Juliana
Juliana

Juliana

Markante perioden van het Huis van Oranje met Juliana.

Serie

Auteur

Biografieportaal.nl

Spreker

Gerard Oonk

Speelduur

0 uur 43 min

€ 4,99

Beschrijving

Juliana was 32 jaar de koningin van Nederland, in een tijdperk van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog tot de welvaart en bloei in de jaren zestig en zeventig. In dit luisterboek schetst Biografieportaal.nl periodes van Juliana’s leven aan de hand van boeken die over haar zijn verschenen. Zo trekt haar hachelijke uithuwelijking de aandacht, evenals haar inzet voor Nederland Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Canada. Ook gaat het luisterboek in op de jonge jaren van prins Bernhard  en op de affaire Greet Hofmans, die bijna leidde tot een constitutionele crisis in Nederland.

Illustere levens geeft op bondige wijze enkele markante perioden weer van het Huis van Oranje met Juliana. Sommige situaties zullen bij de luisteraar een gniffel opwekken.

1 Juliana en Bernhard
In de loop van de jaren dertig maak het hof van Oranje zich zorgen over de troonsopvolging. Kroonprinses Juliana (1909) raakt 'op leeftijd', maar is nog niet verloofd. Koppelpogingen met leden van Europese vorstenhuizen mislukken. Maar uit het Duitse vorstendom Lippe komt de prins op het witte paard. Juliana raakt tijdens een skivakantie in Oostenrijk smoorverliefd op deze Bernhard. Is de liefde wederzijds?

2 Juliana tijdens de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog brengt Juliana haar tijd in Canada niet breiend door, zoals door sommige bronnen is beweerd. Ze is een onvermoeibare pleitbezorger voor het bezette Nederland. In de Verenigde Staten ontpopt first lady Eleanor Roosevelt zich als een bondgenoot en een hartsvriendin. “Ik wil niet het refrein zijn van het liedje dat Bernhard speelt”, zegt Juliana in die tijd.

3 De Soestdijkaffaire
In 1956 dreigt een constitutionele crisis, nadat het Duitse weekblad De Spiegel Juliana portretteert als een zwakke persoonlijkheid die onder invloed staat van gebedsgenezeres Greet Hofmans. Juliana verdenkt Bernhard ervan informatie te hebben gelekt. Ze dreigt met een echtscheiding. De regering weet zich geen raad. Een commissie onder leiding van Louis Beel weet door het aanwijzen van Greet Hofmans als zondebok die ramp te voorkomen.

4 De jonge jaren van Bernhard
Prins Bernhard groeit op in het hart van Duitsland, in het vorstendom Lippe. Van de vroegere grandeur van de familie is niet veel over. De Oktoberrevolutie in 1918 heeft de familie haar macht ontnomen, de Duitse hyperinflatie ontnam de familie haar kapitaal. Annejet van der Zijl publiceert in 2010 een onthullende biografie over de jeugdjaren van Bernhard. In hoeverre stond onze toekomstige prins-gemaal open voor het opkomende nationaal-socialisme?

Bronnen voor deze productie zijn onder meer: Juliana, Vorstin in een mannenwereld - Jolande Withuis, Bernhard, Een verborgen geschiedenis – Annejet van der Zijl, De geest van het Oude Loo, Juliana en haar vriendenkring 1947-1957 – Han van Bree. En diverse werken van Cees Fasseur.

Productie: Martine van Poeteren / Script: Eric Palmen / Stemacteurs: Gerard Oonk, Govert van Brakel, Suzanne Bosman, Hijlco Span, Gert Klück, Axel van der Ende, Inge Aartsen Tuyn, Els Peek en Deborah van Dam

Details

Imprint

Luisterdoc

Uitgever

PixelPerfect Publications

Publicatiedatum

21 februari 2020

ISBN

9789491833854

Taal

Nederlands

Speelduur

0 uur 43 min

Bestandsgrootte

40 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags