Luisterboek downloaden - Koude Oorlog van Maarten van Rossem

Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home Thuiswinkel Waarborg Certificaat Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home

Actueel

Categorieën

Specials

Leeftijden

Talen

Prijs

Snel zoeken

In de spotlight

Service

Over Luisterrijk

Contact

Veilig afrekenen

9789085303374 -

Koude Oorlog

Een hoorcollege over de wereldgeschiedenis van de strijd tussen Oost en West
Hoorcollege van historicus Maarten van Rossem over de wereldgeschiedenis van de strijd tussen Oost en West.
Auteur(s):

Spreker(s):

Uitgeverij:

Audiouitgave:

Publicatiedatum:
09-11-2015

ISBN:
9789085309918

Speelduur:
4 uur 4 min

Bestandsgrootte:
122 MB

Formaat:
mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Luisterrijk download-prijs:
€ 25,00
 
luistervoorbeeld
Beschrijving
De Koude Oorlog was lang niet zo koud als de term doet vermoeden. Aan de periferie van beide invloedssferen werd wel degelijk bloedig gestreden. Conflicten in Korea, Cambodja en Vietnam eisten miljoenen slachtoffers. Van Rossem schetst in dit college de historische ontwikkelingen en laat zien hoe wij de Koude Oorlog na het ineenstorten van de Sovjet-Unie zijn gaan beschouwen. Met aandacht voor de wapenwedloop, de Cubaanse crisis en de vraag hoe de ideologische tweedeling van de wereld zo snel kon ontstaan en ook net zo plotseling weer kon verdwijnen.

Inhoud
College 1
H1. De situatie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog
H2. Het begin van het einde van de samenwerking tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie
College 2
H3. Het begin van de Koude Oorlog
H4. De invloed van de Koreaanse oorlog en de jaren vijftig
College 3
H5. Kennedy en de Cubaanse crisis van oktober 1962 en de interventie in Vietnam
H6. De détente-politiek, tot de verkiezing van Jimmy Carter
College 4
H7. Van détente naar de ""nieuwe Koude Oorlog""
H8. Het einde van de Koude Oorlog

Over de auteur
Prof. Dr. Maarten van Rossem is historicus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-deskundige treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen en houdt hij regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Hij heeft diverse publicaties voor een breed publiek op zijn naam staan, waaronder Heeft geschiedenis nut?, De Wereld volgens Maarten van Rossem en Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.

In zijn tijdschrift Maarten! presenteert hij de toestand in de wereld en relativeert hij de in zijn ogen hysterische berichtgeving rondom het nieuws: zowel op wereld- als lokaal niveau. Met zijn onderkoelde humor en verrassende feitenkennis analyseert én fileert hij de historische en huidige (politieke) gebeurtenissen.

Recensies
'In dit hoorcollege geeft de Utrechtse historicus Maarten van Rossem een helder overzicht van de Koude Oorlog, de decennialange intense vijandschap tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie (1947 - 1991). Van Rossem tekende eerder ook al voor de cd's over Amerika en Hitler. Dit nieuwe hoorcollege bestaat uit acht hoofdstukken, vanaf de situatie eind Tweede Wereldoorlog, toen de beide overwinnaars het niet eens konden worden over de nieuwe orde in Europa.
Objectieve en subjectieve factoren veroorzaakten de ijzige sfeer. Vervolgens bespreekt Van Rossem onder meer de Trumandoctrine, de Korea-oorlog, de Duitse kwestie, de Cuba-crisis en Vietnam. De détentepolitiek van de jaren zeventig eindigde door een nieuwe Koude Oorlog, met als 'topics' de Russische inval in Afghanistan en de kruisrakettenkwestie. Ten slotte werd door Gorbatsjov en Reagan eind jaren tachtig de Koude Oorlog begraven; het communisme implodeerde. Dankzij Van Rossems kwinkslagen en (zelf)spot is het college zeer levendig en onderhoudend; hij is accuraat en ter zake, en houdt zijn persoonlijke visies niet geheim.' (NBD|Biblion, Dr. J.L.G. van Oudheusden)
Liefhebbers van dit luisterboek bestelden ook:
€ 25,00
Analyse over het ontstaan, het verloop en de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Over wapentuig, tanks, infanterie en het ontstaan van militaire concepten die pas in de Tweede Wereldoorlog zouden worden toegepast.
€ 25,00
Op zijn eigen onnavolgbare wijze geeft Maarten van Rossem een overzicht van ons alomvattende verleden en toont de samenhang tussen wetenschapsgebieden die gewoonlijk zelden met elkaar in verband worden gebracht.
€ 25,00
Nederlands bekendste historicus Maarten van Rossem analyseert het ontstaan, het verloop en de gevolgen van het omvangrijkste gewapende conflict dat de wereld gekend heeft.
€ 22,00
In zijn hoorcollege over de moderne geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika zet Maarten van Rossem op humoristische wijze de ontwikkeling van de V.S. in de 20e eeuw uiteen.
€ 25,00
In 1939 startten de Amerikanen in het geheim het project dat zou leiden tot de atoombom. Een boeiend en multidisciplinair college over de atoombom en de nucleaire wapenwedloop.
€ 25,00
Maarten van Rossem plaatst het leven van Hitler in een historische context. Hoe was het mogelijk dat één persoon zo verschrikkelijk veel invloed kon vergaren in zo'n korte tijd?
€ 25,00
Maarten van Rossem laat zien hoe de politieke biografieën van twee van Ruslands beruchtste leiders met elkaar en de Russische geschiedenis verbonden zijn.
€ 25,00
Maarten van Rossem plaatst het hedendaagse populisme in historisch perspectief. Hij laat met humor de paradox zien dat we nooit zo welvarend en veilig zijn geweest, maar ook nooit zo ontevreden en angstig.

Bestsellers

 1. luistervoorbeeld
  1
 2. luistervoorbeeld
  2
 3. luistervoorbeeld
  3
 4. luistervoorbeeld
  4
 5. luistervoorbeeld
  5
 6. luistervoorbeeld
  6
 7. luistervoorbeeld
  7
 8. luistervoorbeeld
  8
 9. luistervoorbeeld
  9
 10. luistervoorbeeld
  10

TwitterVeilig kopen

Cadeaukaarten

 • Luisterrijk accepteert de Boekenbon. Luisterrijk accepteert de Nationale EntertainmentCard. Luisterrijk accepteert de VVV Giftcard. Luisterrijk accepteert de Webshop Giftcard. Luisterrijk accepteert de YourGift Giftcard.
 •  
  Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW