Luistervoorbeeld

Narcisme

SerieElementaire Deeltjes deel 58
Auteur Frans Schalkwijk
Voorlezer Charlotte Lap
Speelduur 4u 16m 10s
€ 9,49

Beschrijving

In het alledaagse taalgebruik wordt narcisme vaak als een scheldwoord gebruikt voor mensen die uitermate tevreden zijn met zichzelf. Onze huidige 'selfie'-maatschappij wordt ook in toenemende mate narcisme verweten. Maar wat is narcisme eigenlijk, en is het terecht dat wij de term zo snel in de mond nemen?

Op een heldere manier legt Frans Schalkwijk uit wat wetenschappers onder narcisme verstaan, sinds Sigmund Freud de term in 1914 introduceerde. Tegenwoordig zien we narcisme als een combinatie van een kwetsbaar zelfgevoel, een problematische omgang met emoties en forse problemen in relaties.

Dit boek is geschreven voor wie geïnteresseerd is in narcisme en voor wie zichzelf of een ander beter wil begrijpen. Voor die laatsten schreef Schalkwijk, vanuit zijn jarenlange ervaring in zijn eigen praktijk, de hoofdstukken 'Leven met narcisme' en 'Behandeling van narcisme'.

Details

ImprintAthenaeum - Polak & van Gennep
UitgeverSingel Uitgeverijen
Publicatiedatum 15 november 2019
ISBN 9789025311186
Taal Nederlands
Speelduur 4u 16m 10s
Bestandsgrootte 235 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Frans Schalkwijk

Frans Schalkwijk (1957) is bijzonder hoogleraar Forensische Orthopedagogiek, in het bijzonder van de gewetensontwikkeling, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Schalkwijk werkt ook als psychotherapeut en psychoanalyticus in eigen praktijk. Verder is hij forensisch rapporteur pro Justitia over jeugdige verdachten.

Schalkwijk is inhoudelijk organisator van de lezingencyclus ‘Psychoanalyse en wetenschap’ in de Amsterdamse Academische Club van de UvA en van het curriculum ‘Psychodynamiek’ van Lemion, een organisatie voor bij- en nascholing voor professionals in de gezondheidszorg.

Van Schalkwijks hand verschenen vele artikelen, boeken en bundels. Over het geweten publiceerde hij het studieboek Emoties bij jongeren. Theorie en diagnostiek van het geweten (Boom, 2011) en het populair-wetenschappelijke Onvolmaakt tevreden. Omgaan met je innerlijke criticus (Boom, 2016). In 2018 kwam Narcisme uit waarin Schalkwijk narcisme vanuit psychoanalytisch perspectief beschrijft.

Toon aanbod