Luisterboek downloaden - Coachen 3.0 van Sergio van der Pluijm

Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home Thuiswinkel Waarborg Certificaat Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home

Actueel

Categorieën

Specials

Leeftijden

Talen

Prijs

Snel zoeken

In de spotlight

Service

Over Luisterrijk

Contact

Veilig afrekenen

9789492723222 - ED

Coachen 3.0

Deel 1: Motiverende gespreksvoering
Als coachend professional weet je dat motivatie de sleutel is tot verandering. Maar hoe? Uit onderzoek blijkt dat veel dingen die we gewend zijn te doen, averechts werken. Wat wel werkt: motiverende gespreksvoering.

Spreker(s):

Uitgeverij:

Audiouitgave:

Publicatiedatum:
11-11-2018

ISBN:
9789463270724

Speelduur:
4 uur 29 min

Bestandsgrootte:
369 MB

Formaat:
mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Luisterrijk download-prijs:
€ 17,50
 
luistervoorbeeld
Beschrijving
Als coachend professional weet je dat motivatie de sleutel is tot verandering. Maar hoe kun je effectief de motivatie vergroten? Uit onderzoek blijkt dat veel dingen die we gewend zijn te doen, averechts werken. Dit boek vertelt je op toegankelijke wijze wat wel werkt: motiverende gespreksvoering.

Coachende professionals kunnen veel leren van Motiverende gespreksvoering, een evidence-based methode ontwikkeld in de verslavingszorg. Trainer en coach Sergio van der Pluijm leerde deze methode kennen in het werken met ex-gedetineerden. Nu schreef hij er een lekker leesbaar boek over om deze methode toegankelijk te maken voor een breder publiek. Hieronder lees je vijf belangrijke tips uit het boek:

1. Stop met repareren
Het gebeurt nog veel te vaak, vooral bij professionals die het coachen ‘erbij doen’: de reparatiereflex. Dit werkt als volgt: zodra er een coachee (medewerker, leerling of cliënt) voor je staat, waar in jouw ogen iets ‘mis’ mee is, dan willen we hem of haar ‘repareren’, liefst zo snel mogelijk. Net zo als een automonteur met een kapotte auto. En dus gaan we overtuigen, adviseren en oplossen. Aan je goede intentie ligt het niet, maar helaas werkt dit averechts op de motivatie. Een mens is nu eenmaal geen kapotte auto.
Maar waarom werkt dit niet? De adviezen zijn toch goed bedoeld? Ongetwijfeld, maar voel je je als coachee ook gehoord, gezien en begrepen? Krijg je tijd om deze nieuwe info even op je in te laten werken? Wordt je autonomie gerespecteerd en ondersteund? Wordt er effectief met je samengewerkt?
Naast ons gezonde verstand laat ook onderzoek duidelijk zien dat ‘repareren’ niet werkt. Maar hoe moet het dan wel? De korte versie lees je hieronder.

2. Stel open vragen over verandering Onderzoek samen de doelen, waarden en beweegredenen van je medewerker of coachee. Vraag wat hij of zij al weet over de risico’s van het gedrag of de gewoonte in kwestie. Vraag over welke veranderingen hij of zij al heeft nagedacht. Wat je wilt is dat de coachee zelf voor verandering gaat pleiten. En als je ook maar iets hoort dat vóór verandering pleit, dan ga je Luisteren met een hoofdletter.

3. Luister met een hoofdletter
Wie mensen wil motiveren heeft zijn oren harder nodig dan zijn mond. Laat dus merken dat je werkelijk luistert. Wees met je aandacht volledig bij de ander. En geef regelmatig reflecties (korte mini-samenvattingen) in reactie op wat de coachee zegt. Hiermee toon je ofwel begrip: ‘op tijd komen is dus lastig voor je omdat je slecht slaapt’. Ofwel prikkel je de coachee: ‘je collega’s mogen van jou wachten tot jij verschijnt’.

4. Benadruk de autonomie
Autonomie is een basisbehoefte van de mens, kijk maar naar peuters van twee. Benadruk dus expliciet de keuzevrijheid van de coachee, óók als dit bepaalde consequenties heeft. En toon begrip voor wat deze consequenties zouden betekenen. Als je heel graag een advies wilt geven, vraag dan eerst even toestemming: mag ik je een advies geven? En indien mogelijk: bied meerdere opties aan en laat de ander vrij om te kiezen.

5. Stel het belang van de ander voorop
De meeste mensen voelen haarfijn aan dat ze gemanipuleerd worden. Als je dus iemand coacht terwijl je ook hun leidinggevende bent, parkeer dan – indien mogelijk - je eigen belangen, al is het maar tijdelijk. Als dit niet kan: wees dan volkomen helder over je eigen belangen en vertel de coachee wat je van hem / haar verwacht. Vertel ook waarom dit belangrijk is en vraag de coachee vervolgens hoe dit doel het beste bereikt zou kunnen worden.

Inhoud
Inleiding
Hst. 1 Motiverende gespreksvoering: samenwerken richting verandering
Hst. 2 Je reparatiereflex werkt averechts
Hst. 3 Je basishouding kan een geschenk zijn
Hst. 4 Goed gereedschap doet zijn werk
Hst. 5 De motivatiedans: processen in een gesprek
Hst. 6 Verandertaal ontlokken in de praktijk.
Hst. 7 Weerstand verwelkomen en ombuigen

Over de auteur
Sergio van der Pluijm (1970) studeerde algemene sociale wetenschappen. Hij werkte vijftien jaar in het reclasseringsveld, een rijke leerschool qua termen als ‘motivatie’, ‘weerstand’ en ‘gedragsverandering’. Hij verdiepte zich in diverse methodes van coaching. In 2010 richtte de auteur Bureau Bewezen Effect op. Van daaruit ontwerpt en verzorgt hij breinvriendelijke trainingen voor coachende professionals in het onderwijs, de zorg en het publieke domein. Hij helpt ze om effectiever, met meer plezier en minder moeite te coachen.

Recensies
'Met dit praktische boek krijgt een coach meer inzicht in hoe hij de motivatie van een cliënt vergroot om een gedragsverandering te bewerkstelligen. Het is bovendien een bewezen effectieve methode die mensen helpt om stappen te zetten richting positieve verandering. De methode is op haar best bij een-op-een gesprekken die gaan over gezond of destructief gedrag en is gericht op het versterken van de autonome motivatie. Mensen veranderen namelijk eerder door de redenen die zijzelf verzinnen dan die door anderen bedacht worden. Heeft een duidelijk afgebakend kader. Er wordt stilgestaan bij wat er in de regel wordt gedaan door coaches wat niet werkt. Daarna gaat de schrijver over naar de basishouding die nodig is, gespreksvaardigheden, de verschillende processen die doorlopen worden, verandertaal die centraal staat en weerstand. Een literatuurlijst is opgenomen. Een must voor coaches die een-op-een werken.' (NBD Biblion, Wendy Kouwenhoven)
Liefhebbers van dit luisterboek bestelden ook:
€ 9,99
In dit unieke hoorcollege krijgt u van Pacelle hoogstpersoonlijk les. Ze leert u met stemtechnieken, voorbeeldzinnen en situatieschetsen uzelf rustiger en daardoor sterker presenteren.
€ 39,95
Ben Tiggelaar presenteert een krachtige aanpak voor verandering in je persoonlijke leven en op je werk.
€ 39,60
Leer binnen een maand de beginselen van het Spaans alléén door te luisteren en de teksten na te spreken.
€ 14,99
Hoe maak je een bedrijf responsive? Dit luisterboek bespreekt de belangrijkste principes om organisaties snel in te laten spelen op veranderingen.
€ 12,99
Jan van Setten vertelt in zijn klassieker ‘Hoe krijg ik ze zover?’ hoe je je medewerkers met glashelder management door de verschillende fases van gedragsverandering heen krijgt.
€ 12,00
Een praktische behandelwijze die snel en effectief afrekent met problemen. Deze coachingtechniek kan worden ingezet bij leerproblemen, gedragsproblemen, mentale problemen of emotionele problemen.
€ 22,15
Deze praktische methode leert je omgaan met emoties op het werk. Al meer dan 200.000 exemplaren van het boek verkocht. Themaklassieker nu ook als luisterboek!
€ 19,99
In dit luisterboek leert u coachingsgesprekken efficiënt en effectief uit te voeren. Daarnaast biedt het boek veel tips en tools om het geleerde meteen in de praktijk te brengen.

Bestsellers

 1. luistervoorbeeld
  1
 2. luistervoorbeeld
  2
 3. luistervoorbeeld
  3
 4. luistervoorbeeld
  4
 5. luistervoorbeeld
  5
 6. luistervoorbeeld
  6
 7. luistervoorbeeld
  7
 8. luistervoorbeeld
  8
 9. luistervoorbeeld
  9
 10. luistervoorbeeld
  10

TwitterVeilig kopen

Cadeaukaarten

 • Luisterrijk accepteert de Boekenbon. Luisterrijk accepteert de Nationale EntertainmentCard. Luisterrijk accepteert de VVV Giftcard. Luisterrijk accepteert de Webshop Giftcard. Luisterrijk accepteert de YourGift Giftcard.
 •  
  Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW