Luistervoorbeeld

Geneeskunde

Auteur Marcel Levi
Voorlezer Marcel Levi
Speelduur 1u 1m 29s
€ 0,00

Beschrijving

Hoogleraar Marcel Levi geeft vijf hoorcollege over geneeskunde.

Waarom is het voor een arts zo moeilijk om te ontdekken waar je last van hebt?
Als je een klacht hebt, ga je naar de dokter. De arts stelt vast wat er aan de hand is. Maar hoe kom je als dokter er nu achter of iets levensbedreigend is of simpelweg opgelost kan worden met een aspirientje?

Waarom zijn dodelijke ziektes steeds minder vaak dodelijk?
De geneeskunde maakt duizelingwekkende ontwikkelingen door. Dat leidt weer tot allerlei nieuwe behandelmethodes. Ziektes waar je vroeger dood aan zou zijn gegaan, zijn tegenwoordig goed te behandelen. In dit college licht professor Levi deze ontwikkeling toe. Hij spreekt met een patiënt die genezen is van leukemie, een ziekte die nu goed behandelbaar is, maar vroeger in de meeste gevallen dodelijk was.

Gaan wetenschappers al onze ziektes onschadelijk maken?
Medici krijgen steeds meer zicht op hoe ziektes in elkaar zitten en waar ze vandaan komen. Toch kunnen we nog niet alles genezen. Hoe zit dat in de toekomst? In dit college spreken we een patiënt met sikkelcelziekte. Ondanks dat we alles van de ziekte weten, is het niet te genezen.

Waarom is een vuilnisman belangrijker voor je gezondheid dan een dokter?
Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse wereld. Bijna 1 op de 3 Nederlanders sterft aan een hart- of vaatziekte. In dit college spreken we iemand die een hartinfarct overleefde. Hij vertelt onder andere welke impact dat op zijn leven heeft gehad.

Waarom hebben we straks allemaal meerdere chronische ziektes?
Door betere medische voorzieningen neemt onze levensverwachting de laatste jaren spectaculair toe. De gemiddelde levensverwachting ligt ruim boven de tachtig jaar. Betekent dit dan ook dat we gezond oud worden?

Details

UitgeverUniversiteit van Nederland
Publicatiedatum 13 november 2015
ISBN 8719244140114
Taal Nederlands
Speelduur 1u 1m 29s
Bestandsgrootte 56 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Marcel Levi
Marcel Levi

Marcel Levi studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich tot internist. In 2000 werd hij er hoogleraar interne geneeskunde en vervolgens hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde van het AMC. Sinds september 2010 is Levi voorzitter van de raad van bestuur van het AMC en decaan van de faculteit geneeskunde. Eens per week houdt hij spreekuur op de polikliniek en ook doet hij nog steeds avond-, nacht- en weekenddiensten.

Toon aanbod