Luisterboek downloaden - Aristoteles van Paul van Tongeren

Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home Thuiswinkel Waarborg Certificaat Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home

Actueel

Categorieën

Specials

Leeftijden

Talen

Prijs

Snel zoeken

In de spotlight

Service

Over Luisterrijk

Contact

Veilig afrekenen

9789491224034 -

Aristoteles

Sprekende denkers
Aristoteles was de belangrijkste leerling van Plato. Er is momenteel sprake van een waar neo-aristotelisme, met name in de ethiek. In deze college reeks ligt daarom de nadruk op de praktische filosofie van Aristoteles.
Auteur(s):

Spreker(s):

Uitgeverij:

Audiouitgave:

Publicatiedatum:
18-05-2012

ISBN:
9789491224317

Speelduur:
4 uur 36 min

Bestandsgrootte:
148 MB

Formaat:
mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Luisterrijk download-prijs:
€ 23,95
 
luistervoorbeeld
Beschrijving
In de reeks Sprekende denkers bespreken Nederlands bekendste denkers het leven en werk van ’s werelds grootste en belangrijkste filosofen. Van Aristoteles tot Kant en van Augustinus tot Hannah Arendt. Maar ook onze eigen Nederlandse filosofen ontbreken niet. Wie waren deze filosofen en hoe zag de wereld er in hun tijd uit? Waarom bleken juist zij van belang en wat is de betekenis van hun denkbeelden voor ons vandaag de dag?

Elk luisterboek heeft een vaste opbouw, waarbij eerst de denker wordt voorgesteld en de luisteraar vervolgens wordt meegenomen naar het hart van het werk van de denker, om te eindigen met een analyse van de betekenis van de denker toen en nu. Met het beluisteren van sprekende denkers maakt de luisteraar een reis door twee millennia filosofie onder begeleiding van een expert.

Aristoteles (384-322 v.Chr.) was in zijn jeugd de huisleraar van de jonge Alexander de Grote. Hij werd de belangrijkste leerling van Plato en was - terecht - beledigd toen hij niet diens opvolger werd; hij stichtte een eigen school maar moest later Athene verlaten omdat de stemming zo vijandig werd jegens 'buitenlanders' dat hij vreesde dat het lot van Sokrates ook hem zou treffen. Er is momenteel sprake van een waar neo-aristotelisme, met name in de ethiek. In deze college reeks ligt daarom de nadruk op de praktische filosofie van Aristoteles.

Inhoud
Aristoteles: Een introductie
Introductie Paul van Tongeren
Wie was Aristoteles?
Plato is mijn vriend, maar de waarheid gaat voor
Van onderzoek naar lesgeven
Aristoteles en Alexander de Grote
Aristoteles voorkomt dat Athene zich nogmaals vergrijpt aan de filosofie
Drie soorten teksten van Aristoteles
De reis van Aristoteles geschriften
De herontdekking van Aristoteles
Denkfases van Aristoteles
Systematisch overzicht van Aristoteles' werken
Metafysica en natuurfilosofische geschriften

De praktische filosofie van Aristoteles
Inleiding
Ethiek en politiek horen bij elkaar
De mens is van nature een politiek dier
Van overleven een goed leven maken
De politieke gemeenschap is er van nature
Politiek is typisch voor de mens
De mens is een wezen van betekenis
Logos versus aisthesis
Consensus en dissensus

Aristoteles over ethiek
Van politica naar ethica
Het begin van de Ethica Nicomachea EN 1094a1-29
De teleologische context van Aristoteles' ethiek
Poiesis versus praxis
Eudaimonia EN 1098a7-20
Aristoteles' definitie van geluk
Wat is een mens?
Twee soorten deugden
Wat is een deugd?
De vele deugden - de verzameling van Aristoteles
Plezier zit op de rug van de handeling

Samenhang tussen ethiek en politiek
Verbinding tussen ethiek en politiek
De deugd
Wat is de beste politieke structuur?
Vriendschap en rechtvaardigheid
Wat is vriendschap?
Vriendschap omwille van het goede
Het streven naar een hogere vorm van vriendschap
Wie vele vrienden heeft, heeft geen vriend
Aristoteles aarzelt met zijn keuze voor de beste staatsvorm
De rol van gelijkheid
De minimale regels van rechtvaardigheid

Over de auteur
Paul van Tongeren (1950), studeerde theologie en filosofie in Utrecht en Leuven. Hij promoveerde in Leuven op een proefschrift over de moraal van Nietzsches moraalkritiek. Hij is sinds 1993 gewoon hoogleraar wijsgerige ethiek aan de faculteit der wijsbegeerte van de Radboud Universiteit. Sinds 2002 is hij bovendien buitengewoon hoogleraar ethiek aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Sinds 2006 is hij wetenschappelijk directeur van het Centrum voor Ethiek van de RU Nijmegen.

Hij is vooral werkzaam op het gebied van het Nietzsche-onderzoek en op dat van de fundamentele wijsgerige ethiek en haar geschiedenis. Recente publicaties zijn Nietzsche-Wörterbuch (deel, I 2004), Deugdelijk leven. Een inleiding in de deugdethiek (Amsterdam: SUN, derde druk 2006), Over het verstrijken van de tijd (Nijmegen: Valkhof Pers, vierde druk 2007), Geluk, deugd, plicht, keuze; acht colleges over de geschiedenis van de ethiek (luisterboek, 2007)
Liefhebbers van dit luisterboek bestelden ook:
€ 39,95
Een meeslepend hoorcollege door prof. dr. Paul van Tongeren over Friedrich Nietzsche. Over zijn leven, boeken en vooral zijn gedachten over het nihilisme.
€ 25,00
De luisteraar wordt meegenomen op een spannende ontdekkingstocht door de geschiedenis van het denken over goed en kwaad, deugd en geluk, plicht, verantwoordelijkheid en keuze.
€ 37,45
Filosofie is het verlangen naar wijsheid en wijsheid is niets anders dan kennis waar je iets mee kunt. Met dit college haalt u een complete basisopleiding Geschiedenis van de Filosofie direct naar uw huiskamer.
€ 35,00
Dit hoorcollege is een wandeling met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van de westerse wijsbegeerte, van Plato tot Wittgenstein.
€ 35,00
Overzicht van de belangrijkste perioden in de Europese literatuurgeschiedenis aan de hand van acht thema's.
€ 35,00
Wetenschapsfilosofie houdt zich bezig met de aard, status en ontwikkeling van wetenschappelijke kennis. Herman Philipse behandelt vragen van de wetenschapsfilosofie en plaatst dit vakgebied in een historisch perspectief.
€ 25,00
Een helder en toegankelijk overzicht van de wereld van de psychologie, met aandacht voor de geschiedenis van het vakgebied en de diverse gebieden waarmee de psycholoog zich bezighoudt.
€ 27,50
Marita Mathijsen vertelt op inspirerende wijze over de veranderingen in de 19e eeuw en legt dwarsverbanden tussen schilderkunst en letterkunde, tussen boekproductie en onderwijs, tussen politiek en literatuur.

Bestsellers

 1. luistervoorbeeld
  1
 2. luistervoorbeeld
  2
 3. luistervoorbeeld
  3
 4. luistervoorbeeld
  4
 5. luistervoorbeeld
  5
 6. luistervoorbeeld
  6
 7. luistervoorbeeld
  7
 8. luistervoorbeeld
  8
 9. luistervoorbeeld
  9
 10. luistervoorbeeld
  10

TwitterVeilig kopen

Cadeaukaarten

 • Luisterrijk accepteert de Boekenbon. Luisterrijk accepteert de Nationale EntertainmentCard. Luisterrijk accepteert de VVV Giftcard. Luisterrijk accepteert de Webshop Giftcard. Luisterrijk accepteert de YourGift Giftcard.
 •  
  Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW