Luisterboek downloaden - Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk

Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home Thuiswinkel Waarborg Certificaat Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home

Actueel

Categorieën

Specials

Leeftijden

Talen

Prijs

Snel zoeken

In de spotlight

Service

Over Luisterrijk

Contact

Veilig afrekenen

9789462531505 - BA
9789045028163 - BC
9789045028170 - ED
9789045032931 - BC
9789045033266 - ED

Dit kan niet waar zijn

Onder bankiers
Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En veel belangrijker: kan het weer gebeuren? Zijn de oorzaken van de crash van 2008 weggenomen, of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving?
Auteur(s):

Spreker(s):

Uitgeverij:

Audiouitgave:

Publicatiedatum:
11-09-2015

ISBN:
9789462531574

Speelduur:
5 uur 45 min

Bestandsgrootte:
316 MB

Formaat:
mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Luisterrijk download-prijs:
€ 14,95
Niet meer leverbaar.
 
Beschrijving
De financiële wereld blijkt geen ver-van-mijn-bedshow. De financiële wereld is het bed zelf. En toen op 15 september 2008 de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging, stortte dat bed op een haar na in. Bankiers in de City hamsterden voedsel, zetten hun geld om in goud, of bereidden de evacuatie van hun kinderen naar het platteland voor.

Twee jaar lang heeft Joris Luyendijk zich ondergedompeld in het hart van de financiële wereld. Juist omdat hij geen kenner was van de bankenwereld, was hij de ideale auteur om te onderzoeken wat er gebeurd is: hoe gesloten de wereld van de high finance ook is, velen wilde met hem praten om uit te leggen hoe mooi hun werk was. Hoe zwaar. Hoe interessant. En hoe gevaarlijk. Want de conclusie is even stevig als pijnlijk: de instellingen die ervoor moeten zorgen dat de economie functioneert, kunnen de wereld in de afgrond storten. En dat gebeurt allemaal met de beste bedoelingen door mensen die precies dezelfde zorgen hebben als u en ik, door mensen die de hypotheek moeten betalen en de kinderen op een goeie school wilden hebben.

De scherpe blik en de onbevangen manier van vragenstellen zorgt ervoor dat Luyendijk als geen ander inzichtelijk maakt hoe we ervoor staan. And it is not pretty.

Inhoud
Inleiding
Deel 1: Wat is het probleem?
1. De City als dorp
2. Planet finance en de crash

Deel 2: Het probleem
3. Going Native
4. Other Peoples Money
5. De wereld van Zero Job Security
6. Ieder voor zich en Caveat Emptor
7. De bank als eilandenrijk in de mist
8. Tijd voor wat goed nieuws

Deel 3: Gaan zij het oplossen?
9. Tandenknarsers en neutralen
10. Master of the Universe
11. De City als zeepbel
12. Waanbankiers en coole kikkers

Deel 4: Gaan wij het oplossen?
13. De lege cockpit

Over de auteur
Joris Luyendijk (1971) schreef onder andere over de kloof tussen beeld en werkelijkheid in het Midden-Oosten (Het zijn net mensen) en de Nederlandse politiek (Je hebt het niet van mij, maar…). Aan Het zijn net mensen werden de NS Publieksprijs 2007, de Dick Scherpenzeelprijs 2007 en de Prix des Assises du Journalisme 2010 toegekend. Luyendijks boeken werden in 12 talen vertaald.

Dit kan niet waar zijn begon met een zoektocht op de banking blog van The Guardian die de basis vormde voor columns die in NRC Handelsblad en De Standaard verschenen. Naar aanleiding van de banking blog werd Luyendijk gehoord door parlementaire onderzoekscommissies in België en Engeland.

Recensies
'Huiveringwekkend. (...) Wars van banker bashing en clichés. Ook bankiers blijken net mensen, zelfs met humor en zelfreflectie. Het maakt het portret des te vernietigender.' (***** de Volkskrant)

'Prachtig journalistiek werk.' (**** NRC Handelsblad)

'Dit kan niet waar zijn is wederom vlot geschreven, zonder meer. Maar het dwingt ook inhoudelijk bewondering af. Schijnbaar moeiteloos weet Luyendijk de financiële wereld te vangen in een subtiel portret van nauwelijks meer dan tweehonderd pagina’s. Nergens voelt het overhaast. Nooit vervalt hij in al te makkelijke clichés.’ (De Groene Amsterdammer)

'Een betere titel had het boek niet kunnen hebben. Het kan bijna niet waar zijn wat je leest. (...) Wij zeggen in koor: lees Joris Luyendijk!' (Matthijs van Nieuwkerk, De Wereld Draait Door)

'Een onthullend, bij vlagen hilarisch maar ook angstaanjagend boek.' (Trouw)

'Zeer de moeite waard. Het is een toegankelijk inkijkje in de City. Alleen al met zijn eerste indrukken zal een groot publiek zich goed vermaken. (...) Zijn verhaal is beklemmend, te meer omdat de bankiers als geen ander weten waaraan we zijn ontsnapt in 2008.' (**** Het Parool)

'Een lekkere pen en hij beschrijft het allemaal: de rituelen, de dure etentjes, enzovoort. (...) Verder vind ik het sterk dat hij, net als in zijn boek over journalistiek, laat zien dat het niet zozeer de mensen zijn die niet deugen, maar het systeem.' (Jeroen Smit)

'Mooi en huiveringwekkend. (...) Een prachtig sociologisch portret van de beroepsgroep der bankiers. (...) Het laat zien dat critici van de huidige bancaire systeem niet gek zijn.' (George van Houts)

'Een schitterend boek.' (ManagementBoek.nl)

'Een verbluffend en ironisch onderzoek. (...) De journalistiek die Luyendijk beoefent gaat veel verder dan de onderzoeksjournalistiek waar kwaliteitsmedia in Nederland zich op beroepen. Hij neemt de dominante financiële sector onder de loep en loopt als het ware alle olifantenpaadjes af, waar hij informanten tegenkomt die hem vrijwel alles vertellen. Hun verhalen roepen door de smeuïge variaties waarin ze worden opgediend grote beklemming op.' (Felix Rottenberg in Parool)

'Wat Joris heel goed en helder neerzet, is hoe ongelooflijk ondoorgrondelijk het bancaire systeem is.' (Antoinette Hertsenberg)

'Echt smullen en goed geschreven. (...) Het leest bijna als een soort thriller. Ik heb het echt in één ruk uitgelezen.' (Wende Snijders in Opium)

'Zijn scherpe blik en onbevangen manier van vragen stellen zorgt ervoor dat Luyendijk als geen ander inzichtelijk maakt hoe we ervoor staan.' (Controllers Magazine)

'Veel bankiers hebben wel een moraal, volgens Luyendijk, alleen niet op het werk. (...) Het is aantrekkelijk om te denken dat dit fenomeen zich alleen voordoet bij financiële professionals. Maar iedereen kent de voorbeelden uit zijn eigen leven.' (Ben Tiggelaar in NRC Handelsblad)

'Samenhangend en volledig. (...) Natuurlijk is het London met zijn eigen microkosmos. Toch moeten alle studenten die het bedrijfsleven in willen dit boek lezen. Luyendijks boodschap is duidelijk. En hij is bovenal heel erg waar.' (Jaap Koelewijn in FD)

'Overal in Nederland herkent zijn publiek het sturen op cijfers die niet vangen waar het om zou moeten gaan uit de eigen beroepspraktijk. De City maakt in al haar extremen vooral zichtbaar wat overal in de samenleving gebeurt.' (Rens van Tilburg in de Volkskrant)
Liefhebbers van dit luisterboek bestelden ook:
€ 39,60
Leer binnen een maand de beginselen van het Spaans alléén door te luisteren en de teksten na te spreken.
€ 19,99
In een uur krijgt u de essentie van Coveys ideeën voorgeschoteld. Zijn filosofie is van alle tijden en blijkt telkens weer jonge generaties aan te spreken. Verkorte versie
€ 11,99
Het heeft iets geruststellends, in het voorbijgaan binnenkijken bij anderen, terwijl ze zich veilig wanen in hun eigen huis...
€ 10,35
In dit luisterboek staan twaalf vrolijke liedjes over Nijntje en haar vriendjes, inclusief de titelsong van de nieuwste televisieserie en tien karaokeversies om zelf mee te zingen. Leeftijd: 2+
€ 39,60
Leer binnen een maand de beginselen van het Italiaans alléén door te luisteren en de teksten na te spreken.
€ 17,50
In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord.
€ 14,99
Saskia Noorts gevoeligste thriller tot nu toe, waarin ze opnieuw bevestigt als geen ander een scherp oog te hebben voor de tijdsgeest. Bevat de titelsong 'What to do?' door Juliah Noa.
€ 9,99
Nooit eerder was Cruijff zo open. Dit is ook echt het enige boek waarin hij zíjn verhaal zélf vertelt, voorgelezen door Jan Donkers. Eindelijk leren wij de echte Johan kennen. Het is alsof hij zelf tegen je praat, dat is de magie van dit boek. #herfstaanbieding

Bestsellers

 1. luistervoorbeeld
  1
 2. luistervoorbeeld
  2
 3. luistervoorbeeld
  3
 4. luistervoorbeeld
  4
 5. luistervoorbeeld
  5
 6. luistervoorbeeld
  6
 7. luistervoorbeeld
  7
 8. luistervoorbeeld
  8
 9. luistervoorbeeld
  9
 10. luistervoorbeeld
  10

TwitterVeilig kopen

Cadeaukaarten

 • Luisterrijk accepteert de Boekenbon. Luisterrijk accepteert de Nationale EntertainmentCard. Luisterrijk accepteert de VVV Giftcard. Luisterrijk accepteert de Webshop Giftcard. Luisterrijk accepteert de YourGift Giftcard.
 •  
  Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW
   
  9789462531505