Handleiding zip-bestanden uitpakken

Deze handleiding geeft uitleg over het downloaden en uitpakken van luisterboeken bij Luisterrijk. De luisterboeken die u bij Luisterrijk koopt zijn ingepakt als zip-bestanden. U kunt ze met Windows 10 (en eerdere versies) eenvoudig uitpakken, gebruik makend van de ingebouwde Windows-functionaliteit. 

NB: Aan deze pagina worden nog afbeeldingen toegevoegd. 

In deze handleiding ziet u hoe u het luisterboek Belofte onder het Zuiderkruis van Lydia Rood kunt downloaden en uitpakken. 

Alternatieven

Er zijn ook losse programmaatjes te vinden waarmee u de zip-bestanden kunt uitpakken. Voorbeelden zijn Zipeg (gratis), 7-zip (gratis), WinZip (commercieel) of WinRAR (commerieel). Het uitpakken van zip-bestanden verloopt dan wel anders dan hieronder is beschreven. Voor uitleg hieromtrent verwijzen wij u graag naar de internetsites van deze programma’s. Heeft u een Apple- of Linux-computer? Ook dan zijn er programma’s om de zip-bestanden uit te pakken. Voor Apple raden wij het gebruik van Zipeg aan.

Stap 1

Als u een luisterboek hebt aangeschaft, staat deze voor u klaar in Mijn Luisterrijk. In onderstaande schermafbeelding ziet u dat het luisterboek in twee varianten wordt aangeboden. Eén voor lage bandbreedte en één voor hoge bandbreedte. Het luisterboek dat u downloadt is in beide gevallen exact hetzelfde. Het verschil zit hem in de grootte van de pakketjes. Voor internetters met een lage bandbreedte hebben we het luisterboek opgedeeld in kleinere pakketjes. Twijfelt u over de snelheid van uw verbinding? Probeer eerst de grote pakketten. Ook in deze uitleg kiezen wij voor deze pakketten. We gaan dus de pakketten 01/03, 02/03 en 03/03 downloaden uit onderstaande afbeelding en daarna uitpakken. (NB: Door een wijziging bestaat dit luisterboek inmiddels uit 2 bestanden, 01/02 en 02/02). 

Stap 2

Klik op Pakket 01/03 (zie afbeelding hierboven). U krijgt dan het onderstaande venster in beeld. Het is belangrijk om hier voor ‘Opslaan’ te kiezen, zodat u de locatie kunt opgeven waar Windows het bestand neerzet. 

Stap 3

In het volgende venster kunt u de locatie opgeven waar u het zip-bestand wilt opslaan. Om het bestand makkelijk terug te vinden, raden wij u aan te kiezen voor het bureaublad. 

Stap 4

Nadat u op ‘Opslaan’ hebt geklikt, wordt het eerste pakketje gedownload. Hoe snel het pakket binnen is, hangt sterk af van uw internetverbinding. Bij een snelle verbinding duurt het hooguit enkele minuten, bij een trage verbinding zo'n 20 minuten. Nadat het eerste pakketje binnen is, downloadt u het volgende pakket. 

Stap 5

Nadat u de bestanden hebt gedownload, vindt u de drie pakketjes op uw bureaublad. Zie onderstaande afbeelding. Door te dubbelklikken op pakket 01/03 opent u het zip-bestand. 

Stap 6

Nadat u op het eerste pakket hebt gedubbelklikt, ziet u onderstaand scherm. Klik op ‘Alle bestanden uitpakken’. 

Stap 7

In het volgende venster vraagt Windows u in welke map het luisterboek moet komen te staan. Windows heeft hier al wat ingevuld. U kunt dit laten staan, maar verwijder wel het omcirkelde gedeelte (01/03). De mapnaam wordt dus Belofte onder het Zuiderkruis. 

Stap 8

Nadat u de tekst (01-03) hebt weggehaald, klikt u op Uitpakken. Windows gaat het pakket nu uitpakken. 

Stap 9

Het eerste pakket is uitgepakt. Er verschijnt een venster met de uitgepakte bestanden. 

Stap 10

Herhaal bovenstaande stappen voor de volgende zip-bestanden (02-03) en (03-03). Voordat u dit doet: lees even de opmerking in Stap 11. 

Stap 11

Let bij het uitpakken van de pakketten (02-03) en (03-03) goed op als u toe bent aan het onderstaande venster. Hier dient u de tekst (02-03) en (03-03) weg te halen (zie het rood omcirkelde gedeelte). Hierdoor zullen alle uitgepakte MP3-bestanden netjes in de map Belofte onder het Zuiderkruis terechtkomen. 

Stap 12

Nadat u het tweede en derde zip-bestand hebt uitgepakt, heeft u een map Belofte onder het Zuiderkruis op uw bureaublad staan met daarin alle twaalf de MP3-bestanden. Dubbelklik op deze map en controleer of alle MP3-bestanden erin staan. De drie oorspronkelijk gedownloade zip-bestanden kunt u dan verwijderen – deze heeft u niet meer nodig. 

Stap 13

Klik eerst eenmaal op het bovenste MP3-bestand en klik daarna op ‘Alles afspelen’. Uw standaard MP3-software zal nu het luisterboek afspelen op uw computer.