kunt u ze afspelen in iedere willekeurige cd-speler. Let wel: om onze mp3-bestanden op audio-cd te kunnen branden, dient u de gedownloade ZIP-bestanden eerst uit te pakken.  

Stap 1

In deze handleiding gaan we aan de slag met het luisterboek De dikke van Dahl van Roald Dahl. Het is aan te raden om een vast mapje aan te maken op uw PC voor al uw luisterboeken. In ons voorbeeld maken we het mapje Luisterboeken aan in onze persoonlijke Windows-map. 

Wij gaan ervanuit dat u het luisterboek al hebt uitgepakt en de mp3-bestanden in een mapje hebt geplaatst. In de schermafbeelding hieronder ziet u dat wij dat hebben gedaan in de map 'dikke van dahl'. Daarin staan alle mp3-bestanden van het luisterboek. We kopieren dit mapje naar het in stap 1a aangemaakte mapje Luisterboeken. 

Stap 2

Dit is nu onze uitgangssituatie: u hebt de map Dikke van Dahl in het mapje Luisterboeken neergezet. Alle mp3-bestanden staan erin, klaar om ze te branden op audio-cd!

Stap 3

Sluit deze map, en klik op de startknop van Windows. Tik in het lege vakje (onderin) de woorden Windows Media Player. U ziet in de schermafbeelding: Windows heeft het programma gevonden. Start de software door er op te klikken. 

Stap 4

We gaan nu de map Luisterboeken, waarin dus al uw luisterboeken staan, toevoegen aan Windows Media Player. Klik hiervoor op de knop Organiseren, daarna op Bibliotheken beheren en dan op Muziek. 

NB: Aangezien wij de luisterboeken leveren als mp3-bestanden, rekent Windows Media Player ze tot muziek. 

Stap 5

Het venster Locaties voor bibliotheek Muziek verschijnt. Klik hier op de knop Toevoegen. 

Stap 6

U krijgt de Verkenner te zien waarin u kunt aangeven welke map er toegevoegd moet worden aan Windows Media Player. Klik naar het mapje waar u uw luisterboeken bewaart. Klik erop en kies voor Map opnemen. 

Stap 7

U ziet in het volgende venster dat de betreffende map is toegevoegd. Klik hier op OK. 

Stap 8

Windows Media Player gaat nu direct in de map op zoek naar mp3-bestanden en zal deze toevoegen.

Klik op Album (onder Muziek) om de lijst met al uw albums te bekijken. Hier ziet u nu ook uw luisterboeken staan. U ziet: De dikke van Dahl staat ertussen. 

NB: wanneer u een nieuw luisterboek toevoegt aan het mapje Luisterboeken zal Windows Media Player deze voortaan automatisch vinden.

Stap 9

Dubbelklik op de cover van het luisterboek en u ziet onderstaand venster. Alle tracks van het luisterboek zijn aanwezig. 

Stap 10

a. Om het luisterboek te branden klikt u rechtsboven op het tabblad Branden. 

b. Selecteer nu alle tracks van het luisterboek. Dat kan door de toetscombinatie Ctrl+A. U kunt ook de Shift-toets ingedrukt houden, waarna u eerst op de eerste track en vervolgens op de laatste track klikt. Laat dan pas de Shift-toets weer los. 

c. Alle tracks zijn nu geselecteerd. Versleep ze naar de rechter kolom waar staat Sleep items hiernaartoe. 

Stap 11

Controleer voor de zekerheid nog even of er daadwerkelijk een audio-cd gebrand gaat worden. Klik daarvoor op het icoontje met een groen vinkje (pijltje naar beneden). Als er een stip staat bij Audio-cd is het in orde. Windows Media Player zal dan een cd branden die in iedere cd-speler afgespeeld kan worden. 

NB: Mocht u de tracks als mp3's op de cd willen branden, dan kunt u hier Gegevens-cd of dvd selecteren. Let wel: zo'n mp3-cd kan niet door iedere cd-speler afgespeeld worden. Op een mp3-cd passen wel veel meer tracks.

Stap 12

Klik nu op Branden starten. Als u al een cd had geplaatst, zal het branden automatisch starten. Anders zal de cd-lade openen en kunt u een cd plaatsen. 

Stap 13

De cd wordt nu gebrand. Aangezien dit luisterboek meer dan 74 minuten duurt, zijn er meerdere schijven nodig. Wanneer de eerste cd klaar is, zal Windows Media Player vragen om een nieuwe schijf. Herhaal dit totdat alle bestanden op cd zijn gebrand.