Luistervoorbeeld

Oranjehotel in verzet; Gesprekken met gevangenen

SerieOranjehotel in verzet deel 1
Auteur Peter de Ruiter
Spreker Peter de Ruiter
Speelduur 34m 9s
€ 2,99

Beschrijving

In september 2019 is het zogeheten Oranjehotel opengegaan voor publiek: als gedenkplaats en als museum. Rond de opening spreekt programmamaker Peter de Ruiter voormalige "gasten" die dit bijna 75 jaar na WO II nog kunnen meemaken, zoals Hélène Berman-Cohen en Bertie Icke-Hennipman. Zij waren 8 en 4 jaar oud tijdens hun gevangenschap. Ook hoor je de stemmen van Gerrit Koele en van de kleinkinderen van Eduard Messer, beiden verzetsstrijders.

Als er onrecht gebeurt, kun je niet op je handen blijven zitten. Dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog het motto van tal van verzetsmensen. Velen van hen werden echter opgepakt en vastgezet in het Oranjehotel, zoals de gevangenis in Scheveningen in die tijd wordt genoemd. Maar ook vanuit hun cel bleven ze strijden tegen onrecht, in woord en daad.
In september 2019 is het Oranjehotel opengegaan voor het publiek, als gedenkplaats en als museum. In de reeks "Oranjehotel" spreekt Peter de Ruiter met voormalige "hotelgasten" of hun kleinkinderen. Geschiedenis die onder je huid kruipt.

Peter de Ruiter (1960) heeft een neus voor technische ontwikkelingen die het leven van mensen verbeteren of veraangenamen. Daar schrijft hij boeken over. Ook geeft hij workshops over dergelijke maatschappelijke en technologische veranderingen. De Ruiter heeft zijn sporen verdiend met uitgaven over onder meer digitaal fotograferen, elektrische auto's en bitcoins & blockchains. Een lange staat van dienst als podcastmaker was de aanleiding voor het boek 'De podcastprofessor', dat in 2018 verscheen.

Details

UitgeverSAGA Egmont
Publicatiedatum 9 december 2021
ISBN 9788728070260
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 34m 9s
Bestandsgrootte 24 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Peter de Ruiter

Peter de Ruiter (1960) is reiziger, fotograaf, digitaal pionier en schrijver van talrijke boeken over digitaal fotograferen, landen & volkeren en mensenrechten. Een belangrijkste activiteit is het uitgeven van ebooks: die van hemzelf, maar vooral die van anderen, en het bedenken en op de markt brengen van nieuwe uitgeefvormen. Daarnaast is De Ruiter ook actief met het ontwikkelen van gedrukte boeken met als specialismen kunst, innovatie en mensenrechten.

Toon aanbod