Hannes Wallrafen

Hannes Wallrafen (1951) is geboren in Duitsland en woont en werkt sinds 1972 in Amsterdam. Na zijn opleiding aan de Rietveld Academie werkte hij sinds 1976 internationaal als fotograaf, vaak in opdracht van ontwikkelingshulp-organisaties. De foto’s van Hannes Wallrafen zijn als verhalen: beelden die hij tegenkomt in de wereld om hem heen of die ontstaan zijn in zijn eigen verbeelding.

Zijn werk werd gepubliceerd in een tiental boeken waaronder het in 1992 verschenen boek Een dagreis naar Macondo met een inleiding door de Colombiaanse schrijver Gabriel Garcia Marquez.

Begin 2004 werd Hannes Wallrafen binnen enkele maanden door een erfelijke oogziekte nagenoeg blind. De creatieve fotograaf met het scherpe oog voor gezichtsuitdrukking, lichaamstaal en detail heeft een vertrouwde wereld achter zich gelaten, maar vond een nieuwe vorm voor zijn kunstenaarschap. Hij werd een ‘geluidsfotograaf’, die niet meer door zijn lens kijkt, maar luistert met zijn microfoon. Sindsdien heeft hij meerdere geluidsprojecten gemaakt, onder meer voor het festival North (2004) en over de IJoevers in opdracht van het Amsterdams Historisch Museum (2006).