Luisterboek downloaden - Erasmus van Hans Trapman

Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home Thuiswinkel Waarborg Certificaat Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home

Actueel

Categorieën

Specials

Leeftijden

Talen

Prijs

Snel zoeken

In de spotlight

Service

Over Luisterrijk

Contact

Veilig afrekenen

9789085301202 -

Erasmus

Een hoorcollege over zijn leven, oeuvre en de invloed van zijn denken
Trapman belicht hoe Erasmus literaire, morele en religieuze elementen met elkaar wist te verbinden in zijn streven om cultuur, maatschappij en kerk te vernieuwen. Ook behandelt hij de reacties van tijdgenoten en latere generaties.
Auteur(s):

Spreker(s):

Uitgeverij:

Audiouitgave:

Publicatiedatum:
26-06-2013

ISBN:
9789085308911

Speelduur:
4 uur 0 min

Bestandsgrootte:
142 MB

Formaat:
mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Luisterrijk download-prijs:
€ 25,00
 
luistervoorbeeld
Beschrijving
Desiderius Erasmus (ca. 1356 – 1536) dankt zijn roem vooral aan de Lof der Zotheid, de satire waarin hij allerlei menselijke zotheden aan de kaak stelt. Zijn oeuvre omvat echter nog circa honderd andere geschriften. Daarin gaat het over taal en stijl, opvoeding en onderwijs, etiquette en ethiek, bijbel en kerk. Erasmus trad op als zelfbewust vernieuwer die zijn voorbeelden zocht in het verleden. de klassieke oudheid en het vroege christendom.

Trapman belicht hoe Erasmus literaire, morele en religieuze elementen met elkaar wist te verbinden in zijn streven om cultuur, maatschappij en kerk te vernieuwen. Ook behandelt hij de reacties van tijdgenoten en latere generaties op zijn veelzijdige oeuvre.

Inhoud
College 1. De Jonge Erasmus
Hoofdstuk 1. Een CV dat vragen oproept
Hoofdstuk 2. Brieven van een jonge monnik
Hoofdstuk 3. Tegen de barbaren; het ideale onderwijs

College 2. Boeken die Europa veroveren
Hoofdstuk 4. Handboek van de christenstrijder
Hoofdstuk 5. Spreekwoorden
Hoofdstuk 6. Gesprekken en Lof der Zotheid

College 3. Het wezen van het christendom
Hoofdstuk 7. Het Nieuwe Testament. object van filologisch onderzoek en bron van vroomheid
Hoofdstuk 8. Hoe te regeren? Erasmus’ vorstenspiegel
Hoofdstuk 9. Essentie of bijzaak? De vrije wil bij Erasmus en Luther

College 4. Polemiek en tolerantie
Hoofdstuk 10. Polemieken met medekatholieken, protestanten en taalpuristen
Hoofdstuk 11. Ketters, Joden en Turken
Hoofdstuk 12. Het moderne Erasmusbeeld; is Erasmus nog actueel?

Over de auteur
Prof. dr. Hans Trapman is emeritus bijzonder hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Trapman is gespecialiseerd op het gebied van de intellectuele geschiedenis van ca. 1500 tot 1700. De bestudering van het gedachtengoed van Desiderius Erasmus speelt in zijn wetenschappelijke werk een centrale rol. Hij was lange tijd betrokken bij de uitgave van Erasmus’ Opera Omnia (Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, KNAW).

Hij publiceerde onder meer De Hollandse jaren van Hugo de Groot, 1583-1621 (1996, ed. with H.J.M. Nellen), De Summa der godliker scrifturen, 1523 (1978), een bundel cultuurhistorische opstellen Het Land van Erasmus (1999) en Wijze Dwaasheid. Vijfhonderd jaar Lof der Zotheid in Nederland (2011).
Liefhebbers van dit luisterboek bestelden ook:
€ 25,00
Analyse over het ontstaan, het verloop en de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Over wapentuig, tanks, infanterie en het ontstaan van militaire concepten die pas in de Tweede Wereldoorlog zouden worden toegepast.
€ 25,00
Nederlands bekendste historicus Maarten van Rossem analyseert het ontstaan, het verloop en de gevolgen van het omvangrijkste gewapende conflict dat de wereld gekend heeft.
€ 25,00
Maarten van Rossem laat zien hoe de politieke biografieën van twee van Ruslands beruchtste leiders met elkaar en de Russische geschiedenis verbonden zijn.
€ 22,45
Maarten van Rossem prikt tijdens dit luistercollege op zijn bekende wijze een aantal vooroordelen door. Een heerlijk college, rijk aan persoonlijk getinte anekdotes, verrassende historische dwarsverbanden en uitgesproken meningen.
€ 25,00
In 1939 startten de Amerikanen in het geheim het project dat zou leiden tot de atoombom. Een boeiend en multidisciplinair college over de atoombom en de nucleaire wapenwedloop.
€ 39,95
Een meeslepend hoorcollege door prof. dr. Paul van Tongeren over Friedrich Nietzsche. Over zijn leven, boeken en vooral zijn gedachten over het nihilisme.
€ 29,95
De Verenigde Staten zijn een zeldzaam succesvol experiment van twee eeuwen. Vier tophistorici geven een verhelderend beeld van deze zeer intrigerende geschiedenis.
€ 25,00
Hoorcollege van historicus Maarten van Rossem over de wereldgeschiedenis van de strijd tussen Oost en West.

Bestsellers

 1. luistervoorbeeld
  1
 2. luistervoorbeeld
  2
 3. luistervoorbeeld
  3
 4. luistervoorbeeld
  4
 5. luistervoorbeeld
  5
 6. luistervoorbeeld
  6
 7. luistervoorbeeld
  7
 8. luistervoorbeeld
  8
 9. luistervoorbeeld
  9
 10. luistervoorbeeld
  10

TwitterVeilig kopen

Cadeaukaarten

 • Luisterrijk accepteert de Boekenbon. Luisterrijk accepteert de Nationale EntertainmentCard. Luisterrijk accepteert de VVV Giftcard. Luisterrijk accepteert de Webshop Giftcard. Luisterrijk accepteert de YourGift Giftcard.
 •  
  Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW