Luistervoorbeeld

Interview Josha Zwaan - Saturnusplein 3

Auteur Josha Zwaan, Wouke Scherrenburg
Voorlezer Josha Zwaan, Wouke Scherrenburg
Speelduur 26m 34s
€ 0,00

Beschrijving

PODCAST - De nieuwe roman van Josha Zwaan, Saturnusplein 3, is gebaseerd op het levensverhaal van een jonge, verliefde vrouw, in het boek is haar naam Lies. Door gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog verandert ze in een koude, verbitterde moeder. Haar verdriet brengt haar tot een verschrikkelijke daad. Waarom dat gebeurt en waarom ze dat verhaal wilde schrijven, vertelt Josha aan Wouke van Scherrenburg in deze podcast.

Details

ImprintUitgeverij AmboAnthos
UitgeverAmboAnthos
Publicatiedatum 12 december 2018
ISBN 9789026347894
Taal Nederlands
Speelduur 26m 34s
Bestandsgrootte 24 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Josha Zwaan
Josha Zwaan

Josha Zwaan (1963) is geboren in Nieuw Zeeland als dochter van Nederlandse immigranten. Toen zij drie jaar was verhuisde het gezin terug naar Nederland. Josha Zwaan groeide op in Zeeuws Vlaanderen, West-Friesland en op de Veluwe. Na haar studies Andragologie en Sociale Pedagogiek (Vrije Universiteit Amsterdam) werkte zij jarenlang in de hulpverlening aan extreem problematische drugsgebruikers en in de jeugdhulpverlening. In 1999 maakte zij een overstap naar het geven van trainingen op het gebied van communicatie en leiderschap. Sinds 2004 heeft zij een praktijk voor coaching en procesbegeleiding.

Al van jongs af aan schreef Josha Zwaan verhalen. Haar eerste ‘boek’ schreef zij op elfjarige leeftijd. De uitgeverij waar zij haar manuscript naar toe stuurde vond het een knap werkje, maar met een te volwassen thema (ziekte en dood) voor een kinderboek. Op haar achttiende behoorde zij tot de winnaars van een wedstrijd van VIVA: erotische verhalen door vrouwen geschreven. Dit verhaal werd opgenomen in een bundel, uitgegeven door uitgeverij Novella.

Schrijven bleef een rode draad in haar leven. In de verschillende functies die zij had schreef zij projectplannen en beleidsstukken en soms ook impressies van wat zij meemaakte met cliënten. De tijd om verhalen te schrijven vond zij pas weer toen haar kinderen groter werden. Na haar veertigste verjaardag besloot Josha Zwaan serieus werk te maken van haar schrijversschap. Zij startte met het schrijven van een roman en werkte tussendoor aan verhalen en essays.

In 2009 behoorde zij met het verhaal Al dood tot de winnaars van een verhalenwedstrijd van uitgeverij Pamac. Dit verhaal werd opgenomen in de bundel Misdaad in het kort. In de serie Duizend Woorden van het programma De Avonden, werd zij in 2009 uitgenodigd om haar verhaal Klaprozenfeest voor te komen lezen in de uitzending. In het najaar van 2009 behoorde zij tot de winnaars van een wedstrijd van de Gelderse Schrijverskring in samenwerking met uitgeverij Kontrast. Het verhaal Bramenjam werd opgenomen in de bundel Select Gezelschap.

In 2010 verscheen haar debuutroman Parnassia, bij uitgeverij Artemis & Co. In 2013 verscheen haar tweede roman: Zeevonk. Haar derde roman, Dwaallicht, verscheen in 2015.

Naast fictie schrijft Josha Zwaan ook essays. Sinds 2009 heeft zij gepubliceerd in Dagblad Trouw, Volkskrant Magazine, Tijdschrift voor Coaching en Tijdschrift Volzin.

Toon aanbod