Lida Dykstra

Foto Lida Dykstra

Lida Dykstra (1962) schrijft zowel in het Nederlands als in het Fries. Haar Friestalige boeken komen uit onder de naam Lida Dykstra. Naast kinder- en jeugdboeken schrijft ze ook verhalen en gedichten voor volwassenen. Voor haar bewerking van oude verhalen van Ovidius, Wachten op Apollo, kreeg ze in 2002 een Vlag en Wimpel van de griffeljury.

Als kind stuurde Lida Dijkstra tekeningen en verhalen naar de jeugdrubriek van de plaatselijke krant, die regelmatig werden geplaatst. Toch kwam ze pas op het idee om boeken te gaan schrijven, toen haar dochter Ingeborg (1992) werd geboren en ze stopte met haar werk als museumconservator.
Haar eerste kinderboek, over een jongen die door de tijd reist, werd zonder problemen in 1994 uitgegeven. Vanaf dat moment kwam ieder jaar minstens een boek van haar uit. Van 1996 tot en met 1998 verzorgde ze een wekelijkse, tweetalige kinderrubriek voor het Friesch Dagblad met artikelen, verhalen en een column. Ze ging voor educatieve uitgeverijen Nederlandstalige leesboeken voor het onderwijs schrijven.
Haar boeken Snotaapkes en Wolken fan wol ontvingen beide de Welpeprint. Wolken fan wol werd op de IBBY-honourlist voor 2003 geplaatst. Bij uitgeverij Lemniscaat verschenen deze boeken als Ootje en Wachten op Apollo.
Wachten op Apollo, een vrije bewerking van zes metamorfosen van Ovidius, werd op de kernlijst van de Jonge Jury geplaatst en ontving in 2002 een Vlag en Wimpel.