Nederland + de Slavernij - deel 1
Nederland + de Slavernij - deel 1

Nederland + de Slavernij - deel 1

250 jaar Nederlandse Slavenij

Wat was de Nederlandse rol in de trans-Atlantische slavenhandel: de grootste gedwongen migratie uit de wereldgeschiedenis? Deel 1 uit serie van 4

Auteur

(red.)

Spreker

Gert Oostindie

Speelduur

1 uur 2 min

€ 9,99

Beschrijving

In 2013 wordt herdacht dat Nederland 150 jaar geleden de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afschafte. In dit luisterboek hoort u over de Nederlandse rol in de trans-Atlantische slavenhandel: de grootste gedwongen migratie uit de wereldgeschiedenis. Hoe was het opkopen, vervoeren en tewerkstellen van de slaven georganiseerd? Hoe functioneerde het slavernijsysteem op de plantages? En waarom schafte Nederland pas in 1863 de slavernij af?

Deel 1: 250 jaar Nederlandse slavernij (door Prof. dr. Gert Oostindie)
Twaalf miljoen Afrikanen werden tussen 1500 en 1866 als slaven naar de 'Nieuwe Wereld' verscheept, voorouders van generaties Afro-Amerikanen die in slavernij werden gehouden.
Wat maakt de Atlantische slavenhandel en de slavernij in de Amerika's uniek in de wereldgeschiedenis? Wat was de rol van Nederland in dit, vanuit ons hedendaagse perspectief, zo beschamende verleden? Oostindie vertelt over de achtergronden, organisatie, omvang, winstgevendheid en gevolgen van slavenhandel en slavernij, de rechtvaardigingen en bestrijding ervan, en de uiteindelijke afschaffing.

Details

Imprint

Veen Media

Uitgever

Veen Media

Publicatiedatum

22 december 2016

ISBN

9789085715344

Taal

Nederlands

Speelduur

1 uur 2 min

Bestandsgrootte

43 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Over de auteur

Gert Oostindie (1955) is een Nederlands historicus, gespecialiseerd in Nederlandse (post)koloniale en Caraïbische geschiedenis. Hij is directeur van het KITLV instituut van de KNAW.

Oostindie studeerde geschiedenis en sociale wetenschappen en specialiseerde zich in Latijns-Amerikaanse geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde daar cum laude af in 1982 en promoveerde cum laude aan de Universiteit van Utrecht in 1989 met een proefschrift over slavernij en de plantage-economie in Suriname. Hij werd hoofd van de afdeling Caraïbische Studies van het KITLV in 1983. Dit bleef hij totdat hij in 2000 directeur van het instituut werd. Van 1993 tot 2006 werkte hij als hoogleraar Antropologie van de Caraïben aan de Universiteit van Utrecht. In september 2006 werd hij benoemd tot hoogleraar Caraïbische Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Oostindie’s voornaamste onderzoeksgebieden zijn de Caraïbische en Nederlandse koloniale geschiedenis en postkoloniale geschiedenis. Hij publiceerde ruim 25 boeken en enkele honderden artikelen over de geschiedenis en dekolonisatie van de Nederlandse Caraïben; over geschiedenis, etniciteit en migratie in het Caraïbisch gebied en in Latijns-Amerika in het algemeen; en over de betekenis van de migratie uit Indonesië en de Caraïben en het 'thuiskomen' van de koloniale geschiedenis voor de Nederlandse nationale identiteit.