Luistervoorbeeld

Een vegetarisch dieet voor mens, dier en klimaat

SerieVlees noch vis deel 2
Auteur Peter de Ruiter
Voorlezer Peter de Ruiter
Speelduur 3u 41m 20s
€ 9,99

Beschrijving

Wat zijn de voordelen van een vegetarisch dieet, vooral voor de gezondheid? Peter de Ruiter (58) reist door Nederland en spreekt onderzoekers, ervaringsdeskundigen, vegetariërs, hardnekkige carnivoren, flexitariërs, politici, artsen, jongeren en koks. Aanleiding is het plotseling verdwijnen van De Ruiters pijnklachten in rug en benen nadat hij in India drie weken vlees noch vis at. Houdt het een verband het ander? Tijdens zijn zoektocht legt hij ook zijn oor te luister bij mensen die kunnen vertellen over andere vormen van gezond leven en eten, en vergeet hij het lot van dier en klimaat niet. Na een jaar is De Ruiter nog steeds pijnvrij. Dit zijn de delen 1 tot en met 4, van 8 delen.

1 Snuffelen op de Huishoudbeurs
Peter de Ruiter (58) hoort eind 2018 van zijn arts dat de pijn in zijn been wordt veroorzaakt door een beknelde zenuw in zijn ruggengraat. Daar is niet veel aan te doen. Wandelen is een beproeving en lang staan een gruwel. Maar fietsen kan hij nog. Zoals elk jaar gaat hij in januari 2019 met zijn vrouw op fietsvakantie in Azië; dit keer in India. Vegetarisch eten is daar de norm. Wat blijkt? Zijn klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Terug in Nederland gaat Peter op onderzoek uit: houdt het één verband met het ander? In het eerste deel van de podcastserie 'Vlees noch vis' bezoekt hij de Huishoudbeurs 2019. Hij peilt het vegetarisch gedrag van de bezoekers en leert hoe bedrijfsleven en overheid de burger op een vegetarisch spoor proberen te zetten.

2 Groener eten stagneert
Het lijkt alsof we steeds 'groener' gaan eten, maar dat is slechts schijn. De vleesconsumptie in Nederland is al drie jaar stabiel - vegetariërs, flexitariërs en vleesvervangers ten spijt. Over de mogelijke redenen praat Peter de Ruiter met consumptiesocioloog Hans Dagevos van de Wageningse Universiteit. Tussendoor legt De Ruiter zijn oor te luister op de Negenmaandenbeurs, waar een nieuwe generatie een groene start kan krijgen. Wat dragen de ouders over op het kind? En passant maakt De Ruiter korte te metten met enkele bakerpraatjes over voeding.

3 Voedsel als medicijn
Peter de Ruiter heeft na een fietsvakantie in India en een vegetarisch dieet aldaar geen last pijn meer in zijn been, veroorzaakt door een beknelde zenuw in zijn rug: stenose. Is het één een gevolg van het ander? De Ruiter voelt zijn fysiotherapeut aan de tand, met de MRI-foto’s erbij. Na zoveel praten krijg je trek, dus gaat hij aan tafel bij Lieve en Jos in Geleen. Zij serveren met regelmaat een Indiase curry voor een tiental gasten; puur voor de gezelligheid. Daar komt een andere stenosepatiënte ter sprake, die het minder goed heeft getroffen. En omdat het de Nationale Week zonder Vlees is, belt De Ruiter met slagers om te vragen of het wel goed met ze gaat - of dat ze alleen nog vleesvervangers in de vitrine hebben liggen. Tot besluit spreekt hij Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance, over onderzoek dat uitwijst dat supermarkten minder vlees en meer vleesvervangers verkopen.

4 Van bieflapje naar bonenburger
We staan op de drempel van een nieuwe tijd: een tijdperk met minder vlees. Voor die overgang gebruiken we een mooi woord: transitie. Er zijn veel mensen die zich hier voor inspannen: schrijvers, filmmakers, consumenten, activisten, medici, politici, wetenschappers, bedrijven, boeren en óók slagers. Podcastmaker Peter de Ruiter spreekt ze vrijwel allemaal. Highlights in deze aflevering zijn de film (en boek) Eating animals, een oprichter en een uitvinder van De Vegetarische Slager, de Green Protein Alliance en hoe studenten duurzaam eiwitgebruik nastreven. Een slager probeert vegetarische producten uit te vinden. Aan het eind een kort gesprek met een boerenzoon in Zeeland. Zijn favoriete koe is 943. Hij noemt haar Morella. Ze komt altijd naar hem toe om te worden geaaid.

Details

ImprintLuisterdoc
UitgeverPixelPerfect Publications
Publicatiedatum 20 februari 2020
ISBN 9789491833861
Taal Nederlands
Speelduur 3u 41m 20s
Bestandsgrootte 203 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app
Over de auteur
Photo Peter de Ruiter
Peter de Ruiter

Peter de Ruiter (1960) is reiziger, fotograaf, digitaal pionier en schrijver van talrijke boeken over digitaal fotograferen, landen & volkeren en mensenrechten. Een belangrijkste activiteit is het uitgeven van ebooks: die van hemzelf, maar vooral die van anderen, en het bedenken en op de markt brengen van nieuwe uitgeefvormen. Daarnaast is De Ruiter ook actief met het ontwikkelen van gedrukte boeken met als specialismen kunst, innovatie en mensenrechten.

Toon aanbod