Luistervoorbeeld

Verdiep je in de wetenschap

Een niet onderzocht leven is het niet waard geleefd te worden'
SerieKen Uzelve deel 5
Auteur Maureen Sie
Spreker Maureen Sie
Speelduur 34m 22s
€ 7,99

Beschrijving

Echt inzicht in je leven begint bij echte kennis van jezelf. Gnothi Seauton, Grieks voor Ken Uzelve. prijkte boven de tempel van Apollo, daar waar de Grieken het orakel van Delphi raadpleegden. Veel klassieke Griekse filosofen, zoals Socrates, waren overtuigd van het idee dat ware kennis over het leven start bij intensief zelfonderzoek. Sterker nog: Een niet onderzocht leven is het niet waard geleefd te worden.

Maureen Sie: Verdiep je in de wetenschap
Psychologische en neurowetenschappelijke bevindingen hebben twijfel gezaaid over de juistheid van de verhalen die we over onszelf vertellen. Onbewuste impulsen blijken een groot deel van ons gedrag te sturen. Kunnen we vertrouwen op wat we onszelf vertellen?

Live opgenomen in de Amstelkerk Amsterdam en de ISVW in Leusden.

Details

ImprintVeen Media
UitgeverVBKMedia
Publicatiedatum 11 december 2018
ISBN 9789085716563
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 34m 22s
Bestandsgrootte 24 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Maureen Sie

Maureen Sie (1966) studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht, waar zij in 1999 promoveerde op een proefschrift over morele verantwoordelijkheid en de vrije wil. Sinds 2000 is zij werkzaam aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam, vanaf 2009 als UHD. Vanaf januari 2012 is zij bij het Instituut voor Wijsbegeerte van de Universiteit Leiden voor één dag per week benoemd als bijzonder hoogleraar Wijsgerige antropologie en de grondslagen van de humanistiek, namens de Stichting Socrates. Daarnaast is zij associate professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In 2009 ontving zij een prestigieuze NWO- subsidie om vijf jaar met een kleine groep onderzoek te doen naar de implicaties van recente ontwikkelingen in de gedrags-, cognitie- en neurowetenschappen voor ons denken over moraal, vrije wil, verantwoordelijkheid, en de rol van reflectie in menselijk handelen. Naast internationale publicaties over deze onderwerpen schreef zij ondermeer een boek over het rechtvaardigen van morele verantwoordelijkheid zonder vrije wil en het belang van onenigheden in het morele domein (Justifying Blame, Rodopi 2005).

In het Nederlandse taalgebied kwam onlangs de door haar samengestelde bundel Hoezo Vrije Wil? Perspectieven op een heikele kwestie (2011, Lemniscaat) uit.

Toon aanbod