Preview eerste downloadshop voor luisterboeken tijdens Nationale Uitgeefdag

Luisterrijk is Nederlands eerste onafhankelijke downloadshop voor gesproken boeken

Weesp, 10 november 2006 - Op 16 november 2006, tijdens de Nationale Uitgeefdag te Rotterdam, zal Luisterrijk haar virtuele deuren voor het eerst openstellen. Luisterrijk is de eerste onafhankelijke webwinkel voor luisterboeken waar consumenten Nederlandse luisterboeken legaal via internet kunnen downloaden.

Luisterrijk is de eerste internetwinkel op de Nederlandse markt waar bezoekers luisterboeken kunnen downloaden van een groot aantal Nederlandse uitgeverijen. Het nieuwe bedrijf heeft hiertoe contracten afgesloten met bestaande uitgevers van luisterboeken. Ook biedt Luisterrijk exclusieve content aan in de vorm van luisterboeken die nergens anders te koop zijn. De website biedt alle vormen van gesproken woord, varierend van literatuur tot hoorcolleges en van kinderboeken tot thrillers.

De luisterboeken bestaan uit een digitaal geluidsbestand die consumenten na elektronische betaling direct kunnen downloaden. Zij kunnen het boek vervolgens meteen beluisteren op hun pc of (draagbare) mp3-speler. Ook is het mogelijk het luisterboek op cd te branden voor gebruik in de auto, discman of gewoon in de audioset. Klanten hebben geen speciale software nodig en zowel pc, Mac als Linux-systemen worden ondersteund.

Opening
Luisterrijk zal voor het eerst opengaan op 16 november tijdens de Nationale Uitgeefdag in het Maasgebouw te Rotterdam (www.nationaleuitgeefdag.nl). Op stand 48 (van technologiepartner Icontact) zijn medewerkers van Luisterrijk aanwezig om demonstraties te geven en te praten met uitgevers en andere contentaanbieders. Uitgevers worden uitgenodigd langs te komen om zelf te zien hoe eenvoudig Luisterrijk werkt. Er zijn voor de uitgevers geen kosten en risico's verbonden aan het verkopen van luisterboeken via Luisterrijk.

Voordelen
Een downloadshop heeft vele voordelen boven een kopen of bestellen van een cd. Ten eerste is de levertijd enkele seconden, in plaats van enkele dagen. Ook hoef je de deur niet meer uit, bovendien is het luisterboekenassortiment van de gemiddelde 'gewone' boekhandel bedroevend klein. En in tegenstelling tot online verhuurders van luisterboeken kunnen de luisterboeken bij Luisterrijk gewoon op een iPod of andere mp3-speler worden gezet. Tot slot is Luisterrijk goedkoop. Omdat er geen kosten voor verpakken en verzenden worden gemaakt, kunnen de luisterboeken 10% tot 20% goedkoper worden aangeboden dan op cd.
Via Luisterrijk koop je een luisterboek op het moment dat je de auto staat in te pakken voor vakantie, of vlak voordat je naar het station of vliegveld gaat voor een reis. Kortom: geen wachttijden, goedkoop, groot assortiment en super gebruiksvriendelijk.

Onafhankelijk specialist
In tegenstelling tot de meeste andere webshops met luisterboeken levert Luisterrijk alleen downloads en geen cd's. En tot nu toe was er geen enkele shop die onafhankelijk opereerde van een uitgeverij. Dirkjan van Ittersum, directeur en initiatiefnemer van Luisterrijk: 'Kopers van luisterboeken zijn gebaat bij een onafhankelijke winkel met een zo groot mogelijk assortiment en lage prijzen. Enkele uitgevers bieden zelf downloads aan, maar daardoor was het totale aanbod versnipperd en voor de consument onoverzichtelijk. Luisterrijk brengt daar nu verandering in.'

Er zijn in Nederland enige tientallen uitgevers van luisterboeken, die in de meeste gevallen hun titels op cd aanbieden. Slechts enkelen hebben de stap gezet om downloads aan te bieden, omdat dat een geheel nieuwe tak van sport is. Huub van de Pol, mede-directeur Luisterrijk en verantwoordelijk voor de techniek: 'Uitgevers van luisterboeken willen een partner die de merites van het boekenvak kent, maar ook alle ins- en outs van internet, e-commerce en de levering van digitale content. Als eerste - en voorlopig enige - partij in Nederland combineert Luisterrijk die twee rollen in optima forma.'

Luisterrijk biedt de uitgever een aantrekkelijke marge en uitstekende technische begeleiding. De consument kan bij Luisterrijk kiezen uit het breedste aanbod van luisterboeken in Nederland (vaak goedkoper dan op cd) en online betalen via alle gebruikelijke betalingsvormen, zoals iDeal en creditcard. Luisterrijk heeft bijzonder veel aandacht besteedt aan de veiligheid, zowel voor de uitgever liever geen grijs circuit van roofkopieen ziet ontstaan, als voor de klant die veilig wil betalen.

Omdat Luisterrijk niet gelieerd is aan een uitgeverij is zij als partner in staat uitgevers, omroepen, auteurs en andere leveranciers van luisterboeken onafhankelijk te adviseren en begeleiden bij het aanbieden van bestaande en nieuwe luisterboeken in de webshop van Luisterrijk. De eerste luisterboeken die Luisterrijk exclusief zal aanbieden worden op de Nationale Uitgeefdag bekend gemaakt.
Groeimarkt
De start van Luisterrijk komt op een goed moment. De tweede week van het luisterboek heeft de aandacht op dit medium verder doen vergroten. De markt voor luisterboeken groeit en het fenomeen staat de laatste tijd geregeld in de belangstelling van de media. Hoewel cijfers over de totale markt voor luisterboeken ontbreken, is het aanbod de afgelopen twee jaar in rap tempo gegroeid. Inmiddels zijn er ongeveer 500 luisterboeken en hoorcolleges verkrijgbaar op cd, maar er ligt bij uitgevers en omroepen veel meer materiaal 'op de plank' dat zich goed leent om uit te brengen.

---- Einde Persbericht ---- 

Over Luisterrijk 

Luisterrijk is de eerste onafhankelijke internetwinkel op de Nederlandse markt waar bezoekers luisterboeken kunnen downloaden van een groot aantal Nederlandse uitgeverijen. De website biedt alle vormen van gesproken woord, varierend van literatuur tot hoorcolleges en van kinderboeken tot thrillers. De luisterboeken bestaan uit een digitaal geluidsbestand die consumenten na elektronische betaling direct kunnen downloaden. Zij kunnen het boek vervolgens meteen beluisteren op hun pc of (draagbare) mp3-speler. Ook is het mogelijk het luisterboek op cd te branden voor gebruik in de auto, discman of gewoon in de audioset.