Luisterboek downloaden - Echo's van Europa van Joep Leerssen

Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home Thuiswinkel Waarborg Certificaat Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home

Actueel

Categorieën

Specials

Leeftijden

Talen

Prijs

Snel zoeken

In de spotlight

Service

Over Luisterrijk

Contact

Veilig afrekenen

Echo's van Europa

Een hoorcollege over de Europese cultuur als mythe en beeldvorming
Bestaat er zoiets als een Europese identiteit? Leerssen verkent die in anekdotische uitweidingen over types/thema’s zoals 'de jager', de femme fatale, de bohemien, achthoekige kerken en de auteursfilm.
Auteur(s):

Spreker(s):

Uitgeverij:

Audiouitgave:

Publicatiedatum:
13-06-2018

ISBN:
9789085301783

Speelduur:
4 uur 45 min

Bestandsgrootte:
168 MB

Formaat:
mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Luisterrijk download-prijs:
€ 25,00
 
luistervoorbeeld
Beschrijving
Bestaat er zoiets als een Europese identiteit? Deelt een Oostenrijker iets met een Belg dat ze niet met een Cubaan of een Canadees gemeen hebben? Europa bestaat, maar misschien vooral als beeldvorming. En dat zelfbeeld dat wij Europeanen met ons meedragen is vaag, divers en veranderlijk. In deze collegereeks graaft Joep Leerssen in de culturele geschiedenis van Europa, op zoek naar de elementen die samen dat caleidoscopische, tegenstrijdige, vage zelfbeeld uitmaken. Hoewel dat Europese zelfbeeld door de tijd sterk verandert, verdwijnen oude beelden niet volledig: nieuwe beelden ontstaan maar oude blijven actief.

Sterk veranderlijk is wat in de verschillende historische perioden als geografische kern van Europa werd gezien. Dat verschuift van het Oostelijke Middellandse Zeegebied, naar Rome, Parijs, Londen en nu Berlijn. Ook wie er niét bij Europa hoort, verandert. Eerst waren de barbaren de tegenpool, later islamieten en nog later Amerikanen. Er zijn ook elementen die blijven. Leerssen verkent die in anekdotische uitweidingen over types/thema’s zoals “de jager”, de femme fatale, de bohemien, achthoekige kerken en de auteursfilm.

De synopsis van het hoorcollege Echo’s van Europa wordt als pdf-bestand meegeleverd.

Dit hoorcollege is georganiseerd in samenwerking met de Rode Hoed.

Inhoud
College 1: Europa als archipel: het voortleven van de Oudheid en het Christendom
Hoofdstuk 1. Ouverture en stappenplan
Hoofdstuk 2. Imagologie en de eerste fundamenten van een Europees zelfbeeld
Hoofdstuk 3. Een Europa van eilanden en kusten
Hoofdstuk 4. Cultureel vlechtwerk: alfabetten, gebouwen en invloeden

College 2: Europa als systeem: geleerdheid en ordening
Hoofdstuk 5. Na het grote schisma: Westerse geleerdheid en universiteiten
Hoofdstuk 6. Academies en bibliotheken in de publieke sfeer
Hoofdstuk 7. Systematisering van de geleerdheid en het kritische denken
Hoofdstuk 8. Encyclopedieën, Verlichting en een Eurocentrisch mensbeeld

College 3: Europa als onderneming: confrontatie met de natuur
Hoofdstuk 9. Kolonialisme
Hoofdstuk 10. Exotisme
Hoofdstuk 11. Morele kritiek
Hoofdstuk 12. Temperament en het verlangen naar passie

College 4: Europa als labyrint: bloed in de achteruitkijkspiegel
Hoofdstuk 13. Invloeden op het Europese zelfbeeld
Hoofdstuk 14. Het duistere hart en de innerlijke barbaar
Hoofdstuk 15. Out of Auschwitz: gemengde gevoelens in een moreel labyrint
Hoofdstuk 16. De Europese identiteit: ingewikkeld

Over de auteur
Prof. dr. Joep Leerssen (1955) groeide op in Maastricht. Na zijn schooljaren aan het Henric van Veldeke College te Maastricht studeerde hij vergelijkende literatuurwetenschap en Engels aan de Universiteit van Aken. Tijdens die studie begon hij ook aan een conservatoriumstudie fluit in Maastricht. Na zijn afstuderen in Aken ging hij naar Ierland voor een promotie-studie in Anglo-Irish Studies aan het University College te Dublin. Daar voltooide hij ook zijn conservatoriumstudie en was tijdens zijn promotieonderzoek twee jaar werkzaam als beroepsmusicus. In 1986 promoveerde Leerssen aan de Universiteit van Utrecht (cum laude).

Sinds 1991 is hij hoogleraar Moderne Europese Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde in binnen- en buitenland talloze artikelen en boeken over nationale stereotypen en over het verband tussen literatuur, historisch besef en nationalisme. In 2006 verscheen van zijn hand De bronnen van het vaderland, over taal, literatuur en de afbakening van Nederland in de periode 1806 - 1890. Joep Leerssen is lid van de KANW en een van de winnaars van de Spinozaprijs 2008.
Liefhebbers van dit luisterboek bestelden ook:
€ 27,50
Kroonenberg laat zien hoe de aarde écht werkt aan de hand van de drie klimaatextremen die de aarde de laatste 250 miljoen jaar heeft meegemaakt.
€ 35,00
Overzicht van de belangrijkste perioden in de Europese literatuurgeschiedenis aan de hand van acht thema's.
€ 39,95
Harry kan niet wachten tot hij terug mag naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, om aan zijn vierde schooljaar te beginnen. Leeftijd: 12+
€ 39,95
Harry's verplichte zomervakantie bij oom Herman en tante Petunia op de Ligusterlaan is dit keer nog erger dan alle voorgaande jaren. Leeftijd: 12+
€ 30,00
In zijn hoorcollege besteedt Hein van Dolen ruime aandacht aan de vele facetten van het Byzantijnse rijk dat meer dan 11 eeuwen heeft bestaan, zoals de geschiedenis, de godsdienst, de literatuur en de kunst.
€ 25,00
Piet Leupen laat in zijn college veel aspecten van de kruistochten zien: de bloedige strijd, maar ook het ontstaan van ridderordes zoals die van de Tempeliers.
€ 25,00
Het moderne China roept in het Westen veel vragen op. Chinakenner Henk Schulte Nordholt behandelt op heldere wijze de geschiedenis en de ontwikkelingen van het moderne China, van 1800 tot nu.
€ 25,00
Hoorcollege over het leven van Charles Darwin. Braeckman behandelt de ontwikkeling van de evolutietheorie en zet uiteen hoe we kunnen nadenken over diverse actuele discussies daarover.

Bestsellers

 1. luistervoorbeeld
  1
 2. luistervoorbeeld
  2
 3. luistervoorbeeld
  3
 4. luistervoorbeeld
  4
 5. luistervoorbeeld
  5
 6. luistervoorbeeld
  6
 7. luistervoorbeeld
  7
 8. luistervoorbeeld
  8
 9. luistervoorbeeld
  9
 10. luistervoorbeeld
  10

TwitterVeilig kopen

Cadeaukaarten

 • Luisterrijk accepteert de Boekenbon. Luisterrijk accepteert de Nationale EntertainmentCard. Luisterrijk accepteert de VVV Giftcard. Luisterrijk accepteert de Webshop Giftcard. Luisterrijk accepteert de YourGift Giftcard.
 •  
  Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW