Luistervoorbeeld

Sociologie

Auteur Bart van Heerikhuizen
Spreker Bart van Heerikhuizen
Speelduur 1u 16m 12s
€ 0,00

Beschrijving

Dr. Bart van Heerikhuizen geeft vijf hoorcollege over sociologie.

Waarom worden vrouwen niet meer ontslagen als ze kinderen krijgen?
Elk jaar worden er in ons land 180.000 baby’s geboren. Deze groep ondergaat als het ware een soort ‘inburgeringsprogramma’ om gesocialiseerde burgers in onze maatschappij te worden. Aan de andere kant sterven er jaarlijks 140.000 mensen die dat programma hebben doorlopen. Ondanks deze en vele andere veranderingen blijven samenlevingen een sterke mate van stabiliteit vertonen. Hoe kan dat?

Waarom denken zoveel mensen dat vroeger alles beter was?
In de jaren vijftig werd meneer de agent nog gerespecteerd, ambulancepersoneel nog niet in elkaar geslagen en kwam de groenteman nog gewoon aan huis. Was vroeger inderdaad alles beter? Of houden wij onszelf met die gedachte voor de gek?

Waarom plegen christenen vaker zelfmoord dan joden?
Zelfmoord is doodsoorzaak nummer 1 voor mensen tussen de 15 en 49 jaar. Hoe kan dat? Zou dit mogelijk een aanwijzing kunnen zijn dat onze samenleving langzaam uit elkaar valt? En welke rolt speelt religie hierin?

Wordt God ooit overbodig?
Hoe belangrijk is religie in een maatschappij? Volgens Van Heerikhuizen kan geloof een mens kracht geven, maar hoeft dat niet te betekenen dat je een van de gevestigde religies aanhangt. Is het bijwonen van een college van een Universiteit van Nederland dan ook een vorm van geloof?

Bestaat er een medicijn tegen de angst voor de dood?
De meeste mensen zijn in meer of mindere mate bang voor de dood. Muziek, poëzie of een goede film kunnen de angst wat verzachten, maar volgens Van Heerikhuizen biedt de sociologie pas echt troost.

Details

UitgeverUniversiteit van Nederland
Publicatiedatum 13 november 2015
ISBN 8719244140107
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 1u 16m 12s
Bestandsgrootte 70 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Bart van Heerikhuizen

Doctor Bart van Heerikhuizen (1948) is ruim veertig jaar als hoofddocent sociologie verbonden geweest aan de Universiteit van Amsterdam. Op de UvA wordt hij ook wel de meest geliefde docent sociologie ooit genoemd. Van Heerikhuizen presteerde het zelfs een collegezaal om drie uur ’s nachts vol te krijgen en te boeien. Na afloop kreeg hij een minutenlange ovatie.

Toon aanbod