Luistervoorbeeld

Amerika

Auteur Doeko Bosscher
Spreker Doeko Bosscher
Speelduur 1u 16m 9s
€ 0,00

Beschrijving

Hoogleraar Doeko Bosscher geeft vijf hoorcollege over Amerika.

Hoe kon slavernij eigenlijk bestaan in het o zo vrije Amerika?
Vrijheid was extreem belangrijk voor de founding fathers van Amerika. Waarom roeiden ze slavernij dan niet met wortel en tak uit? Simpel: angst. Jefferson, een van de opstellers van de onafhankelijkheidsverklaring, vreesde een enorme opstand van slaven, stelt prof. dr. Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen.

Waarom vindt bijna elke Amerikaan Abraham Lincoln de beste president ooit?
Afgaande op films als ‘Abraham Lincoln, Vampire Hunter’ is Abraham Lincoln een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse popcultuur. Voor de meeste Amerikanen is hij dan ook de beste president ooit. Terecht, stelt prof. dr. Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen. Maar hoe is dat zo gekomen?

Waarom tel je pas mee als president zodra iemand heeft geprobeerd je om te leggen?
Het is een luguber statussymbool. Voor de geschiedenis tel je als Amerikaanse president vooral mee als iemand je probeerde te vermoorden. Maar waarom willen mensen dat zo graag? En hoe voorkomen overheidsdiensten dat dit daadwerkelijk lukt? Daarover vertelt prof. dr. Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen.

Waarom stelde Kennedy maar weinig voor, als je z’n charisma wegdenkt?
President Kennedy was jong, goed geknipt, charismatisch, en uiteindelijk vrij onbeduidend. Dat stelt prof. dr. Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen. Maar hoe kan het dat er zo’n verschil zat tussen Kennedy’s populariteit en zijn effectiviteit als politiek leider?

Hoe kan vreemdgaan een Amerikaanse president populairder maken?
Als je het over een sigaar en Bill Clinton hebt, moeten alle ooms op kringverjaardagen ontzettend lachen. Maar als je de obsessie met de affaires van Clinton goed bestudeert, kun je veel leren over de Amerikaanse politiek en maatschappij, stelt prof. dr. Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen.

Details

UitgeverUniversiteit van Nederland
Publicatiedatum 21 oktober 2015
ISBN 8719244140015
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 1u 16m 9s
Bestandsgrootte 70 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Doeko Bosscher

Prof. dr. Doeko Bosscher (1949) is hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceerde talloze boeken, was wethouder in de gemeente Warffum en tot 2002 was hij rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. Professor Bosscher staat bij zijn studenten bekend als een betrokken docent die met veel kennis en enthousiasme over zijn vak praat.

Toon aanbod