Luisterboek downloaden - Basiscursus kosmologie van Govert Schilling

Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home Thuiswinkel Waarborg Certificaat Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home

Actueel

Categorieën

Specials

Leeftijden

Talen

Prijs

Snel zoeken

In de spotlight

Service

Over Luisterrijk

Contact

Veilig afrekenen

9789491224096 -

Basiscursus kosmologie

Van oerknal tot witte gaten
De meeste materie die in het heelal moet rondzweven is onvindbaar: de kosmos is voor 96 procent een groot raadsel. En die 4 procent dan? De bekende wetenschapsjournalist Govert Schilling legt het haarfijn uit.
Auteur(s):

Spreker(s):

Uitgeverij:

Audiouitgave:

Publicatiedatum:
18-05-2012

ISBN:
9789491224324

Speelduur:
4 uur 13 min

Bestandsgrootte:
123 MB

Formaat:
mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Luisterrijk download-prijs:
€ 23,95
 
luistervoorbeeld
Beschrijving
De meeste materie die in het heelal moet rondzweven is onvindbaar: de kosmos is voor 96 procent een groot raadsel. En die 4 procent dan? Die worden u door de bekende wetenschapsjournalist Govert Schilling in meer dan 4 uur haarfijn uitgelegd.

Van de oerexplosie komen we terecht bij de uitdijing van het heelal, de gekromde ruimte, de witte en zwarte gaten en nog veel meer. Schilling beantwoordt en passant de grote vragen waar we allemaal mee worstelen. Wat was er vóór de oerknal? Is het heelal oneindig? Wat is gekromde ruimte? Had het heelal ook anders kunnen zijn? Is het heelal op leven toegesneden? Tot slot staat hij stil bij het intrigerende idee dat ons heelal misschien een nietig onderdeel is van een allesomvattend 'multiversum'. Kortom: een heerlijke basiscursus kosmologie.

Inhoud
Deel 1: oerknaltheorie
Introductie
Kennismaking met de oerknal
De groei van ons wereldbeeld
Ruimte en tijd
De uitdijing van het heelal
De bouwstenen van de natuur
Deeltjes en krachten
Een ordelijk heelal
De eerste drie minuten
Wij zijn sterrenstof

Deel 2: Knagende vragen
Waar vond de oerknal plaats?
Afstanden in het heelal
Terugkijken in de tijd
Wat is roodverschuiving?
Een heelal van elastiek
Wat is uitdijing?
Waarin dijt het heelal uit?
Kun je terugkijken tot de oerknal?
Gekromde ruimte
Wat was er voor de oerknal?

Deel 3: Het bizarre heelal
Ontwikkeling van de oerknaltheorie
De oerknaltheorie wordt volwassen
Ondersteuning voor de oerknaltheorie
Problemen voor de oerknaltheorie
De inflatiehypothese
Kwantumfluctuaties en de evolutie van het heelal
Donkere materie
Donkere energie
Het nieuwe standaardmodel van de kosmologie
De samenstelling van het heelal

Deel 4: Het antropisch principe
De mens in ruimte en tijd
Het ontstaan van de elementen
De leefbare aarde
Waarom is het heelal zoals het is?
Het antropisch principe
De kosmos: een lot uit de loterij?
Is ons heelal wel het enige?
Parallelle heelallen en het Multiversum
Mysteries in een oneindig heelal
Kosmologie en filosofie

Over de auteur
Govert Schilling (1956) is freelance wetenschapsjournalist en publicist. Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Daarnaast publiceerde hij rond de dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waaronder De Kosmos in een notendop en Wat was er voor de oerknal? In 2002 ontving hij de Eureka!-oeuvreprijs voor zijn werk op het gebied van de popularisering van kennis en wetenschap. Regelmatig geeft hij op radio en tv toelichting op ontwikkelingen in de astronomie.

In 2007 werd planetoïde (10986) Govert naar hem genoemd door de Internationale Astronomische Unie. Kijk voor meer informatie over sterrenkunde op www.allesoversterrenkunde.nl
Liefhebbers van dit luisterboek bestelden ook:
€ 39,95
Welke natuurkundige krachten zijn werkzaam in ons heelal? Vincent Icke geeft uitleg over de mechanica, magnetisme, atoomstructuur, relativiteit, quantummechanica en veldentheorie.
€ 25,00
Op zijn eigen onnavolgbare wijze geeft Maarten van Rossem een overzicht van ons alomvattende verleden en toont de samenhang tussen wetenschapsgebieden die gewoonlijk zelden met elkaar in verband worden gebracht.
€ 25,00
Maarten van Rossem plaatst het hedendaagse populisme in historisch perspectief. Hij laat met humor de paradox zien dat we nooit zo welvarend en veilig zijn geweest, maar ook nooit zo ontevreden en angstig.
€ 25,00
In 1939 startten de Amerikanen in het geheim het project dat zou leiden tot de atoombom. Een boeiend en multidisciplinair college over de atoombom en de nucleaire wapenwedloop.
€ 25,00
Eeuwenlang vormden de Middeleeuwen een synoniem voor ongeletterdheid, barbarij en wreedheid. Vooraanstaand wetenschapper Herman Pleij belicht deze buitengewoon interessante periode uit onze beschavingsgeschiedenis.
€ 22,00
In zijn hoorcollege over de moderne geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika zet Maarten van Rossem op humoristische wijze de ontwikkeling van de V.S. in de 20e eeuw uiteen.
€ 25,00
Analyse over het ontstaan, het verloop en de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Over wapentuig, tanks, infanterie en het ontstaan van militaire concepten die pas in de Tweede Wereldoorlog zouden worden toegepast.
€ 27,50
Kroonenberg laat zien hoe de aarde écht werkt aan de hand van de drie klimaatextremen die de aarde de laatste 250 miljoen jaar heeft meegemaakt.

Bestsellers

 1. luistervoorbeeld
  1
 2. luistervoorbeeld
  2
 3. luistervoorbeeld
  3
 4. luistervoorbeeld
  4
 5. luistervoorbeeld
  5
 6. luistervoorbeeld
  6
 7. luistervoorbeeld
  7
 8. luistervoorbeeld
  8
 9. luistervoorbeeld
  9
 10. luistervoorbeeld
  10

TwitterVeilig kopen

Cadeaukaarten

 • Luisterrijk accepteert de Boekenbon. Luisterrijk accepteert de Nationale EntertainmentCard. Luisterrijk accepteert de VVV Giftcard. Luisterrijk accepteert de Webshop Giftcard. Luisterrijk accepteert de YourGift Giftcard.
 •  
  Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW