Luisterboek downloaden - Stoïcijnse levenskunst - Evenveel geluk als wijsheid van Miriam van Reijen

Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home Thuiswinkel Waarborg Certificaat Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home

Actueel

Categorieën

Specials

Leeftijden

Talen

Prijs

Snel zoeken

In de spotlight

Service

Over Luisterrijk

Contact

Veilig afrekenen

9789491224164 -

Stoïcijnse levenskunst - Evenveel geluk als wijsheid

Praktische filosofie
Wie van lijder (passief) tot leider (actief) wil worden, kan terecht bij de Stoïcijnse levenskunst. Luister hoe het mogelijk is te leven zonder irritaties en teleurstelling.
Auteur(s):

Spreker(s):

Uitgeverij:

Audiouitgave:

Publicatiedatum:
18-05-2012

ISBN:
9789491224331

Speelduur:
6 uur 29 min

Bestandsgrootte:
193 MB

Formaat:
mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Luisterrijk download-prijs:
€ 39,95
 
luistervoorbeeld
Beschrijving
Mensen lijden niet door de dingen die hun overkomen, maar door hun gedachten daarover. Irrationele gedachten veroorzaken negatieve emoties als irritatie, angst, teleurstelling, jaloezie en schuldgevoel. Dit soort emoties heeft geen enkele positieve functie.

Wie van lijder (passief) tot leider (actief) wil worden, kan terecht bij de Stoïcijnse levenskunst van onder meer Epictetus, Spinoza en Sartre. Daarbij hoort ook het keuzes maken zonder nodeloze onzekerheid en gepieker vooraf en zonder zinloze spijt- en schuldgevoelens achteraf.

Aan de hand van veel alledaagse voorbeelden vertelt Dr. Miriam van Reijen - zelf enthousiast stoïcijn - hoe het mogelijk is om te leven zonder irritaties en teleurstelling. Je kunt keuzes maken zonder nodeloze onzekerheid en gepieker vooraf, en zonder zinloze spijt- en schuldgevoelens achteraf.

Inhoud
1. Introductie
2. Praktische filosofie
3. Stoïcijnse levenskunst
4. Vier filosofische scholen
5. Het begrip stoïcijns
6. Het belang van taal in de filosofie
7. Twee manieren om van geluk te spreken
8. Epicurus vs. de stoïcijnen
9. Bedreigingen voor het geluk
10. De band tussen wijsheid en geluk
11. Misvattingen over Stoïcijnen
12. De waarheid van de gedachten is in het geding
13. Het leven van Seneca
14. Hoe ontstaat woede?
15. Er zijn twee gedachten nodig voor woede
16. Vijf argumenten van Seneca tegen de woede
17. Is woede nodig?
18. Het gevoel woede doet niets!
19. Woede lucht zo lekker op
20. Seneca over verdriet
21. Epictetus en het abc
22. Wat is een emotie?
23. Wat is waar?
24. Een verwachting leidt nooit tot teleurstelling
25. Schuldgevoel
26. Jaloezie en afgunst
27. Angst als grootste bedreiging voor het geluk
28. Een stoïcijnse oefening
29. Epicurus, een halve stoïcijn
30. De hedonistische calculus
31. 'Ik zou willen' is geen willen
32. Je doet altijd wat je het liefste wilt
33. Niet kiezen is ook kiezen
34. Waarden en normen
35. De tuin van Epicurus
36. Moetofilie
37. Benedictus de Spinoza
38. Spinoza's godsbeeld
39. Spinoza is een naturalist
40. Er bestaan alleen werkoorzaken
41. Geen vrije wil, dus ook geen kwaad
42. Wat passies zijn en hoe ze ontstaan
43. Drie manieren van kennen
44. Determinisme ja, fatalisme nee!
45. Een oefening tegen schuldgevoel
46. Het 'druppel-in-de-emmer-watersyndroom'
47. Spinoza en de neurosofen
48. Existentialisme
49. Jij maakt jezelf tot wie je bent
50. Verantwoordelijkheid
51. Magie en emotie
52. Vrijheid in gebondenheid
53. Veroordeeld om te kiezen
54. Spinoza vs. Sartre
55. Bestaat de vrije wil?

Over de auteur
Miriam van Reijen (1946) is afgestudeerd in de sociale filo­sofie en ethiek (Nijmegen, 1974), en in de cultuur- en godsdienstso­ciolo­gie (Nijmegen, 1983). Van 1973 -1985 was zij o.a. wetenschappelijk mede­werker filosofie aan de medische faculteit van de Katholieke Universiteit Nijmegen, en docent aan diverse be­roepsoplei­dingen voor maat­schappe­lijk werkers en architec­ten.

Na een verblijf van 6 jaar in Nicaragua woont en werkt zij sinds 1990 weer in Breda. Zij was tot 1 januari 2011 werkzaam als docent filosofie en ethiek aan de Academie voor Sociale Studies van Avans Hogeschool, Breda, en aan de opleiding Social Work van Fontys Hogeschool, Tilburg en Eindhoven. Vanaf 1996 is zij werkzaam als docent aan de Senioren Academie Brabant (HOVO) van de Universiteit van Tilburg.

Daarnaast houdt zij zich al jarenlang intensief bezig met Spinoza; in het bijzonder zijn theorie over de passies en zijn politieke filosofie, waarop zij 21 juni 2010 is gepromoveerd aan de universiteit van Tilburg. Zij is bestuurslid van de Vereniging voor Filosofische Praktijk (VFP) en bestuurslid van de Vereniging Het Spinozahuis.
Zij heeft een lange ervaring in het geven van lezingen, workshops, trainingen en cursussen zoals Filosoferen over emoties, Filosoferen over de goede keuze, Filosofie als levenskunst en Geluk door wijsheid voor diverse instellingen, organisaties en verenigingen en in verschillende filosofische centra in Nederland en Frankrijk.

Van 1998 tot 2008 leidde zij een eigen socratisch Filosofisch Café in Breda, en nog steeds leidt zij incidentele filosofische café’s in Vlaanderen en Nederland.

Met ingang van het cursusjaar 2010/2011 verzorgt zij op de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden (www.isvw.nl) als hoofddocent een basisopleiding Filosofie in de Praktijk. Tevens coördineert zij de drie specialisaties (beroepsopleidingen) daarvan, die door ervaren docenten in de betreffende praktijk worden verzorgd: filosofisch consulent, socratisch gespreksleider en kinder- en jongerenfilosoof.
Liefhebbers van dit luisterboek bestelden ook:
€ 39,60
Leer binnen een maand de beginselen van het Spaans alléén door te luisteren en de teksten na te spreken.
€ 19,99
In een uur krijgt u de essentie van Coveys ideeën voorgeschoteld. Zijn filosofie is van alle tijden en blijkt telkens weer jonge generaties aan te spreken. Verkorte versie
€ 11,99
Het heeft iets geruststellends, in het voorbijgaan binnenkijken bij anderen, terwijl ze zich veilig wanen in hun eigen huis...
€ 10,35
In dit luisterboek staan twaalf vrolijke liedjes over Nijntje en haar vriendjes, inclusief de titelsong van de nieuwste televisieserie en tien karaokeversies om zelf mee te zingen. Leeftijd: 2+
€ 14,95
Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En veel belangrijker: kan het weer gebeuren? Zijn de oorzaken van de crash van 2008 weggenomen, of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving?
€ 39,60
Leer binnen een maand de beginselen van het Italiaans alléén door te luisteren en de teksten na te spreken.
€ 17,50
In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord.
€ 14,99
Saskia Noorts gevoeligste thriller tot nu toe, waarin ze opnieuw bevestigt als geen ander een scherp oog te hebben voor de tijdsgeest. Bevat de titelsong 'What to do?' door Juliah Noa.

Bestsellers

 1. luistervoorbeeld
  1
 2. luistervoorbeeld
  2
 3. luistervoorbeeld
  3
 4. luistervoorbeeld
  4
 5. luistervoorbeeld
  5
 6. luistervoorbeeld
  6
 7. luistervoorbeeld
  7
 8. luistervoorbeeld
  8
 9. luistervoorbeeld
  9
 10. luistervoorbeeld
  10

TwitterVeilig kopen

Cadeaukaarten

 • Luisterrijk accepteert de Boekenbon. Luisterrijk accepteert de Nationale EntertainmentCard. Luisterrijk accepteert de VVV Giftcard. Luisterrijk accepteert de Webshop Giftcard. Luisterrijk accepteert de YourGift Giftcard.
 •  
  Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW