Luistervoorbeeld

Het leven in slavernij

SerieNederland & de slavernij deel 2
Auteur Aspha Bijnaar
Spreker Aspha Bijnaar
Speelduur 45m 8s
€ 9,99

Beschrijving

In 2013 wordt herdacht dat Nederland 150 jaar geleden de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afschafte. In dit luisterboek hoort u over de Nederlandse rol in de trans-Atlantische slavenhandel: de grootste gedwongen migratie uit de wereldgeschiedenis. Hoe was het opkopen, vervoeren en tewerkstellen van de slaven georganiseerd? Hoe functioneerde het slavernijsysteem op de plantages? En waarom schafte Nederland pas in 1863 de slavernij af?

Deel 2: Het leven in slavernij (door Dr. Aspha Bijnaar)
In dit college belicht Bijnaar aan de hand van het levensverhaal van een jonge vrouw uit Suriname het leven in de slavernij in zijn vele facetten. Daarbij maakt ze een vergelijking met Curaçau.
Wat was een plantage en wat gebeurde daar precies? Hoe zag het leven eruit in de stad, waar praktisch geen plantages waren? De 'slavenmaatschappijen' kenden vooral witte slavenhouders, waarbinnen echter ook een aantal zwarten en 'gekleurden' slaven hielden. Wat was de status van deze vrijen precies? Hoe zag hun leven eruit? In het leven in slavernij draaide alles om relaties: zwart versus wit, slaaf versus vrij en alle gradaties daartussenin.

Details

ImprintVeen Media
UitgeverVBKMedia
Publicatiedatum 22 december 2016
ISBN 9789085715351
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 45m 8s
Bestandsgrootte 31 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Aspha Bijnaar

Dr. Aspha Bijnaar studeerde Sociologie in Suriname en in Nederland. In 2002 rondde ze haar proefschrift af aan de Universiteit van Amsterdam. Haar proefschrift, Kasmoni. Een spaartraditie in Suriname en Nederland gaat onder meer in op de informele geldeconomie onder slaven. Bijnaar schreef ook mee aan het boek Op Zoek Naar De Stilte. Sporen van het slavernijverleden in Nederland (KITLV Press, 2007).

Ze heeft als onderzoeker voor het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) meegewerkt aan diverse tentoonstellingen, waaronder Doorbreek de Stilte! Ook bedacht en coördineerde ze het project Kind aan de ketting. Opgroeien in slavernij, toen en nu. Kind aan de Ketting reulteerde in een tentoonstelling, lespakketten, een wetenschappelijke bundel en NiNsee's eerste kinderboek Jacquelina. Slavin van Plantage Driesveld. Andere thema’s waar Bijnaar (internationaal) over publiceert zijn informele economie, gender en beeldvorming. In 2013 is zij projectleider van Rebelse Vrouwen, een theaterstuk over vrouwelijke verzetshelden in de slavernij. Tevens is zij ook projectmanager inhoudelijk voor de nieuwe jongeren website over het slavernijverleden.

Toon aanbod