Luisterboek downloaden - Joe Speedboot van Tommy Wieringa

Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home Thuiswinkel Waarborg Certificaat Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home

Actueel

Categorieën

Specials

Leeftijden

Talen

Prijs

Snel zoeken

In de spotlight

Service

Over Luisterrijk

Contact

Veilig afrekenen

9789023422679 - AA
9789023421771 - BB
9789023464242 - BC
9789023455493 - ED
9789023479437 - BC
9789023478119 - BB
9789023485735 - BC
9789023490036 - BB

Joe Speedboot

Een roman over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp, waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt.
Auteur(s):

Spreker(s):

Uitgeverij:

Audiouitgave:

Publicatiedatum:
05-07-2009

ISBN:
9789403100203

Speelduur:
8 uur 21 min

Bestandsgrootte:
405 MB

Formaat:
mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Luisterrijk download-prijs:
€ 9,99
 
luistervoorbeeld
Beschrijving
Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp, waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een onverwachte dynamiek waar het niet meer van zal herstellen.

Tommy Wieringa schreef met Joe Speedboot een gedreven, aanstekelijke ontwikkelingsroman, met een hoofdrol voor de mateloze verbeeldingskracht van één man. Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe's stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Op originele wijze en met speels vernuft, toont Tommy Wieringa de loop van een geschiedenis, waarin niemand aan zijn bestemming ontkomt. Door de auteur zelf voorgelezen.

Over de auteur
Tommy Wieringa (1967) schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002), Joe Speedboot (F. Bordewijkprijs, 2006) en Caesarion (mei 2009). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen De dynamica van begeerte, een aanstekelijk onderzoek naar de oorsprong van begeerte en de grote rol van pornografie in de moderne wereld. Essays en beschouwingen verschenen in de Volkskrant en NRC Handelsblad. Verder heeft Wieringa een vaste column in De Pers en in Hollands Diep. Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald, onder meer in het Hebreeuws, het Koreaans en het Frans, Duits en Engels.

In mei 2009 verscheen zijn nieuwe roman Caesarion, een roman waarover Pieter Steinz van NRC Handelsblad het volgende meldde: "Tommy Wieringa heeft er met Caesarion voor gezorgd dat hij bij de Grote Tien van de Nederlandse literatuur hoort." Caesarion werd ook in de buitenlandse pers geprezen, zo schreef Le Figaro: ‘De enigen die er de afgelopen jaren in zijn geslaagd de heilige graal van een totale roman te bereiken, zijn W.G. Sebald met Austerlitz, J.M. Coetzee met In ongenade en Philip Roth met Alleman. Aan die lijst zouden we de naam van Tommy Wieringa kunnen toevoegen.’ In een 'starred review' in Publishers Weekly werd de hoge inzet van Wieringa's roman geroemd: 'In Caesarion speelt Wieringa met het mes op tafel.' In 2012 verscheen zijn roman Dit zijn de namen, dat werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2013. The Times Literary Supplement schreef over de roman: 'Highly intelligent. Tommy Wieringa will make you think and keep you reading eagerly to the final page.' The Guardian roemde de roman als een 'timeless tale of migration'.

Voor de Boekenweek 2014 schreef Tommy Wieringa het Boekenweekgeschenk, getiteld Een mooie jonge vrouw, waarover The Guardian het volgende noteerde: 'Je beseft dat je met een waarlijk groot schrijver te maken hebt als je gaandeweg bij geen enkel woord meer vraagtekens zet.'

In 2015 verscheen een nieuwe bundel reisverhalen Honorair Kozak, in 2016 gevolgd door een keuze uit Wieringa's Europese reisverhalen uit Ik was nooit in Isfahaan en Honorair Kozak onder de titel Vrouwen van de wereld.

Na Dit zijn de namen vertelt Tommy Wieringa opnieuw een migrantengeschiedenis met De dood van Murat Idrissi dat in het voorjaar van 2017 verscheen. Zijn nieuwe, verpletterende roman De heilige Rita over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp, zag in oktober 2017 het licht.

Recensies
‘Een wervelend geschreven ontwikkelingsroman... Op bijna iedere bladzijde is wel een mooie zin of humoristische zinswending te vinden. Joe Speedboot komt de Nederlandse literatuur binnenzeilen met geweld en zwier. Het literaire seizoen moet nog beginnen, maar in de stroom boeken die de komende maanden voorbij gaat komen, zou Wieringa’s roman wel eens het vlaggenschip kunnen zijn.’ (Pieter Steinz, NRC Handelsblad)

‘Wieringa slaagt er wonderbaarlijk goed in de wereld van deze niet-zo-aardige jongens voelbaar te maken. Je gaat geloven in hun onwaarschijnlijke stunts, je gaat zelfs meeleven met de grove, explosieve Fransje, die zijn frustraties zelden direct benoemt. Daar komt bij dat Wieringa een enorm gevoel voor ritme heeft. Nergens verliezen zijn zinnen spanning. Het blijft lopen, het blijft swingen. Een kei van een boek.’ (Trouw)

‘Vanaf de allereerste pagina een boek om verliefd op te worden. Het doet denken aan het werk van John Irving en Paul Auster. (…) Het schrijverschap van Wieringa is met Joe Speedboot volledig tot wasdom gekomen.’ (Het Parool)

‘Ik ben vol van Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Bijna te vol om er een stuk als dit over te schrijven. Ik heb in geen jaren zo’n memorabel boek gelezen.’ (Atte Jongstra, Leeuwarder Courant)

‘Fraai taalgebruik, mooie metaforen en een ode aan de verbeelding.’ (De Telegraaf)

‘De mix van vaart, humor en diepgang leest zo lekker dat je kunt wegzakken in de volle taal en het zinderende jongensverhaal. Wieringa toont met zo’n dijk van een boek het lef om grote namen naar de kroon te steken. Bijna achteloos, en niet zonder knipoog. Klasse is dat.’ (Het Financieele Dagblad)

‘In het ontzuilde, losgeslagen, multiculturele dorp van Joe Speedboot draait alles om taal, onalledaagse, vernieuwende, bijzondere taal. Alleen al daarom is dit boek een protest tegen cultureel populisme.’ (Elsbeth Etty, NRC Handelsblad)

‘Sommige zinnen lijken meer op hun plaats in een dichtbundel. Zo maakt Wieringa het alledaagse wat fraaier, en het verveelt geen moment.’ (Vrij Nederland)

‘Hoe kreeg Tommy Wieringa dit voor elkaar? Zoveel vrolijke schrijflust? Wat bezielde hem dit denderende, meeslepende en bijzondere boek te schrijven? (…) Dit is een prachtig boek over opgroeiende jongens, jongens die naar elkaar kijken en elkaar willen blijven vasthouden. Die in elkaar verstrikt raken. Over de mythes daarvan en het verlangen ernaar terug.’ (De Groene Amsterdammer)

Joe Speedboot is een prachtige roman die ontroert en regelmatig een glimlach op je gezicht tovert.’ (Veronica magazine)

‘Tommy Wieringa verdient een ereplaats met zijn roman Joe Speedboot, een met veel vaart geschreven verhaal dat soms doet denken aan The Catcher in the Rye van J.D. Salinger, maar meer nog aan Vernon Little God van dbc Pierre. Een originele roman die veel in zich heeft: humor, vriendschap, levenswijsheid, liefde.’ (de Volkskrant)

‘Wieringa boeit en betovert. De roman is een lust om te lezen.’ (Metro)

‘Meeslepend en ontroerend.’ (Spits)

‘Het is een zinderend geschreven roman, die spettert van het vertelplezier. Bovendien excelleert Wieringa in rake metaforen, pakkende dialogen en poëtische zinnen.’ (hp/de tijd)

‘Een meeslepend boek dat je ook na lezing nog bezighoudt.’ (AD Magazine)

‘Behoort in alle boekhandels in stapels bij de kassa te liggen.’ (Haarlems Dagblad)

‘Met dit boek vestigt Tommy Wieringa ongetwijfeld een ferme reputatie.’ (De Morgen)

Joe Speedboot is een boek waarvan je gelukkig wordt.’ (De Standaard)
Liefhebbers van dit luisterboek bestelden ook:
€ 18,35
Een felle aanklacht tegen de misstanden als gevolg van het Nederlandse bewind in Nederlands- Indië. Een hertaling van NRC-redacteur Gijsbert van Es, in modern Nederlands geschreven, weergaloos voorgelezen door Job Cohen.
€ 15,99
Wees onzichtbaar van Murat Isik is een warm en ontroerend familieverhaal. Winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2018, Boekhandelsprijs 2018 en het beste boek van 2017 volgens NRC Handelsblad en bol.com.
€ 15,95
Jacob Katadreuffe is bezeten van het verlangen advocaat te worden. Als zoon van een trotse dienstbode in het vooroorlogse Rotterdam zet hij alles op alles om zijn doel te bereiken. Bordewijks bekendste roman.
€ 11,95
Dolende twintiger Merlijn komt er achter dat er in een Zweeds pretpark vreemde uitgaven worden gedaan met zijn creditcard. Het blijkt te maken te hebben met een gebeurtenis uit zijn verleden. Hoorspelversie
€ 30,00
'Op zoek naar de verloren tijd' is één van de belangrijkste romans uit de wereldliteratuur. Het college neemt de luisteraar mee door de hele romancyclus.
€ 14,99
Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York. 'Een snijdende leeservaring is de uiterst bekwaam opgebouwde roman over onherstelbaar leed.' 'Een roman over mannen, misbruik en machtsverhoudingen.'
€ 13,99
In Waterdrinkers nieuwste, sterk autobiografische roman 'Tsjaikovskistraat 40' neemt hij de luisteraar mee op een duizelingwekkende reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven.
€ 25,00
Hoorcollege door classicus en Byzantinoloog Hein van Dolen over de ‘vader der geschiedenis’, ‘vader der journalistiek’ en ‘eerste wereldreiziger’ Herodotus.

Bestsellers

 1. luistervoorbeeld
  1
 2. luistervoorbeeld
  2
 3. luistervoorbeeld
  3
 4. luistervoorbeeld
  4
 5. luistervoorbeeld
  5
 6. luistervoorbeeld
  6
 7. luistervoorbeeld
  7
 8. luistervoorbeeld
  8
 9. luistervoorbeeld
  9
 10. luistervoorbeeld
  10

TwitterVeilig kopen

Cadeaukaarten

 • Luisterrijk accepteert de Boekenbon. Luisterrijk accepteert de Nationale EntertainmentCard. Luisterrijk accepteert de VVV Giftcard. Luisterrijk accepteert de Webshop Giftcard. Luisterrijk accepteert de YourGift Giftcard.
 •  
  Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW
   
  9789023421771