Luistervoorbeeld

Ken uzelve 4

Een niet onderzocht leven is het niet waard geleefd te worden'
Auteur Ad Verbrugge
Spreker Ad Verbrugge
Speelduur 56m 52s
€ 7,99

Beschrijving

Echt inzicht in je leven begint bij echte kennis van jezelf. Gnothi Seauton, Grieks voor Ken Uzelve. prijkte boven de tempel van Apollo, daar waar de Grieken het orakel van Delphi raadpleegden. Veel klassieke Griekse filosofen, zoals Socrates, waren overtuigd van het idee dat ware kennis over het leven start bij intensief zelfonderzoek. Sterker nog: Een niet onderzocht leven is het niet waard geleefd te worden. Ad Verbrugge: Heb lief Welke rol speelt de liefde in ons zelfonderzoek? Wat zegt wat we lief hebben over wie we zijn? In een tijdperk waarin ook de liefde digitaal gaat en het aantal scheidingen toeneemt, lijkt het noodzakelijk om stil te staan bij dit thema. Verbrugge vraagt zich af of wij tegenwoordig nog wel een échte verbinding aangaan met anderen. Zijn we temidden van ogenschijnlijk onbegrensde vrijheid, en een cultuur gekenmerkt door consumptie en virtualiteit, onze oriëntatie verloren? Hoe is het gesteld met datgene wat misschien wel het meest fundamenteel is voor ons: gemeenschap en verbondenheid? Live opgenomen in de Amstelkerk Amsterdam en de ISVW in Leusden.

Details

ImprintVeen Media
UitgeverVBKMedia
Publicatiedatum 22 december 2016
ISBN 9789085715306
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 56m 52s
Bestandsgrootte 41 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Ad Verbrugge

Ad Verbrugge (1967) is een Nederlands filosoof, politiek activist en musicus. Verbrugge studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1999 op zijn proefschrift De verwaarlozing van het zijnde, waarin hij Sein und Zeit, het centrale werk van Martin Heidegger, met specifieke aandacht voor de notie van het 'Dasein', waarmee zowel de concrete, enkele mens als het wezen van de mens wordt aangeduid, grondig doorlichtte.

Verbrugge is thans universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam; daar doceert hij sociale- en culturele filosofie en filosofie van de economie. Zowel aan de Universiteit Leiden als aan de Vrije Universiteit werd hij verkozen tot beste docent van het jaar.

Zijn werk, dat zich veelal in de traditie van Aristoteles, Hegel, Spengler en Heidegger nestelt, richt zich daarnaast ook op de actualiteit. In zowel zijn filosofische teksten als in zijn artikelen in kranten en tijdschriften schuift hij aan bij het door de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende (CDA) aangezwengelde normen en waardendebat.

Zijn populair-filosofische essaybundel Tijd van onbehagen kende verschillende drukken. Met dit boek, waarin hij de problemen van de westerse samenleving analyseert als een 'cultuur op drift', namelijk weg van traditionele (gezins)waarden, schaarde hij zich in de traditie van christelijke en conservatief-rechtse stromingen.

Toon aanbod