Luisterboek downloaden - In gods naam van Paul Cliteur

Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home Thuiswinkel Waarborg Certificaat Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home

Actueel

Categorieën

Specials

Leeftijden

Talen

Prijs

Snel zoeken

In de spotlight

Service

Over Luisterrijk

Contact

Veilig afrekenen

In gods naam

Een hoorcollege over religie en geweld
Waarom evolueren sommige gelovigen naar religieuze terroristen? Wat zijn daarvoor de sociologische en psychologische verklaringen en hoe verhouden die zich tot de religieuze uitgangspunten?

Spreker(s):

Uitgeverij:

Audiouitgave:

Publicatiedatum:
09-12-2016

ISBN:
9789085301608

Speelduur:
5 uur 33 min

Bestandsgrootte:
190 MB

Formaat:
mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Luisterrijk download-prijs:
€ 27,50
 
luistervoorbeeld
Beschrijving
De aanslagen zoals in Parijs en Brussel zijn voor velen onbegrijpelijk. Wat kan mensen ertoe drijven om zichzelf en vele onschuldige omstaanders de dood in te jagen? Wat kan verklaren dat men bereid is om een dergelijk offer te brengen? Het ligt voor de hand dat de verklaring deels wordt gezocht in religie, niet in het minst omdat de daders zelf godsdienstige motieven inroepen. Voor vele gelovigen is dit een ongemakkelijke vaststelling. Door een selectieve lezing van hun heilige teksten zijn ze er immers van overtuigd dat hun God synoniem staat voor vrede en liefde. Zij draaien bovenstaande vraag dan ook om: Waarom in Gods naam?

Een onbevooroordeelde lezing maakt echter duidelijk dat zowel in de bijbel als in de koran God of Allah wel degelijk oproepen tot het gebruik van geweld. De beginselvastheid van Abraham, die op Gods vraag bereid was zijn eigen zoon de keel over te snijden, is zowel voor joden, moslims als christenen maatgevend.

Deze serie hoorcolleges van vijf prominente denkers tracht te verklaren waarom sommige gelovigen evolueren naar religieuze terroristen. Wat zijn de sociologische en psychologische verklaringen voor die radicalisering en hoe verhoudt die zich tot de religieuze uitgangspunten? Welke grens wordt daarbij dan overschreden? Een theologische? Een humanistische? Of een politiek-filosofische?

Bij het hoorcollege wordt een synopsis als pdf-bestand meegeleverd.

Dit college is tot stand gekomen i.s.m. de Vrijzinnige Dienst van de Universiteit Antwerpen en met de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging.

Inhoud
College 1. Geweld en religie: de heilige teksten, door Geert Lernout
H1. Enkele definities van religie en geweld
H2. De moraal van de heilige teksten versus de moderne ethiek
H3. Universele waarden gelden voor iedereen

College 2. Het pad van radicalisering, door Christoph Busch
H4. Hoe kijken wij naar terrorisme?
H5. Radicalisme, extremisme en terrorisme
H6. Waarom extremisten overgaan tot geweld

College 3. De vrijheid van de grens, door Paul Scheffer
H7. Het dilemma van de open samenleving
H8. De zoektocht naar het nieuwe morele midden
H9. Nadenken over de Europese buitengrens

College 4. De lokroep van IS, door Patrick Loobuyck
H10. Enkele feiten en cijfers over de IS-strijders
H11. De drijfveren: push en pull factoren
H12. Wat hebben we geleerd en wat kunnen we er aan doen?

College 5. Een theologie van het theoterrorisme, door Paul Cliteur
H13. Visies op religieus geweld
H14. De contouren van het theoterrorisme
H15. De identificatiecriteria voor religie

Over de auteurs
Paul Cliteur is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de universiteit van Leiden. Hij publiceerde Bardot, Fallaci, Houellebecq en Wilders (2016) en hij redigeerde samen met Tom Herrenberg, The Fall and Rise of Blasphemy Law (2016). Hij is ook presentator voor Café Weltschmerz.
Christophe Busch is algemeen directeur van Kazerne Dossin (Holocaust en mensenrechten­museum) en expert dadergedrag bij collectief geweld. Als criminoloog en master in de Holocaust en genocidestudies slaat hij een brug met terrorismestudies en stichtte recentelijk UFUNGU: een netwerk van experten ter bestrijding van radicalisering en polarisering. Hij werkte voorheen als coördinator onderzoek en beleid in de forensische psychiatrie.
Geert Lernout doceerde tot voor kort algemene en Engelse literatuur aan de Universiteit Antwerpen. Hij publiceerde boeken en wetenschappelijke artikelen over James Joyce, maar ook over vergelijkende literatuur en editiewetenschap. In het Nederlands publiceerde hij een geschiedenis van het boek, en drie boeken over religie en heilige boeken. Hij vertaalde werk van onder meer Samuel Beckett en James Joyce naar het Nederlands en Hans Lodeizen naar het Engels. Hij is lid van de Academia Europaea en sinds juni 2016 president van de International James Joyce Foundation.
Paul Scheffer was onder meer correspondent in Parijs en Warschau. Hij publiceerde in 2007 Het land van aankomst, een vergelijkende studie naar immigratie in Amerika en Europa, en in 2013 Alles doet mee aan de werkelijkheid, een portret van zijn grootvader, de filosoof en letterkundige Herman Wolf. In datzelfde jaar ging de documentaire Land of Promise, die hij samen met René Roelofs maakte, in première op het IDFA. In 2015 kwam zijn essay voor de Maand van de Filosofie uit: De vrijheid van de grens, dat hij uitwerkt tot een boek dat in het voorjaar van 2017 bij de Bezige Bij verschijnt. Momenteel is Scheffer hoogleraar Europese Studies aan de universiteiten van Tilburg en Amsterdam.
Liefhebbers van dit luisterboek bestelden ook:
€ 39,60
Leer binnen een maand de beginselen van het Spaans alléén door te luisteren en de teksten na te spreken.
€ 19,99
In een uur krijgt u de essentie van Coveys ideeën voorgeschoteld. Zijn filosofie is van alle tijden en blijkt telkens weer jonge generaties aan te spreken. Verkorte versie
€ 11,99
Het heeft iets geruststellends, in het voorbijgaan binnenkijken bij anderen, terwijl ze zich veilig wanen in hun eigen huis...
€ 10,35
In dit luisterboek staan twaalf vrolijke liedjes over Nijntje en haar vriendjes, inclusief de titelsong van de nieuwste televisieserie en tien karaokeversies om zelf mee te zingen. Leeftijd: 2+
€ 14,95
Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En veel belangrijker: kan het weer gebeuren? Zijn de oorzaken van de crash van 2008 weggenomen, of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving?
€ 17,50
In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord.
€ 39,60
Leer binnen een maand de beginselen van het Italiaans alléén door te luisteren en de teksten na te spreken.
€ 39,60
U leert in het Engels vergaderen, telefoneren, een presentatie houden, klagen, onderhandelen, informeren, solliciteren en verkopen. 24 lessen met een groot aantal oefeningen en in allerlei variaties.

Bestsellers

 1. luistervoorbeeld
  1
 2. luistervoorbeeld
  2
 3. luistervoorbeeld
  3
 4. luistervoorbeeld
  4
 5. luistervoorbeeld
  5
 6. luistervoorbeeld
  6
 7. luistervoorbeeld
  7
 8. luistervoorbeeld
  8
 9. luistervoorbeeld
  9
 10. luistervoorbeeld
  10

TwitterVeilig kopen

Cadeaukaarten

 • Luisterrijk accepteert de Boekenbon. Luisterrijk accepteert de Nationale EntertainmentCard. Luisterrijk accepteert de VVV Giftcard. Luisterrijk accepteert de Webshop Giftcard. Luisterrijk accepteert de YourGift Giftcard.
 •  
  Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW