Luistervoorbeeld

De bevrijding en 'de oorlog na de oorlog

SerieDe Tweede Wereldoorlog in Nederland deel 6
Auteur Hans Blom
Voorlezer Hans Blom
Speelduur 1u 18m 20s
€ 3,99

Beschrijving

Zes tophistorici geven een nieuw en verhelderend beeld van de cruciale personen, gebeurtenissen en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

In 6 delen van ruim een uur wordt u volledig bijgesproken over de vele aspecten van deze periode. Zoals: de strategie van het Nederlandse en Duitse leger in mei 1940, de houding van bestuurders tegenover de bezetter, de wijze waarop de economische situatie invloed had op het verloop van de oorlog en ‘de oorlog na de oorlog’. Wat heeft de Tweede Wereldoorlog betekend voor Nederland en wat zien we er nu nog van terug?

Deel 6: Prof. dr. Hans Blom over de bevrijding en de ‘oorlog na de oorlog’

Details

ImprintVeen Media
UitgeverVBKMedia
Publicatiedatum 22 december 2016
ISBN 9789085715757
Taal Nederlands
Speelduur 1u 18m 20s
Bestandsgrootte 44 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app
Over de auteur
Photo Hans Blom
Hans Blom

Prof. dr. Hans (J.C.H.) Blom (1943) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en promoveerde daar in 1975 op het proefschrift De muiterij op De Zeven Provinciën. Gevolgen en reacties in Nederland. Vanaf 1970 werkte hij als docent en sinds 1983 als hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 1996 werd hij, met behoud van het hoogleraarschap, benoemd tot directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Hij publiceerde en leidde grote onderzoeksprogramma’s over uiteenlopende onderwerpen voornamelijk uit de geschiedenis van Nederland in de negentiende en twintigste eeuw met als bijzondere specialisaties de geschiedenis van de verzuiling en de periode van de jaren van en rond de Duitse bezetting. Naast enkele bundels van artikelen van zijn hand redigeerde hij onder meer Geschiedenis van de Nederlanden en Geschiedenis van de Joden in Nederland, die beide ook in Engelse vertaling verschenen.

Bekendheid bij een groter publiek verwierf hij met zijn inaugurele rede uit 1983 In de ban van goed en fout? Wetenschappelijk geschiedschrijving van de bezettingstijd in Nederland, en door zijn medewerking aan enkele historische onderzoeksrapporten over zeer gevoelige onderwerpen uit het recente verleden, zoals De Affaire Menten (1979) en Srebrenica. Een ‘veilig gebied’ (2002). Naast zijn onderwijs in de studierichting geschiedenis aan de UVA, begeleidde hij vele proefschriften. Meer dan 60 maal trad hij op als promotor. Sinds 1 januari 2008 is hij met emeritaat. In 2008 en 2009 was hij senior advisor van een in 2009 serie televisiedocumentaires over Nederland in de bezettingstijd (De Oorlog). In het academisch jaar 2010-2011 was hij Cleveringa- hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Hans Blom vervulde, al of niet in het kader van zijn functies, vele lidmaatschappen van commissie en besturen. Zo was hij onder veel meer decaan van de Faculteit der Letteren van de UvA, voorzitter van de studierichting geschiedenis van die faculteit, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap, voorzitter van de redactie van de Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden, voorzitter van de stichting die het wereldcongres van de historici in 2010 in Amsterdam organiseerde, voorzitter van de Historische Vereniging Oud Leiden en voorzitter van het bestuur van het Verzetsmuseum Amsterdam.

Toon aanbod