Kabinet blundert met luisterboeken

Downloads blijven onder het hoge BTW-tarief vallen

Haarlem, 17 september 2009 - Het Belastingplan 2010 van het kabinet bevat een opmerkelijke misser. Het lage BTW-tarief op luisterboeken geldt wel voor fysieke CD’s, maar niet voor downloads van luisterboeken. Ook downloads van ebooks vallen niet onder het lage BTW-tarief. Opmerkelijk, aangezien het kabinet zegt innovatie te willen stimuleren. 

Al sinds jaar en dag vallen papieren boeken onder het lage BTW-tarief van 6 procent. Ebooks en luisterboeken vielen tot nog toe onder het hoge BTW-tarief. Het kabinet wil met ingang van 1 januari 2010 een einde maken aan deze ongelijkheid. Staatssecretaris De Jager schrijft in het belastingplan: ‘De tot dusver bestaande ongelijke behandeling van materieel dezelfde producten/diensten is niet meer gerechtvaardigd.’ 

Helaas blijkt het kabinet niet consequent bij het opheffen van deze ongelijkheid. Wie verder leest komt tot de ontdekking dat De Jager de ongelijkheid juist wil handhaven voor downloads van luisterboeken en ebooks. Op de site Prinsjesdag2009.nl staat: ‘Boeken die worden gedownload vallen niet onder het verlaagde BTW-tarief.’ 

Dat houdt in dat luisterboeken en ebooks op CD (en andere fysieke dragers) wél onder het lage BTW-tarief gaan vallen, terwijl luisterboeken en ebooks die legaal via internet worden gedownload niet onder dit lage tarief vallen. De consument die zijn luisterboek liever downloadt wordt dus financieel benadeeld ten opzichte van de koper van een CD. 

Een van de webwinkels die geraakt wordt door deze misser is Luisterrijk. Deze downloadshop voor luisterboeken biedt ruim 800 luisterboeken aan in mp3-formaat. Het is de grootste aanbieder van luisterboekendownloads in de Benelux. Huub van de Pol, mede-oprichter van Luisterrijk, is niet te spreken over de plannen van het kabinet: ‘Het is concurrentievervalsing, ouderwetse fysieke producten worden voorgetrokken op de in potentie groenere en toekomstgerichte downloaddiensten; innovatie wordt op deze manier ontmoedigd. Een zeer ondoordachte beslissing van de overheid en thumbs down voor de hiervoor verantwoordelijke adviseurs.’ 

De blunder in het voorgestelde Belastingplan 2010 is des te onbegrijpelijker als gekeken wordt naar de ambitie van het kabinet om innovatie te stimuleren. Zo stuurde het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op 15 september 2009 het ‘Beleidsprogramma voor de Creatieve Industrie 2009-2013’ aan de Tweede Kamer. Hierin zegt het kabinet dat het ‘een innovatieve en ondernemende creatieve industrie in Nederland’ wil. De sectoren creatieve zakelijke dienstverlening, media- en entertainment en de kunsten zijn zelfs door het Innovatieplatform benoemd tot sleutelgebied voor innovatie. Bedrijven die actief zijn met downloads van luisterboeken en ebooks behoren als geen ander tot deze sectoren. Het kabinet zegt de sectoren te willen stimuleren door ‘goede randvoorwaarden’ te realiseren. Het benadelen van een innovatieve distributiewijze van luisterboeken en ebooks valt moeilijk mee te rijmen met dit voornemen.

---- Einde Persbericht ---- 

Over Luisterrijk
Luisterrijk (www.luisterrijk.nl) is de grootste mp3-downloadshop voor luisterboeken in Nederland en Vlaanderen. Deze onafhankelijke internetboekwinkel levert meer dan 800 luisterboeken als legale mp3-download, met prijzen die gemiddeld 20% lager zijn dan de cd-versies. Consumenten kunnen de luisterboeken (na elektronische betaling) downloaden en ze vervolgens direct beluisteren, overzetten op een iPod of andere mp3-speler of branden op cd. De website biedt alle vormen van gesproken woord, variërend van literatuur tot hoorcolleges, van audiotours tot managementboeken en van kinderboeken tot thrillers in verschillende talen, waaronder het Nederlands, Vlaams, Fries, Engels, Duits en streekdialecten. 

Luisterrijk heeft contracten met vrijwel alle uitgevers in Nederland en Vlaanderen. De webwinkel is winnaar van een Thuiswinkel Award 2008 (publieksprijs in de categorie Cd's/dvd's, boeken, tijdschriften & games klein) en 2009 (vakprijs Innovatie Award). De winkel is wereldwijd dag en nacht bereikbaar op www.luisterrijk.nl.