Steeds meer mensen luisteren naar boeken

Luisterboeken populair in de auto, op vakantie en in bed

Haarlem, dinsdag 19 augustus 2008 - Vakantiegangers namen dit jaar veel luisterboeken mee in hun koffers. Uit onderzoek blijkt dat het beluisteren van een boek een populaire activiteit is op vakantie. Andere favoriete plekken voor een luisterboek zijn de auto, de bank en het bed. 

Het luisterboek is een betrekkelijk nieuw fenomeen. Onderzoek door downloadwinkel Luisterrijk leert dat 72 procent pas in de afgelopen twee jaar voor het eerst kennismaakte met luisterboeken. Er werden bijna 300 ‘luisterlezers’ ondervraagd. Tijdens het vakantieseizoen worden er veel luisterboeken verkocht. Zo’n 60 procent van de ondervraagden schafte dit jaar luisterboeken aan voor op vakantie. Ze beluisterden de luisterboeken op weg naar de vakantiebestemming (53,4 procent), maar nog meer op de bestemming zelf (73,3 procent). 

Op een luchtbed in zee
Luisterboeken in de categorie cursussen en zelfontplooiing (waaronder taaltrainingen) zijn populair tijdens de vakantie. Ook is er in de zomer meer vraag naar audiotours en luisterboeken voor kinderen. Toch blijft de meeste belangstelling uitgaan naar romans, literatuur en spannende boeken – zowel tijdens de vakantieperiode als daarbuiten. 

Gevraagd naar de favoriete plek om luisterboeken te beluisteren noemt ruim 28 procent het vakantieadres. ‘Liggend op een luchtbed in zee!,’ antwoordde één van de deelnemers aan het onderzoek. Andere plekken waar men graag luistert zijn de auto (35,4 procent), thuis op de bank (32 procent) en tijdens het wandelen of fietsen (14,4 procent). Verder luistert 16,4 procent van de ondervraagden in bed naar luisterboeken. 

Steeds meer downloaden
Gedownloade luisterboeken komen in meerderheid op een MP3-speler terecht (63,9 procent). 18,1 procent zegt de luisterboeken op CD te branden. Het onderzoek bevestigt dat de luisterboekenmarkt een groeimarkt is: in de toekomst verwachten de meeste ondervraagden (63,8 procent) meer luisterboeken te gaan kopen. Bovendien verwacht 58,9 procent meer te zullen gaan downloaden in plaats van op CD te kopen. 

Ook werd gevraagd of het luisterboek een vervanging of een aanvulling op het lezen van boeken is. Een overgrote meerderheid van 80,7 procent zegt dat het luisterboek een aanvulling vormt op het lezen van boeken. De overige 19,3 procent ziet het als vervanging. Hieruit blijkt dat het luisterboek allang niet meer uitsluitend het domein is van mensen met een leeshandicap. 

Omzetstijging
De toegenomen populariteit van luisterboeken zorgde in de afgelopen maanden voor een fikse omzetstijging bij downloadshop Luisterrijk. De webwinkel levert luisterboeken uitsluitend als MP3-downloads. Inmiddels kunnen er meer dan 500 luisterboeken worden gedownload dankzij contracten met vrijwel alle uitgevers. Nog voor het eind van dit jaar zal dit aantal doorgroeien naar 650. 

Voor het onderzoek ondervroeg Luisterrijk bijna 300 klanten. Zij noemen de mogelijkheid om luisterboeken direct te downloaden als grootste voordeel van Luisterrijk (68,5 procent). Verder kan de keuze voor het MP3-bestandsformaat (42,3 procent) en het brede aanbod (26,2 procent) op waardering rekenen. 

----- Einde persbericht ----- 

Over Luisterrijk
Luisterrijk is de grootste mp3-downloadshop voor luisterboeken in Nederland en Vlaanderen. Deze onafhankelijke internetboekwinkel biedt vele honderden luisterboeken met korting aan in MP3-formaat. Consumenten kunnen de luisterboeken (na elektronische betaling) downloaden en ze vervolgens direct beluisteren, overzetten op een iPod of andere MP3-speler of branden op cd. De website biedt alle vormen van gesproken woord, variërend van literatuur tot hoorcolleges, van audiotours tot cursussen en van kinderboeken tot thrillers. 

Luisterrijk heeft contracten met vrijwel alle uitgevers in Nederland en Vlaanderen. Begin september zal Luisterrijk de nieuwe categorie managementboeken als MP3-downloads introduceren. De webwinkel is winnaar van de Thuiswinkel Award 2008 (publieksprijs in de categorie Cd’s/dvd’s, boeken, tijdschriften & games klein). Luisterrijk is dag en nacht bereikbaar en te vinden op www.luisterrijk.nl.