Luistervoorbeeld

Terreur

Auteur Beatrice de Graaf
Spreker Beatrice de Graaf
Speelduur 1u 22m 27s
€ 0,00

Beschrijving

Van de Franse Revolutie tot 9/11: terrorisme is van alle tijden. Vijf colleges van Beatrice de Graaf over het thema ‘Conflict en Veiligheid’. Zij gaat dieper in op het ontstaan van terroristische organisaties, terreurdreigingen en de vraag of, en zo ja hoe, we terrorisme ooit kunnen uitroeien.

Was Yasser Arafat een terrorist of een vrijheidsstrijder?
Er is in de afgelopen jaren iets aan de hand met hoe we op terrorisme reageren. Het is namelijk maar net hoe je het bekijkt. Als we terroristische acties niet in perspectief zien, ontstaan er al snel mythes over. Zoals: het terrorisme neemt momenteel toe in de wereld. Is helemaal niet zo, zegt terreurdeskundige aan de Universiteit Utrecht prof. dr. Beatrice de Graaf.

Hoe zag de eerste terrorist op Nederlandse bodem eruit?
Wat is het belangrijkste wapen van een terrorist? Een bom? Een geweer? Nee: het belangrijkste wapen is angst. En hoe meer een overheid meegaat in die angst, hoe succesvoller je bent, als terrorist. Terreurdeskundige Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht) legt dit uit aan de hand van anekdotes uit de wereldgeschiedenis. Waaronder eentje met een link met Nederland.

Hoe worden terroristen regeringsleiders?
Het komt weleens voor dat hard optreden tegen terrorisme juist sympathie voor de terroristen opwekt. En uiteindelijk, op de lange termijn, kan de terroriststempel worden teruggenomen, en gaat het opeens over vrijheidsstrijders. Terreurdeskundige Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht) geeft een college vol historische voorbeelden van de problemen tussen terroristen/vrijheidsstrijders en bezetters.

Waarom negeren we terroristen niet gewoon?
Het theater van de angst, zo noemt terreurdeskundige Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht) het als er openlijk hard wordt opgetreden tegen terrorisme. En dit werkt vaak averechts. Zoals dat ook gaat bij een zeurend kind, is negeren een veel betere manier om ermee om te gaan. In dit college wordt duidelijk hoe Nederland deze techniek succesvol heeft toegepast als reactie op de Rode Brigade.

Kunnen we terrorisme uitroeien?
Als we in de geschiedenis kijken, zien we dat een terrorismegolf gemiddeld zo’n 25 jaar duurt. De voorspelling is dan ook dat terreur zoals we dat nu kennen, in 2025 voorbij is. Maar is daarmee het terrorisme ook uitgeroeid? Terreurdeskundige Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht) wijdt erover uit.

Details

UitgeverUniversiteit van Nederland
Publicatiedatum 22 oktober 2015
ISBN 8719244140039
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 1u 22m 27s
Bestandsgrootte 169 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf (1976) is als hoogleraar Internationale Betrekkingen verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zij wordt gezien als een pionier op het gebied van terrorisme en veiligheid. Met onder andere haar boek Gevaarlijke Vrouwen weet professor De Graaf een unieke inkijk te geven in de wereld van de vrouwelijke terrorist.

Toon aanbod