Ineke Holzhaus

Foto Ineke Holzhaus

Ineke Holzhaus (1951) is schrijver en theatermaker. In de loop van de jaren heeft ze een groot aantal theaterprogramma’s gemaakt en gepresenteerd met het werk van dichters uit Nederland en uit de hele wereld. Tijdens festivals als Poetry International Rotterdam en the Maastricht Poetry Nights, las zij live vertalingen van de optredende dichters.

Ineke Holzhaus begon haar loopbaan bij Poëzie Hardop. Ze speelde als actrice bij theatergezelschappen als Toneelgroep Theater in Arnhem, de Nieuwe Komedie in Den Haag en het Tekwinitheater in Amsterdam. Ze schreef en regisseerde theatervoorstellingen zoals Een coquette vrouw naar Carry van Bruggen en De kamperfoelie naar Jean Rhys. Ze maakte voor radio en de HoorSpelFabriek hoorspelen, zoals de monoloog voor Magherite Sarfatti, De joodse minnares van Benito Mussolini. Voor het Ostadetheater schreef ze Huis met de poppen, een hoorspel op straat.

Ineke Holzhaus redigeerde de CDbox Zij kwamen om een dichter te zien, met werk van dichters gedurende 40 jaar Poetry International Rotterdam. In 2008 verscheen de bundel Hond in Pompeï, in 2010 de bibliofiele uitgave Tegenlicht, gedichten bij grafisch werk van Hannah Kockx en in 2011 Waar je was.