Luistervoorbeeld

Ken Uzelve 1

Een niet onderzocht leven is het niet waard geleefd te worden'
SerieKen Uzelve deel 1
Auteur Joep Dohmen
Spreker Joep Dohmen
Speelduur 1u 3m 47s
€ 7,99

Beschrijving

Echt inzicht in je leven begint bij echte kennis van jezelf. Gnothi Seauton, Grieks voor Ken Uzelve. prijkte boven de tempel van Apollo, daar waar de Grieken het orakel van Delphi raadpleegden. Veel klassieke Griekse filosofen, zoals Socrates, waren overtuigd van het idee dat ware kennis over het leven start bij intensief zelfonderzoek. Sterker nog: Een niet onderzocht leven is het niet waard geleefd te worden. Joep Dohmen: Zorg goed voor jezelf Levenskunstenaar Joep Dohmen werpt vragen op over het klassieke idee dat ware kennis over het leven start bij intensief zelfonderzoek. Kun je jezelf wel kennen? Wat is dat zelf? Wie zegt dat het bestaat en als het al bestaat? Dohmen behandelt zelfkennis en zelfbedrog, de rol van lichaam en tijd, de manier waarop we onszelf al pratende vormen en het belang van de omgeving waarin we leven. Na een kort historisch overzicht van de bronnen van het zelf gaat hij in op het actuele debat over het zelf en vervolgt met een behandeling van de derde weg: het zelf in de levenskunst. Live opgenomen in de Amstelkerk Amsterdam en de ISVW in Leusden.

Details

ImprintVeen Media
UitgeverVBKMedia
Publicatiedatum 22 december 2016
ISBN 9789085715337
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 1u 3m 47s
Bestandsgrootte 43 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Joep Dohmen

Prof. dr. Joep Dohmen (1949) is hoogleraar Wijsgerige en praktijkgerichte Ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. In 1992 was hij medeoprichter van Filosofie Magazine.

Als ethicus concentreert hij zich op de ethiek van de levenskunst (zelfzorg), de zorgethiek en de kunst van het goed ouder worden. Kernthema’s zijn, naast sociale zelfontplooiing: autonomie, authenticiteit, deugden, geluk, genot, houding, integriteit, tijd, verantwoordelijkheid, waarden, zorg en zingeving.

Toon aanbod