Luistervoorbeeld

Nederland + de Gouden Eeuw - deel 4

De overgang van de goudeneeuw naar de zilvereneeuw
Auteur (red.)
Voorlezer Luc Panhuysen
Speelduur 1u 12m 8s
€ 9,99

Beschrijving

In de Gouden Eeuw groeide de kleine Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden uit een wereldwijd handelsimperium dat op cultureel en wetenschappelijk gebied tot zijn gelijke niet kende. Waarom toen en waarom hier?

Vierde deel uit serie van vier hoorcolleges waarin vier tophistorici de luisteraar meenemen naar deze wonderbaarlijke tijd. Yolanda Rodríguez Pérez behandelt de vroege Tachtigjarige Oorlog, vooral gezien vanuit Spaanse ogen. Maarten Prak bespreekt onder meer de start van de economische groei, de rol van Van Oldenbarnevelt, het Twaalf Jarig Bestand en de VOC, waarna Simon Groenveld vertelt over de nadagen van de Tachtigjarige Oorlog. Als laatste spreekt Luc Panhuysen over Johan de Witt, Willem III en het hoogtepunt van de economische bloei.

Opname: Live opgenomen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam.
Uitgave: Historisch Nieuwsblad, onderdeel van Veen Media.

Deel 4: De overgang van de Gouden Eeuw naar de ‘Zilveren Eeuw', door Luc Panhuysen

Tussen 1650 en 1702 ligt de hoogglans van de Gouden Eeuw en de overgang naar de ‘Zilveren Eeuw'. Een tijdperk gekenmerkt door contrasten. Voor het eerst in haar bestaan staat de Republiek niet onder leiding van een prins van Oranje, maar van een burger. Voor het eerst ook is de Republiek niet in oorlog. Onder Johan de Witt wordt het schip van staat opgetuigd voor de koopvaart. Maar het Rampjaar 1672 brengt een radicale omslag. Een prins van Oranje, Willem III, grijpt de helmstok en stuurt het land de maalstroom in van een langdurige en geldverslindende Europese oorlog.

Details

ImprintVeen Media
UitgeverVBKMedia
Publicatiedatum 19 januari 2017
ISBN 9789085715412
Taal Nederlands
Speelduur 1u 12m 8s
Bestandsgrootte 66 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app
Over de auteur
(red.)