Rusland
Rusland

Rusland

In vijf colleges van een kwartier onthult hoogleraar André Gerrits interessante inzichten uit zijn vakgebied, zoals wat de voordelen waren van de Koude Oorlog, maar bijvoorbeeld ook hoe Stalin zo populair kon zijn.

Auteur

André Gerrits

Spreker

André Gerrits

Speelduur

1 uur 16 min

€ 0,00

Beschrijving

Hoogleraar André Gerrits geeft vijf hoorcolleges over Rusland.

Wat waren de voordelen van de Koude Oorlog?
Tijdens de Koude Oorlog was het minder leuk dat we allemaal dreigden te worden uitgeroeid door een nucleair bombardement. Nee, gezellig was het niet te noemen. Toch waren er goede kanten aan. Die hebben met techniek te maken, en de vooruitgang van de mensheid.

Hoe kon massamoordenaar Stalin zo populair zijn?
Stalin leek behalve een passie voor gekke snorren ook een passie voor het doden van miljoenen mensen te hebben. Waarom dragen sommige Russen hem dan nog steeds op handen? Prof. dr. André Gerrits vertelt het in dit college.

Hoe heeft de computer de Sovjet-Unie verwoest?
Binnen het communisme leek alles goed te gaan. De werkeloosheid was nul, volgens de staat was iedereen blij. Toch klapte het systeem van de Sovjet-Unie. Er kwam niet eens een grote revolutie aan te pas. Hoe kan dat? De PC heeft er het een en ander mee te maken.

Is Rusland een dictatuur?
De leden van Pussy Riot speelden protestliedjes in een kerk en werden in een strafkamp gezet. Is Rusland daarmee een dictatuur? In het Westen denken veel mensen van wel, maar is dat ook echt zo? En hoe denken de Russen er zelf over?

Hoe lang nog voordat er een nieuwe Koude Oorlog uitbreekt?
Het Westen kan niet zonder Rusland. Handel, grondstoffen, dashboardcam-video’s. Toch wordt er politiek gezien vaak gebotst met Rusland. Gaat dat tot een nieuwe Koude Oorlog leiden?

Details

Imprint

Universiteit van Nederland

Uitgever

Universiteit van Nederland

Publicatiedatum

20 oktober 2015

ISBN

8719244140008

Taal

Nederlands

Speelduur

1 uur 16 min

Bestandsgrootte

70 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags