Luistervoorbeeld

Oranjehotel in verzet; Betty is boos

SerieOranjehotel in verzet deel 5
Auteur Peter de Ruiter
Spreker Peter de Ruiter
Speelduur 23m 16s
€ 2,99

Beschrijving

Hoe beland je als meisje van net twintig jaar voor drie maanden in het Oranjehotel? Het overkomt Betty van Trotsenburg, die als mooie jonge vrouw niet gediend is van glurende Duitse militairen en hun avances in harde termen afwijst. Haar hoon, voorgekomen uit verdriet om de bezetting van Nederland, brengt haar in de cel, waar haar woede een uitweg vindt in een bijzonder creatief product. In deze aflevering van "Oranjehotel" doet de 98-jarige zelf haar relaas.

Als er onrecht gebeurt, kun je niet op je handen blijven zitten. Dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog het motto van tal van verzetsmensen. Velen van hen werden echter opgepakt en vastgezet in het Oranjehotel, zoals de gevangenis in Scheveningen in die tijd wordt genoemd. Maar ook vanuit hun cel bleven ze strijden tegen onrecht, in woord en daad.
In september 2019 is het Oranjehotel opengegaan voor het publiek, als gedenkplaats en als museum. In de reeks "Oranjehotel" spreekt Peter de Ruiter met voormalige "hotelgasten" of hun kleinkinderen. Geschiedenis die onder je huid kruipt.

Peter de Ruiter (1960) heeft een neus voor technische ontwikkelingen die het leven van mensen verbeteren of veraangenamen. Daar schrijft hij boeken over. Ook geeft hij workshops over dergelijke maatschappelijke en technologische veranderingen. De Ruiter heeft zijn sporen verdiend met uitgaven over onder meer digitaal fotograferen, elektrische auto's en bitcoins & blockchains. Een lange staat van dienst als podcastmaker was de aanleiding voor het boek 'De podcastprofessor', dat in 2018 verscheen.

Details

UitgeverSAGA Egmont
Publicatiedatum 9 december 2021
ISBN 9788728070307
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 23m 16s
Bestandsgrootte 16 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Peter de Ruiter

Peter de Ruiter (1960) is reiziger, fotograaf, digitaal pionier en schrijver van talrijke boeken over digitaal fotograferen, landen & volkeren en mensenrechten. Een belangrijkste activiteit is het uitgeven van ebooks: die van hemzelf, maar vooral die van anderen, en het bedenken en op de markt brengen van nieuwe uitgeefvormen. Daarnaast is De Ruiter ook actief met het ontwikkelen van gedrukte boeken met als specialismen kunst, innovatie en mensenrechten.

Toon aanbod