Nieuwe webshop biedt luisterboeken in digitaal formaat

Voorbereidingen Luisterrijk.nl in volle gang

Weesp, 7 juli 2006 - Vanaf dit najaar kunnen consumenten Nederlandse luisterboeken legaal via internet downloaden via de nieuwe website Luisterrijk.nl. De audiobestanden kunnen worden afgespeeld op de pc, op een mp3-speler, maar ook op cd gebrand. Er is een groeiende belangstelling vanuit de consument voor luisterboeken. Steeds meer winkels nemen ze op in het assortiment.

Luisterrijk is de eerste internetwinkel op de Nederlandse markt waar bezoekers luisterboeken kunnen downloaden van een groot aantal Nederlandse uitgeverijen. Het nieuwe bedrijf sluit hiertoe contracten met bestaande uitgevers van luisterboeken. De website biedt alle vormen van gesproken woord, varierend van ingesproken boeken tot hoorcolleges. De initiatiefnemers onderscheiden in eerste instantie de volgende categorieen: Cabaret, Cursussen en trainingen, Informatief, Hoorcolleges, Hoorspelen, Jeugd- en kinderboeken, Poezie, Romans en literatuur en Toneelstukken. Binnen deze categorien vallen populaire genres als thrillers, diverse informatieve en educatieve boeken (zoals zakelijke uitgaven, reisboeken en psychologie) en documentaires. Luisterrijk werkt samen met bestaande uitgeverijen. Onderhandelingen zijn in volle gang.

De luisterboeken bestaan uit een digitaal geluidsbestand die consumenten na elektronische betaling direct kunnen downloaden. Zij kunnen het boek vervolgens meteen beluisteren op hun pc, of op een draagbare mp3-speler als de iPod zetten. Ook is het mogelijk om - afhankelijk van de geboden beveiliging - het bestand op cd te branden om in de auto te beluisteren. Klanten hebben geen speciale software nodig, en zowel pc, Mac als Linux-systemen worden ondersteund.

Onafhankelijke specialist
Kopers van luisterboeken zijn gebaat bij een onafhankelijke winkel met een zo groot mogelijk assortiment en lage prijzen. En uitgevers van luisterboeken willen een partner die de merites van het boekenvak kent, maar ook alle ins- en outs van internet, e-commerce en de levering van digitale content. Als eerste - en voorlopig enige - partij in Nederland combineert Luisterrijk die twee rollen in optima forma. Luisterrijk biedt de uitgever een aantrekkelijke marge en uitstekende technische begeleiding. De consument kan bij Luisterrijk kiezen uit het breedste aanbod van luisterboeken in Nederland (vaak goedkoper dan op cd) en online betalen via alle gebruikelijke betalingsvormen. Luisterrijk heeft bijzonder veel aandacht besteedt aan de veiligheid, zowel voor de uitgever liever geen grijs circuit van roofkopieen ziet ontstaan, als voor de klant die veilig wil betalen.

Omdat Luisterrijk niet gelieerd is aan een uitgeverij is zij als partner in staat uitgevers, omroepen, auteurs en andere leveranciers van luisterboeken onafhankelijk te adviseren en begeleiden bij het aanbieden van bestaande en nieuwe luisterboeken in de webshop van Luisterrijk.

Groeimarkt
De start van Luisterrijk komt op een goed moment. De markt voor luisterboeken groeit. Het fenomeen staat de laatste tijd geregeld in de belangstelling van de media. Hoewel cijfers over de totale markt voor luisterboeken ontbreken, is het aanbod de afgelopen twee jaar in rap tempo gegroeid. Inmiddels zijn er ongeveer 400 luisterboeken en hoorcolleges verkrijgbaar op cd, maar er ligt bij uitgevers en omroepen veel meer materiaal 'op de plank' dat zich goed leent om uit te brengen.

Ook met de verkoopcijfers gaat het goed. Verschillende uitgeverijen laten tevreden geluiden horen. Eind 2005 is de eerste week van het luisterboek gehouden. In die periode verscheen de speciaal voor dat doel gemaakt 'luisterboekenbox' die in grote oplage werd verspreid via de boekhandel. Veel boekwinkels hebben bovendien in het afgelopen jaar een speciale plek ingericht voor luisterboeken, waardoor het publiek bekend raakt met het in ons land nog nieuwe fenomeen.

---- Einde Persbericht ---- 

Over Luisterrijk 

Luisterrijk is de eerste onafhankelijke internetwinkel op de Nederlandse markt waar bezoekers luisterboeken kunnen downloaden van een groot aantal Nederlandse uitgeverijen. De website biedt alle vormen van gesproken woord, varierend van literatuur tot hoorcolleges en van kinderboeken tot thrillers. De luisterboeken bestaan uit een digitaal geluidsbestand die consumenten na elektronische betaling direct kunnen downloaden. Zij kunnen het boek vervolgens meteen beluisteren op hun pc of (draagbare) mp3-speler. Ook is het mogelijk het luisterboek op cd te branden voor gebruik in de auto, discman of gewoon in de audioset.