Luisterboek downloaden - De junior bèta canon van Robbert Dijkgraaf

Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home Thuiswinkel Waarborg Certificaat Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home

Actueel

Categorieën

Specials

Leeftijden

Talen

Prijs

Snel zoeken

In de spotlight

Service

Over Luisterrijk

Contact

Veilig afrekenen

9789089930200 - AC

De junior bèta canon

De belangrijkste onderwerpen uit de wetenschap voor kinderen
Nederlands bekendste wetenschappers Robbert Dijkgraaf, Bas Haring en Louise Fresco bespreken op originele en toegankelijke manier de 50 belangrijkste onderwerpen uit de wetenschap. Leeftijd: 12+

Spreker(s):

Uitgeverij:

Audiouitgave:

Publicatiedatum:
26-02-2010

ISBN:
9789461498694

Speelduur:
5 uur 15 min

Bestandsgrootte:
281 MB

Formaat:
mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Luisterrijk download-prijs:
€ 19,95
 
luistervoorbeeld
Beschrijving
In navolging van het succesvolle bèta canon voor volwassenen brengt LuisterWijs i.s.m. het Platform Bèta-technieken en de KNAW dit unieke luistercollege.

Nederlands bekendste wetenschappers Robbert Dijkgraaf, Bas Haring en Louise Fresco bespreken in dit junior canon op originele en toegankelijke wijze de belangrijkste onderwerpen uit de wetenschap. Zoals waarom de wc voor de mens zo’n belangrijke ontdekking was, of wie Newton was, maar ook de oerknal, DNA en de Pavlovreactie komen aan bod. Je hoort over ideeën zoals schuivende continenten en het ontstaan van de mens. Maar ook over bijzondere krachten op de allerkleinste schaal, nog veel kleiner dan een cel of een atoom en op grotere schaal, die van onze aarde en het heelal.

Tegelijkertijd wordt voor de kinderen duidelijk hoe hun leven eruit zou hebben gezien zonder al deze ontdekkers en ontdekkingen.

Om het luisterboek nog specialer te maken, introduceert Frank Groothof elk onderwerp op zijn eigen humoristische en originele wijze.

Incl. boekje als pdf-bestand.

Teksten: Rob van Hattum. Jelka Lustenhouwer en Amito Haarhuis van science center NEMO; Liesbeth Jongkind, Dennis Rijnvis

Inhoud
1. Nul
2. Plaattektoniek
3. De wc / hygiëne
4. De transistor
5. Energie
6. Darwin / evolutie
7. Algoritmen
8. Het brein / geheugen
9. De kernbom /atoombom
10. Cognitie
11. Quantum
12. Fotosynthese
13. Enzymen
14. Symbolen en formules
15. Klimaat en weer
16. De oerknal
17. Ecosysteem
18. Fout
19. Het standaardmodel
20. Plastics
21. Periodiek systeem
22. Pavlovreactie
23. Micro-organismen
24. Newton
25. Levensduur
26. GPS
27. Geld
28. Einstein
29. Catastrofen
30. De normale verdeling
31. Dijken / waterwerken
32. Entropie
33. DNA
34. Landbouw
35. Seks
36. Oceaanstromingen
37. Elektromagnetisme
38. Voorouders / de mens
39. Beriberi
40. Avogadro
41. Chaos
42. Robots
43. De computer
44. Het zonnestelsel
45. Telefoon
46. Tijd
47. Taal
48. Stad
49. Mobiliteit
50. Nanotechnologie

Over de auteurs
Prof.dr. Robbert Dijkgraaf (1960) is sinds 2005 universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij vanaf 1992 de leerstoel mathematische fysica bezette. Hij studeerde natuurkunde en wiskunde in Utrecht. Na een onderbreking waarin hij de opleiding schilderen volgde aan de Gerrit Rietveld Academie, promoveerde hij daar cum laude in 1989 bij Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Daarna bekleedde hij posities aan o.m. Princeton University.

Dijkgraaf werkt op het gebied van snaartheorie, quantumzwaartekracht en het grensgebied van wiskunde en deeltjesfysica. Voor dit onderzoek kreeg hij in 2003 de NWO Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Dijkgraaf is redacteur van een tiental wetenschappelijke tijdschriften en wetenschappelijke adviseur van instituten in Cambridge, Bonn, Stanford, Dublin en Parijs.

Veel van Dijkgraafs activiteiten liggen op het snijvlak van wetenschap en maatschappij. Als columnist van NRC Handelsblad schrijft hij voor een breed publiek over wetenschap, kunst en andere zaken. Hij is de popularisering van de wetenschap zeer toegedaan, bijvoorbeeld als medewerker van het televisieprogramma Hoe?Zo!, maar ook als initiatiefnemer (én financier) van proefjes.nl, een website met alledaagse proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar.
Prof. dr. ir. Louise O. Fresco (1952) is in juni 2006 tot universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam benoemd, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief.

Louise Fresco is lid van de KNAW, buitenlands lid van de Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry in Stockholm, corresponderend lid van de Real Academia de Ingeniería in Madrid en lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Ook is zij Visiting Professor bij het Institute of Earth Sciences van Stanford University en bij de David and Lucille Packard Foundation in Palo Alto (VS). Daarnaast is zij Distinguished Professor aan de Wageningen Universiteit.

Fresco promoveerde in 1986 cum laude op het gebied van tropische plantenteelt aan de Wageningen Universiteit. Van 1990 tot 1997 was zij daar hoogleraar plantaardige productiesystemen, met als specialisatie tropische gebieden. Vanaf 1986 heeft Fresco verschillende functies vervuld, waaronder van 1997 tot 1999 Director of Research op het Agriculture Department van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome, waar zij vervolgens van januari 2000 tot mei 2006 Assistant Director-General was en verantwoordelijk voor al het technische werk op gebied van landbouwproductie, en later ook voedselvoorziening. Daarvoor was zij president van de Adviesraad voor Onderzoek naar Natuur en Milieu en medeoprichter en voorzitter van het Land Use and Land Cover Change Project (LUCC) van de International Geosphere-Biosphere Programme (IGBP).

In 2006-2007 was zij voorzitter van de inspectie van het Earth System Science Partnership (ESSP), het gezamenlijke programma van het International Geosphere Biosphere- Programme (IGBP) en het International Human Dimensions of Global Change Programme (IDHP). Daarnaast was zij lid van de Deltacommissie (2007-2008), die zich buigt over bescherming van de Nederlandse kust en het achterland tegen de gevolgen van de te verwachten zeespiegelstijging en klimaatveranderingen. Eerder was zij ook lid van jury de Heinekenprijs voor Milieu.

Fresco heeft een lange lijst met publicaties op haar naam staan, zowel in wetenschappelijke tijdschriften als in de populaire media. Ze schrijft een tweewekelijkse column in de NRC en wordt regelmatig gevraagd om deel te nemen aan een scala van nationale en internationale radio- en televisieprogramma's.
'Volksfilosoof' Bas Haring (1968) promoveerde in de Kunstmatige Intelligentie en is bijzonder hoogleraar Publiek begrip van wetenschap aan de Universiteit Leiden. Zijn debuut Kaas en de Evolutietheorie werd bekroond met Gouden Uil voor jeugdliteratuur en de Eureka!-prijs voor populairwetenschappelijke literatuur.

Van Voor een echt succesvol leven (2007) zijn inmiddels meer dan 40.000 exemplaren verkocht. Eind 2010 verscheen Vallende kwartjes dat hij samen met Ionica Smeets schreef, in 2011 volgde Plastic Panda’s, in 2014 Doe dit vooral thuis en halverwege 2016 Waarom cola duurder is dan melk. Vlak voor de publicatie van dit laatste werk won hij de Duidelijketaalprijs waardoor hij zich Nederlands duidelijkste wetenschapper mag noemen.
Liefhebbers van dit luisterboek bestelden ook:
€ 39,60
Leer binnen een maand de beginselen van het Spaans alléén door te luisteren en de teksten na te spreken.
€ 19,99
In een uur krijgt u de essentie van Coveys ideeën voorgeschoteld. Zijn filosofie is van alle tijden en blijkt telkens weer jonge generaties aan te spreken. Verkorte versie
€ 11,99
Het heeft iets geruststellends, in het voorbijgaan binnenkijken bij anderen, terwijl ze zich veilig wanen in hun eigen huis...
€ 10,35
In dit luisterboek staan twaalf vrolijke liedjes over Nijntje en haar vriendjes, inclusief de titelsong van de nieuwste televisieserie en tien karaokeversies om zelf mee te zingen. Leeftijd: 2+
€ 14,95
Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En veel belangrijker: kan het weer gebeuren? Zijn de oorzaken van de crash van 2008 weggenomen, of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving?
€ 39,60
Leer binnen een maand de beginselen van het Italiaans alléén door te luisteren en de teksten na te spreken.
€ 17,50
In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord.
€ 14,99
Saskia Noorts gevoeligste thriller tot nu toe, waarin ze opnieuw bevestigt als geen ander een scherp oog te hebben voor de tijdsgeest. Bevat de titelsong 'What to do?' door Juliah Noa.

Bestsellers

 1. luistervoorbeeld
  1
 2. luistervoorbeeld
  2
 3. luistervoorbeeld
  3
 4. luistervoorbeeld
  4
 5. luistervoorbeeld
  5
 6. luistervoorbeeld
  6
 7. luistervoorbeeld
  7
 8. luistervoorbeeld
  8
 9. luistervoorbeeld
  9
 10. luistervoorbeeld
  10

TwitterVeilig kopen

Cadeaukaarten

 • Luisterrijk accepteert de Boekenbon. Luisterrijk accepteert de Nationale EntertainmentCard. Luisterrijk accepteert de VVV Giftcard. Luisterrijk accepteert de Webshop Giftcard. Luisterrijk accepteert de YourGift Giftcard.
 •  
  Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW