Luisterboek downloaden - Gedragsbiologie van Jan van Hooff

Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home Thuiswinkel Waarborg Certificaat Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home

Actueel

Categorieën

Specials

Leeftijden

Talen

Prijs

Snel zoeken

In de spotlight

Service

Over Luisterrijk

Contact

Veilig afrekenen

9789085300410 -

Gedragsbiologie

Een hoorcollege over de evolutie van de moraal
Jan van Hooff laat zien dat ook dieren coalities aangaan, in harmonie proberen samen te leven en altruïstisch gedrag kunnen vertonen.
Auteur(s):

Spreker(s):

Uitgeverij:

Audiouitgave:

Publicatiedatum:
18-11-2015

ISBN:
9789085309734

Speelduur:
2 uur 7 min

Bestandsgrootte:
65 MB

Formaat:
mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Luisterrijk download-prijs:
€ 15,00
 
luistervoorbeeld
Beschrijving
Lang werd aangenomen dat moraal was voorbehouden aan de mens. Maar Jan van Hooff laat zien dat ook dieren coalities aangaan, in harmonie proberen samen te leven en altruïstisch gedrag kunnen vertonen. Hoe leggen dieren hun ruzies bij, hoe zorgen ze voor elkaar en welke moraal hebben ze? Van Hooff vertelt energiek over de evolutionaire aspecten van de moraal bij mens en dier.

Inhoud
College 1
Hoofdstuk 1. De onbarmhartige natuur
Hoofdstuk 2. Verwantenselectie
Hoofdstuk 3. Wie goed doet, goed ontmoet
College 2
Hoofdstuk 4. Samenleven is een belangencompromis
Hoofdstuk 5. Verzoening en relatiekwaliteit
Hoofdstuk 6. De mens. de noodzaak van de Stenen Tafelen

Over de auteur
Prof. dr. Jan van Hooff (1936) groeide op in Burgers’ Zoo in Arnhem waar zijn ouders directeur waren. Zijn grootvader van moederszijde, Johan Burgers, had het dierenpark opgericht. Zijn broer Antoon was er later directeur.

Hij studeerde biologie in Utrecht en Oxford en promoveerde op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn vergelijkende studies over gelaatsexpressies bij apen en mensapen, zoals de evolutie van lachen en glimlachen, hebben de aandacht getrokken. Van 1980 tot 2001 was hij hoogleraar in de Gedragswetenschap van dieren aan de Universiteit van Utrecht.

Van Hooff is wetenschappelijk lid van het bestuur van Burgers Zoo in Arnhem en Secretaris Generaal van de International Primatological Society. Nog steeds is Van Hooff dé expert op het gebied van mensapen. Zo werd van zijn expertise gebruik gemaakt tijdens de Bokito-affaire in 2007.

Recensies
"Komt er in de natuur zoiets moois voor als onbaatzuchtigheid en zelfopoffering? Kennen dieren ook een vorm van 'ethisch handelen'? Er zijn wetenschappers die menen dat mensen nog niet eens daartoe in staat zijn, laat staan dieren. Volgens deze pessimisten is het leven één grote strijd om het bestaan en alleen zij die het hardst erop los kunnen slaan, winnen. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Prof. Jan van Hooff legt uit dat er minstens twee principes zijn in de natuur die ervoor zorgen dat we ook wat voor een ander over hebben. In de eerste plaats zorgen we van nature goed voor onze naasten, meestal familie. Verder is er ook het principe van 'voor wat hoort wat'. In de evolutie spelen die twee regels een grote rol. [...] De gedragsbioloog Jan van Hooff, specialist in mensapen, doceert op een toegankelijke manier over het evolutionaire beginpunt van de moraal." (AD, 23 september 2006, Jan-Hendrik Bakker)

"Van Hooff is een ervaren spreker met een charmant accent. Hij is geestig (maar nooit flauw) en bezit de gave potentieel moeilijke stof voor een groot publiek toegankelijk te maken. Hij verspreekt zich uiteraard regelmatig, maar dat stoort zelden. De stof is van wisselend moeilijkheidsniveau, maar de grote lijn van evolutie in het algemeen, naar 'survival of the fittest', het sociale leven van de mensapen, hun politiek en de overlevingswaarde ervan tot moraliteit is eenvoudig te volgen. Een groot deel van de lezing gaat over chimpansees. De vele anekdotes zijn niet alleen vermakelijk, maar ook herkenbaar en alleen daarom al verduidelijkend (de grote apen kennen ook rechtvaardigheid, verontwaardiging en verzoening, en helemaal zonder Bijbel). Al met al een toegankelijke en relatief eenvoudige kennismaking met een interessant en actueel onderwerp." (NBD-BIBLION, T. ten Berge)

"Dit leuke college van Jan van Hooff heeft me zeer aan het denken gezet. Dhr. van Hooff is een zeer geanimeerd spreker die zijn jarenlange ervaringen met apen op meeslepende wijze weet over te brengen. Een aanrader!" (Cees Meerman)
Liefhebbers van dit luisterboek bestelden ook:
€ 39,60
Leer binnen een maand de beginselen van het Spaans alléén door te luisteren en de teksten na te spreken.
€ 19,99
In een uur krijgt u de essentie van Coveys ideeën voorgeschoteld. Zijn filosofie is van alle tijden en blijkt telkens weer jonge generaties aan te spreken. Verkorte versie
€ 11,99
Het heeft iets geruststellends, in het voorbijgaan binnenkijken bij anderen, terwijl ze zich veilig wanen in hun eigen huis...
€ 10,35
In dit luisterboek staan twaalf vrolijke liedjes over Nijntje en haar vriendjes, inclusief de titelsong van de nieuwste televisieserie en tien karaokeversies om zelf mee te zingen. Leeftijd: 2+
€ 14,95
Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En veel belangrijker: kan het weer gebeuren? Zijn de oorzaken van de crash van 2008 weggenomen, of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving?
€ 39,60
Leer binnen een maand de beginselen van het Italiaans alléén door te luisteren en de teksten na te spreken.
€ 17,50
In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord.
€ 14,99
Saskia Noorts gevoeligste thriller tot nu toe, waarin ze opnieuw bevestigt als geen ander een scherp oog te hebben voor de tijdsgeest. Bevat de titelsong 'What to do?' door Juliah Noa.

Bestsellers

 1. luistervoorbeeld
  1
 2. luistervoorbeeld
  2
 3. luistervoorbeeld
  3
 4. luistervoorbeeld
  4
 5. luistervoorbeeld
  5
 6. luistervoorbeeld
  6
 7. luistervoorbeeld
  7
 8. luistervoorbeeld
  8
 9. luistervoorbeeld
  9
 10. luistervoorbeeld
  10

TwitterVeilig kopen

Cadeaukaarten

 • Luisterrijk accepteert de Boekenbon. Luisterrijk accepteert de Nationale EntertainmentCard. Luisterrijk accepteert de VVV Giftcard. Luisterrijk accepteert de Webshop Giftcard. Luisterrijk accepteert de YourGift Giftcard.
 •  
  Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW