Luistervoorbeeld

Ken uzelf, vraag het een ander

Een niet onderzocht leven is het niet waard geleefd te worden'
SerieKen Uzelve deel 3
Auteur René Gude
Spreker René Gude
Speelduur 42m 53s
€ 7,99

Beschrijving

Echt inzicht in je leven begint bij echte kennis van jezelf. Gnothi Seauton, Grieks voor Ken Uzelve. prijkte boven de tempel van Apollo, daar waar de Grieken het orakel van Delphi raadpleegden. Veel klassieke Griekse filosofen, zoals Socrates, waren overtuigd van het idee dat ware kennis over het leven start bij intensief zelfonderzoek. Sterker nog: Een niet onderzocht leven is het niet waard geleefd te worden. René Gude: Ken uzelf, vraag het een ander In deze lezing schotelt Gude je een paar pittige vragen voor. Wanneer het gaat om kennis over jezelf ben jij zelf dan wel een goede bron? Of kun je beter je vrienden en collega's eens aan een vragenvuur onderwerpen? Gude legt uit dat ons zelfbeeld wordt bepaald door anderen. En dat heeft alles te maken met het feit dat we samenleven. Sociaal dier 'de mens' heeft precies die sociale omgeving nodig om uberhaupt tot enige persoonlijkheid te komen. We spiegelen onszelf voortdurend in de ogen van de ander. Gude laat zien dat zelfkennis niet zonder de ander kan. De ogen van de ander maken ons tot wie we zijn. Dus het is zeker niet slecht om je omgeving eens goed te bevragen. Live opgenomen in de Amstelkerk Amsterdam en de ISVW in Leusden.

Details

ImprintVeen Media
UitgeverVBKMedia
Publicatiedatum 22 december 2016
ISBN 9789085715313
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 42m 53s
Bestandsgrootte 30 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo René Gude

René Gude (1957-2015) studeerde filosofie in Amsterdam en Utrecht. Ooit, een jaar of dertig geleden, was hij werkzaam als conciërge op de ISVW en werd uiteindelijk directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Tot 2001 was hij hoofdredacteur en uitgever van Filosofie Magazine. Hij is de hoofddocent van de Basisopleiding Geschiedenis van de Filosofie geweest en gaf vele cursussen organisatiefilosofie. Zijn passie voor filosofie richtte zich vooral op de oude Grieken en Immanuel Kant, maar in feite las hij alles wat zich filosofie mag noemen.

Naast talloze artikelen voor Filosofie Magazine, Trouw (René was lid van het Filosofisch Elftal van de Trouw), NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer, verschenen van zijn hand onder andere de publikaties Leven in de risicosamenleving (2001) en De morele staat van Nederland (2006).

Toon aanbod