Luisterboek downloaden - Verhalen uit Eb en vloed van F.B. Hotz

Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home Thuiswinkel Waarborg Certificaat Luisterrijk - De downloadshop voor luisterboeken - Home

Actueel

Categorieën

Specials

Leeftijden

Talen

Prijs

Snel zoeken

In de spotlight

Service

Over Luisterrijk

Contact

Veilig afrekenen

9789054446736 -

Verhalen uit Eb en vloed

De korte verhalen van F.B. Hotz kenmerken zich door humor, afstandelijkheid en soberheid in beste traditie van Nescio en Elsschot. Hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking.
Auteur(s):

Spreker(s):

Uitgeverij:

Audiouitgave:

Publicatiedatum:
19-12-2007

ISBN:
9789029539739

Speelduur:
2 uur 3 min

Bestandsgrootte:
115 MB

Formaat:
mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Luisterrijk download-prijs:
€ 7,99
 
luistervoorbeeld
Beschrijving
Frits Bernard Hotz schreef bijna uitsluitend korte verhalen. Ze kenmerken zich door dezelfde humor en afstandelijkheid die doorklinken in zijn stem, en een soberheid in beste traditie van Nescio en Elsschot.

Eb en vloed, aantrekken en afstoten, streven en berusten zijn de elementen die zich steeds afwisselen. Dit zijn belangrijke thema’s voor de verhalen die op dit luisterboek zijn opgenomen; De ontbijtzaal, het autobiografische Liebestraum en Thomas en de cycloop. Ze zijn afkomstig uit de bundel Eb en vloed en andere verhalen.

Het betreft hier een historische opname uit 1987, gemaakt bij de auteur thuis.

Inhoud
Hoofdstuk 1: De ontbijtzaal
Hoofdstuk 2: Liebestraum
Hoofdstuk 3: Thomas en de cycloop

Over de auteur
F(rits) B(ernard) Hotz (1922-2000) groeide op in een middenstandsmilieu; zijn vader was vertegenwoordiger voor een wijnkopershuis. In 1933 scheidden zijn ouders, wat veel indruk op hem maakte. Na de ambachtsschool volgde Hotz enkele jaren te Rotterdam met weinig succes een MTS-opleiding; daarna bezocht hij enige tijd in die stad de kunstacademie. In de loop van de oorlog moest hij onderduiken; hij las toen veel en ging fanatiek verder met zijn inmiddels opgevatte trombonestudie. Tijdens een verblijf in een sanatorium in Denemarken en de jaren van gedwongen bedrust daarna, zette hij zijn (vaak ook filosofische) lectuur voort.

Vanaf 1949 trad hij regelmatig op als jazzmusicus; ook werd hij in Den Haag muziekleraar. Hij speelde trombone bij groepen als de Dixieland Pipers de Canal Street Jazz Group, de New Orleans Seven en de Western Jazz Group en werkte mee aan het blad Rythme. In de jaren zestig ging hij ook werken op de bibliotheek van het blindeninstituut in Den Haag.

Hotz had al sinds zijn jeugd verhalen geschreven, maar debuteerde pas in 1975 op latere leeftijd met het verhaal De tramrace in het literaire blad Maatstaf. Aan dit tijdschrift is hij lang blijven meewerken, maar er is ook werk van hem opgenomen in Hollands Diep, Bzzlletin, De Gids en Tirade.

Zijn verhalenbundel Ernstvuurwerk werd in 1978 bekroond met de Bordewijkprijs van de Jan Campertstichting. In 1992 kreeg hij de Sjoerd Leikerprijs en in 1998 viel zijn gehele oeuvre de prestigieuze P.C. Hooftprijs ten deel die op zijn verzoek bij hem thuis werd uitgereikt. Hotz werd door critici en lezers geroemd om zijn authenticiteit en eigenzinnigheid. De verhalen kenmerken zich door een nauwgezette en karige schrijfstijl, een koele weemoed en een scherp oog voor het kleine in de mens. Vriend en collega Maarten 't Hart schreef in NRC Handelsblad over Hotz: "Voor hem was schrijven een vorm van vijlen en schrappen".
(Bron: Uitgeverij De Arbeiderspers)

Recensies
'... Hotz leest op een rustige, weinig geprononveerde manier, de nuchtere observaties van zijn vertellingen voor... een sfeer die in de opname en de voordracht goed tot zijn recht komen.' (NBD/Biblion)
Liefhebbers van dit luisterboek bestelden ook:
€ 14,99
Bundeling van tien verhalen met als thema liefde en verlangen: sprookjes zoals Roodkapje en Repelsteeltje, mythes zoals Psyche en Eros en klassieke toneelstukken zoals Peer Gynt en Antigone. Leeftijd: 12+
€ 24,99
Intieme en indringende levensgeschiedenis van Juliana, een door velen geliefde vorstin. Juliana was grillig en gretig; gelovig en goedgelovig. Gewoon was ze in elk geval niet. Gebaseerd op nooit eerder gepubliceerd materiaal.
€ 19,95
Spannende psychologische thriller als 'Luisterboek Plus', voorgelezen door Barbara Tiggeler en met muziek van en door Karel Boehlee.
€ 17,50
Marion Pauw heeft met 'Hemelen' opnieuw een spannende thriller geschreven met herkenbare thema's als jaloezie, overspel en verraad. Het boek bevat naast spanning, ook een goede dosis humor die aan een film van Woody Allen doet denken.
€ 16,99
Tragikomische coming of age en een familieroman over opgroeien in een abnormale omgeving. Een persoonlijk verhaal vol scherpe observaties over verlies en dood.
€ 7,99
Eerste van de vier Napolitaanse romans, waarin met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl verteld wordt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait.
€ 39,95
Armando, F. Springer, Gerrit Kouwenaar, Gerrit Krol, Heere Heeresma, Imme Dros, Jan Cremer, Leo Vroman, Marjan Berk, Marten Toonder, Max Velthuijs, Rudi van Dantzig, Thea Beckman, Willem van Toorn, Yvonne Keuls.
€ 30,00
Veel rechtszaken hebben een relatie met psychologische verschijnselen, zoals waarnemingen van ooggetuigen, toerekeningsvatbaarheid van verdachten of het oordeelsvermogen van de rechter.

Bestsellers

 1. luistervoorbeeld
  1
 2. luistervoorbeeld
  2
 3. luistervoorbeeld
  3
 4. luistervoorbeeld
  4
 5. luistervoorbeeld
  5
 6. luistervoorbeeld
  6
 7. luistervoorbeeld
  7
 8. luistervoorbeeld
  8
 9. luistervoorbeeld
  9
 10. luistervoorbeeld
  10

TwitterVeilig kopen

Cadeaukaarten

 • Luisterrijk accepteert de Boekenbon. Luisterrijk accepteert de Nationale EntertainmentCard. Luisterrijk accepteert de VVV Giftcard. Luisterrijk accepteert de Webshop Giftcard. Luisterrijk accepteert de YourGift Giftcard.
 •  
  Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW