Luisterboeken zijn populair in bed

Interesse in luisterlezen blijft toenemen, ondanks de crisis

Haarlem, 17 juni 2009 - Luisterboeken zijn geliefd in bed. Veel mensen luisteren voor het slapen gaan nog even naar een hoofdstuk uit een luisterboek. Dat blijkt uit onderzoek door Luisterrijk, de downloadshop voor luisterboeken. 

Het onderzoek werd gedaan ter gelegenheid van de vijfde Week van het Luisterboek, die vandaag van start gaat. Gedurende deze week staat het luisterboek centraal in boekhandels, bibliotheken en webwinkels. In het onderzoek werd onder meer de vraag gesteld waar bij voorkeur naar luisterboeken wordt geluisterd. Hierop antwoordde 53,6 procent 'thuis, in bed'. Daarna volgde 'op vakantie' (33 procent) en 'in de auto' (30,9 procent). Ook zijn er veel mensen die tijdens het sporten, wandelen of fietsen naar een boek luisteren (23,8 procent). Deelnemers aan het onderzoek konden meerdere antwoorden aankruisen. 

Goede stemmen
Ook werd onderzocht waar consumenten op letten alvorens een luisterboek aan te schaffen. Uiteraard moet het onderwerp boeiend zijn (74,2 procent), maar ook een goede voorleesstem wordt als bijzonder belangrijk ervaren. 68 procent gaf aan goed op dit onderdeel te letten. Steeds vaker zijn het professionele stemacteurs die de luisterboeken inlezen. Voorbeelden zijn Sander de Heer die de bestseller De Vliegeraar voorleest. Aart Staartjes las onlangs Gekaapt! van Thea Beckman in en Daan Schuurmans las De oesters van Nam Kee van Kees van Beijnum in als luisterboek. 

Meer downloaden
De recessie heeft beperkt invloed op het koopgedrag. Een ruime meerderheid van 60,6 procent zegt niet minder luisterboeken te kopen door de recessie. Daarboven zegt 23,4 procent op dit moment liever voor een download te kiezen, omdat de aanschaf van de CD met het luisterboek duurder is. De legale downloads bij Luisterrijk zijn tot 25 procent voordeliger. Een meerderheid van de respondenten verwacht de komende jaren meer luisterboeken te zullen gaan downloaden. 

De cijfers komen overeen met de praktijkervaringen van Luisterrijk. De economische crisis is niet zichtbaar in de omzetten van de downloadshop die maandelijks een stijgende lijn vertonen. In vergelijking met de eerste helft van 2008 zal de eerste helft van 2009 de omzet ruim verdubbelen. Onlangs kon Luisterrijk de tienduizendste klant verwelkomen. 

---- Einde Persbericht ---- 

Over Luisterrijk 
Luisterrijk (www.luisterrijk.nl) is de grootste mp3-downloadshop voor luisterboeken in Nederland en Vlaanderen. Deze onafhankelijke internetboekwinkel levert meer dan 800 luisterboeken als legale mp3-download, met prijzen die gemiddeld 20% lager zijn dan de cd-versies. Consumenten kunnen de luisterboeken (na elektronische betaling) downloaden en ze vervolgens direct beluisteren, overzetten op een iPod of andere mp3-speler of branden op cd. De website biedt alle vormen van gesproken woord, variërend van literatuur tot hoorcolleges, van audiotours tot managementboeken en van kinderboeken tot thrillers in verschillende talen, waaronder het Nederlands, Vlaams, Fries, Engels, Duits en streekdialecten. Luisterrijk is deelnemer aan de 5e week van het Luisterboek van 17 t/m 28 juni 2009 (zie www.weekvanhetluisterboek.nl).

Luisterrijk heeft contracten met vrijwel alle uitgevers in Nederland en Vlaanderen. De webwinkel is winnaar van een Thuiswinkel Award 2008 (publieksprijs in de categorie Cd's/dvd's, boeken, tijdschriften & games klein) en 2009 (vakprijs Innovatie Award). De winkel is wereldwijd dag en nacht bereikbaar op www.luisterrijk.nl.