Luistervoorbeeld

Populaire cultuur

Auteur Dan Hassler-Forest
Spreker Dan Hassler-Forest
Speelduur 1u 26m 52s
€ 0,00

Beschrijving

Dr. Dan Hassler-Forest geeft college over populaire cultuur.

Waarom is The Lion King een fascistische film?
Disney, wie is er niet mee groot geworden? Onbewust geven Ariel, Belle en Simba ons onvervalste levenslessen mee. Maar zijn deze klassiekers wel zo onschuldig als ze op het eerste gezicht lijken? Filmwetenschapper dr. Dan Hassler-Forest (UvA) laat zien welke verborgen boodschappen te ontcijferen zijn uit Disney films!

Waar komt onze obsessie met Hobbits vandaan?
Het is 2002. Een groot deel van de wereld is, letterlijk, in de ban van de Ring: de verfilming van J.R.R. Tolkien’s trilogie is een regelrechte kaskraker in de bioscoop. Zelfs vandaag de dag staan deze high fantasy films nog steeds in de top 10 van de best bekeken films aller tijden. Waardoor raakt men zo gefascineerd door deze fantasiewereld? In dit college legt filmwetenschapper dr. Dan Hassler-Forest uit waarom Lord of the Rings zo populair is bij een groot publiek.

Is Superman Amerikaanse propaganda?
Wat hebben George W. Bush en Batman met elkaar gemeen? Behalve dat oud-president Bush geen wapperende cape noch zichtbaar ondergoed droeg, is er volgens filmwetenschapper dr. Dan Hassler-Forest (UvA) zeker een verband te vinden tussen deze twee belangrijke Amerikaanse figuren. In dit college laat Dan zien hoe politici superhelden inzetten voor hun eigen politieke gewin.

Hoe hebben ‘Trekkies’ de wereld veranderd?
Star Trek, een regelrechte cultklassieker op SF-gebied. Tussen 1966 en 1969 worden drie seizoenen opgenomen van 79 afleveringen. Elk seizoen krijgt de serie echter een nominatie om geschrapt te worden, maar steeds weten fanatieke fans dit te voorkomen. Deze hardcore ‘Trekkies’ zorgden niet alleen voor het voortbestaan van Spok and co., maar volgens filmwetenschapper dr. Hassler-Forest (UvA) ook voor een ingrijpende verandering in het moderne medialandschap.

Waarom is gamen beter voor ons dan het lezen van een goed boek?
Steeds meer mensen maken gebruik van mobiele apparatuur zoals smartphones en tablets, het internet ervoor dat we binnen een mum van tijd onze favoriete tv series en bioscoop films kunnen downloaden en met gamen worden nieuwe vormen van storytelling ontdekt. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de media industrie? Filmwetenschapper dr. Dan Hassler-Forest (UvA) licht toe hoe technologische ontwikkelingen een stempel drukken op ons mediagebruik en hoe media wordt geclassificeerd.

Details

UitgeverUniversiteit van Nederland
Publicatiedatum 27 oktober 2015
ISBN 8719244140077
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 1u 26m 52s
Bestandsgrootte 87 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Dan Hassler-Forest

Dan Hassler-Forest (1973) is als docent Populaire Cultuur verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Collega's en studenten roemen hem om zijn uitgebreide filmkennis en inspirerende colleges. "Als je Dan aanzet stopt hij niet meer. Hij zweept de studenten op en gaat heel snel."

Toon aanbod